, ,

Πώς το «πλαστικό» από κάνναβη μπορεί να μας βοηθήσει να σώσουμε τον πλανήτη

Γιατί ακόμα και σήμερα το πλαστικό σε όλο τον κόσμο φτιάχνεται από πετροχημικά που ρυπαίνουν και δεν ανακυκλώνονται, όταν θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε

Πώς το «πλαστικό» από κάνναβη μπορεί να μας βοηθήσει να σώσουμε τον πλανήτη μας

Γιατί ακόμα και σήμερα το πλαστικό σε όλο τον κόσμο φτιάχνεται από πετροχημικά που ρυπαίνουν και δεν ανακυκλώνονται, όταν θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε με πλαστικό από κάνναβη; Η κάνναβη, που καλλιεργείται και γίνεται επεξεργάσιμη, δεν μεταβάλλει τις λειτουργίες του νου και έχει δεκάδες χρήσεις, από το να χρησιμοποιηθεί σε ρουχισμό μέχρι κατασκευή χαρτιού. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα.

Πώς οι ίνες κυτταρίνης αποτελούν το τέλειο υλικό για την κατασκευή πλαστικών

Το πλαστικό από κάνναβη είναι πλήρως βιοδιασπώμενο

Ένας λόγος που το πλαστικό είναι τόσο τοξικό είναι η μακροχρόνια διάρκεια ζωής του. Ένα μπουκαλάκι νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίγα λεπτά, αλλά χρειάζεται χρόνια για να αποσυντεθεί. Το ίδιο ισχύει για ό,τι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Advertisment

Από την άλλη, το πλαστικό κάνναβης είναι απόλυτα βιοδιασπώμενο όταν φτιάχνεται από βιοδιασπώμενα πολυμερή. Σε αντίθεση με τα συμβατικά πλαστικά, αυτό δεν συνεισφέρει στη μόνιμη ρύπανση. Σε κανονικές συνθήκες, το πλαστικό κάνναβης χρειάζεται περίπου 3-6 μήνες να αποσυντεθεί. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με το συμβατικό πλαστικό.

Το πλαστικό κάνναβης δεν είναι τοξικό

Το πλαστικό είναι τοξικό για την υγεία μας, περιέχει ενδοκρινικούς διαταρακτές, όπως το BPA, δηλαδή ουσίες του αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό σύστημα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η ορμονική ανισορροπία πυροδοτεί την ανάπτυξη όγκων και έχει συνδεθεί και με διαταραχές μάθησης. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν σχετίζονται μόνο με την πέψη. Οι διαταρακτές του ενδοκρινικού συστήματος μπορούν να διαρρεύσουν στο χώμα και στο πόσιμο νερό. Όμως, το πλαστικό κάνναβης δεν είναι τοξικό, διότι δεν περιέχει κανένα υλικό που να προέρχεται από πετρέλαιο.

Το πλαστικό κάνναβης μπορεί να βοηθήσει την άγρια ζωή που βρίσκεται υπό εξαφάνιση

Το πλαστικό μολύνει τον ωκεανό με επικίνδυνο ρυθμό. Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι το 60% των θαλάσσιων πουλιών σήμερα έχουν πλαστικό στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Μέχρι το 2050, αναμένεται ότι ο αριθμός θα ανέβει μέχρι το 99%.

Advertisment

Όταν το πλαστικό εκτίθεται στο φως του ήλιου, διασπάται σε μικρότερα κομμάτια. Αυτά τα μικρά κομμάτια καταλήγουν στη θαλάσσια ζωή και όχι μόνο και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Και φυσικά τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, δεν προορίζονται να καταναλώνουν πλαστικό. Η κατανάλωσή του προκαλεί καταστροφικές παρενέργειες και φυσικά θάνατο.

Το πλαστικό κάνναβης, από την άλλη μεριά, είναι βιοδιασπώμενο. Είναι επίσης μη τοξικό. Αντί να γεμίζουμε τις θάλασσες μας με θανατηφόρα πετροχημικά πλαστικά, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική μέσω της ασφαλούς ανακύκλωσης του πλαστικού κάνναβης.

Το πλαστικό κάνναβης είναι εξαιρετικά πολυχρηστικό

Γνωρίζατε ότι τα καθημερινά πλαστικά προϊόντα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από κάνναβη αντί για πετρέλαιο; Το πλαστικό κάνναβης μπορεί να μορφοποιηθεί σε όσα σχήματα και μεγέθη θέλουμε και να χρησιμοποιηθούν σε παιχνίδια, καλλυντικά, τσάντες, μπουκάλια, έπιπλα, δοχεία ακόμα και εξαρτήματα αυτοκινήτου.

Είναι ανθεκτικότερο από το συμβατικό πλαστικό

Το πλαστικό από κάνναβη είναι πέντε φορές σκληρότερο και 3.5 φορές ανθεκτικότερο από το πολυπροπυλένιο, ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη πλαστικού. Είναι επίσης αρκετά ελαφρύτερο. Αυτό κάνει την κάνναβη ένα από τα πολυτιμότερα υλικά.

Η κάνναβη επίσης δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία μας όπως κάνει το συμβατικό πλαστικό. Έτσι το πλαστικό από κάνναβη δεν είναι μόνο ανθεκτικότερο, είναι και ασφαλέστερο. Παρέχει διάρκεια και αντοχή ενώ είναι ελαφρύ. Γιατί λοιπόν δεν το χρησιμοποιούμε ως μια από τις καλύτερες εναλλακτικές στο πλαστικό;

[toggle title="Πηγές"]

https://plasticoceans.org/the-facts/

https://www.green-flower.com/articles/science-research/7-ways-hemp-plastic-could-change-the-world

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση