Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στις γυναίκες, αλλά αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί πλήρως, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο μήνας Οκτώβρης είναι μήνας ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού και η σημερινή μέρα, η 25η Οκτωβρίου είναι ημέρα πληροφόρησης για την πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες όμως εμφάνισης της ασθένειας; Φαίνεται ότι η γενετική προδιάθεση αντιστοιχεί στο 10-15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, δύο συγκεκριμένα γονίδια, τα BRCA 1 και στο BRCA 2, προσδιορίζονται ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού αν έχουν υποστεί γενετική αλλοίωση.

Όσον αφορά στην ηλικία, αποδεικνύεται ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία• ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες. Για παράδειγμα, μια γυναίκα 70 ετών έχει διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσει σε σύγκριση με μια γυναίκα που μόλις μπήκε στην εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ορισμένες ανισορροπίες στον έμμηνο κύκλο αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου, για παράδειγμα σε περιπτώσεις πρώιμης έναρξης της έμμηνου ρύσης ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας είναι η σύνδεση με την παχυσαρκία: η αύξηση βάρους μετά τα 20 έτη αυξάνεται αναλογικά με την εμφάνιση της νόσου. Όταν η αύξηση αγγίζει τα 16 κιλά, ο κίνδυνος αυξάνεται σχεδόν κατά 68%.

Τέλος, φυσικά είναι ο τρόπος ζωής αυτός που έρχεται να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου: η συστηματική και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ συγκεκριμένα σχετίζεται με αύξηση των πιθανοτήτων, αλλά και το κάπνισμα.

6 τρόποι να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού

– Θηλασμός

– Περιορισμός της έκθεσης σε οιστρογόνα

– Διατήρηση ενός υγιούς βάρους και άσκηση

– Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

– Αποφυγή του καπνίσματος

– Πρόληψη (ετήσια εξέταση, αλλά και προσωπική ψηλάφηση)

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

http://www.hurriyetdailynews.com/breast-cancer-successfully-treatable-if-diagnosed-early-147936

https://iatrica.gr

[/toggle]

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε