Από τα παλιότερα χρόνια επικρατεί η άποψη ότι το πρωινό γεύμα αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μάλιστα, αυτή η ιδέα «έρχεται» από γενιά σε γενιά και παππού σε πάππου με αποκορύφωμα την αυστηρότητα της οικογένειας απέναντι στα μικρά παιδιά τα οποία δεν θέλουν να καταναλώσουν προσφερόμενη τροφή το πρωί. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Είναι μύθος αυτή η ιδέα;
Στην πραγματικότητα, αυτή η άποψη είναι ουσιαστικά σωστή. Και ο λόγος που δεν είναι απόλυτα σωστή είναι οι κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις που συναντάμε σε αθλητές οι οποίοι ακολουθούν αυστηρή και ενδεδειγμένη δίαιτα με απώτερο σκοπό την απώλεια λιπώδους ιστού σε άμεσο χρόνο προσαρμόζοντας το πρωινό γεύμα θερμιδικά μικρότερο από τα υπόλοιπα.
Advertisment
Αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου η απάντηση είναι ναι. Η επιβολή αυτής της άποψης από γενιά σε γενιά είναι σωστή και ιδίως για τα μικρά παιδιά απόλυτα σωστή. Τι σημαίνει όμως «κάνω ένα καλό πρωινό γεύμα»; Πώς πρέπει να διαμορφωθεί η διατροφή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε πολύπλευρα κερδισμένοι;
Αρχικά, οφείλουμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των θερμίδων που απαιτούνται για την καθημερινότητά μας (Άρθρο – Ημερήσια πρόσληψη θερμίδων: Υπολογίστε εύκολα το ιδανικό νούμερο για εσάς) Αφού γίνει αυτή η διαδικασία, μια καλή ιδέα προσαρμογής ενός πρωινού γεύματος (αναφερόμενος σ’ έναν μεσήλικα με πρωινή εργασία), να «διαχωρίσει θερμιδικά ποσοστιαία» τα γεύματά του με τον εξής τρόπο: 30% πρωινό, 10% δεκατιανό, 20-30% μεσημεριανό, 10-15% απογευματινό, 15-25 % βραδινό.
Ένας ασκούμενος ή κάποιος που έχει καθιστική ζωή και γυμνάζεται τακτικά, θα προτιμήσει ένα πιο γεμάτο γεύμα μετά την προπόνησή του δίνοντας έμφαση στην πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι τα θερμιδικά ποσοστά σε σχέση με τον απλό μεσήλικα αλλάζουν (γι’ αυτό και παραπάνω τα προτεινόμενα ποσοστά κυμαίνονται από μια μικρότερη τιμή σε μια μεγαλύτερη).
Advertisment
Το σημαντικότερο όμως βήμα αποτελεί η επιλογή των τροφών. Πιο συγκεκριμένα, η άποψη ότι «είναι πρωί και τρώμε όσο θέλουμε και ό,τι θέλουμε» είναι όχι απλά λανθασμένη αλλά τα αποτελέσματά της μπορούν να δημιουργήσουν ένα σωρό προβλήματα εν αγνοία μας. Δεν επιτρέπεται να φάμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη γιατί μετά από λίγη ώρα η ενέργειά μας θα πέσει ( Άρθρο : Γλυκαιμικός δείκτης: Η σημασία και η αξιοποίησή του στην καθημερινότητά μας). Επίσης, η σεβαστή ποσότητα πρωτεΐνης αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι για ένα σωστό πρωινό όπως επίσης και τα ακόρεστα λιπαρά των οποίων τα οφέλη είναι ευεργετικά και θαυματουργά.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός απλοϊκού και σοβαρού πρωινού είναι το εξής: 50γρ βρώμης, με λίγα αμύγδαλα και καρύδια σε συνοδεία με ποτήρι γάλα (ελαχίστων λιπαρών) και λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Θερμιδικά, φτάνουμε το 30% της πρότασης που προανέφερα, «γεμίζουμε» με ποιοτικό υδατάνθρακα αλλά και πρωτεΐνη και φυσικά, από τους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο (ή ταχίνι) παίρνουμε τα ω3 και ω6 αντίστοιχα, δηλαδή τα ακόρεστα λιπαρά.
Συμπεράσματα: Για την επιτέλεση και την εγκαθίδρυση ενός πρωινού, δύο εργαλεία χρειαζόμαστε. Τον υπολογισμό του προσωπικού ημερησίου αριθμό θερμίδων και την επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ως προς τον υδατάνθρακα) και τα ακόρεστα λιπαρά. Όσο καλύτερο συνδυασμό τροφών επιλέξουμε, τόσο περισσότερη ευεξία και ενέργεια θα νιώσουμε το πρωί.
ΥΓ: Τα προαναφερθέντα άρθρα είναι γραμμένα στη σελίδα της εναλλακτικής δράσης όπου και περιέχονται οι απαιτούμενες πληροφορίες για τη γνώση αλλά και την επιτέλεση ενός καλού πρωινού γεύματος.
Άγγελος Σινόπουλος