Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη και καταλληλότερη τροφή για τον άνθρωπο. Άλλες υποστηρίζουν την φρουτοφαγία, άλλες την κρεοφαγία, άλλες πάλι την ωμοφαγία και πάει λέγοντας.
Τελικά τι να πιστέψουμε και ποια διατροφή να υιοθετήσουμε; Η απόφαση είναι δύσκολη και αφορά τον καθένα μας προσωπικά, υπάρχει όμως μια προσέγγιση που ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα με τον ποιον τύπο διατροφής θα επιλέξουμε. Οι παρακάτω συμβουλές βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πληρέστερη θρέψη των κυττάρων:
Advertisment
1. Επιλέγουμε τις τροφές που μας αρέσει η όψη τους, η μυρωδιά τους και η γεύση τους. Όταν συμβαίνει αυτό, ο οργανισμός μας μπορεί να αφομοιώσει καλύτερα την τροφή. Επίσης, συχνά ο ίδιος ο οργανισμός μας, μας στρέφει να επιθυμούμε τροφές ανάλογα με τα στοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζεται την δεδομένη στιγμή.
2. Η τροφή προκαλεί συναισθήματα και καλύπτει επίσης συναισθηματικά κενά. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να τρώμε με καλά συναισθήματα, σε ηρεμία και σε ευχάριστο περιβάλλον. Όταν έχουμε αρνητική ενέργεια, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε θυμό, ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκώς πεπτικά ένζυμα, με αποτέλεσμα η τροφή να γίνεται βλαβερή για το σώμα εφόσον παραμένει άπεπτη στο στομάχι.
3. Η αναπνοή έχει να μας πει πολλά για το κατά πόσο η τροφή είναι ωφέλιμη για το σώμα μας. Όταν μετά από ένα γεύμα η αναπνοή μας γίνεται βαριά, ηχηρή και δύσκολη, τότε ή φάγαμε παραπανίσια ή ο συνδυασμός των τροφών δεν ήταν καλός ή η τροφή που καταναλώσαμε δεν είναι κατάλληλη για τον οργανισμό μας. Κανονικά μετά από κάθε γεύμα η αναπνοή μας πρέπει να παραμείνει ήρεμη και το διάφραγμα να κινείται ελεύθερο, προκειμένου να υπάρχει καλή οξυγόνωση στο πεπτικό σύστημα για να επιτευχθεί η αφομοίωση των τροφών.
Advertisment
4. Καλή τροφή είναι αυτή που μας ταιριάζει και μπορούμε να την χωνέψουμε εύκολα. Δεν είναι όλες οι τροφές για όλους. Θεωρητικά μπορεί το μαρούλι για παράδειγμα να είναι θρεπτικό και υγιεινό, αλλά αν μας φέρνει φούσκωμα και δυσφορία, σημαίνει πως δεν είναι καλό για εμάς. Οποιαδήποτε τροφή αδυνατούμε να χωνέψουμε, μετατρέπεται σε δηλητήριο για το σώμα μας.
5. Η τήρηση του μέτρου είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή διατροφή. Σημαντικότατο είναι να περιορίζεται η ποσότητα και η πολυφαγία (όταν συνδυάζουμε πολλά διαφορετικά είδη τροφής σε ένα γεύμα).
6. Καθοριστικός για την καλή πέψη είναι ο τρόπος που μασάμε. Όταν μασάμε με κλειστό στόμα καταρχήν είναι αισθητικά καλύτερο, αλλά επίσης αποφεύγουμε να καταπίνουμε αέρα και μασάμε καλύτερα το φαγητό μας. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα με την έγκριση σάλιου, όταν μασάμε με κλειστό στόμα λειτουργούν καλύτερα οι σιελογόνοι αδένες που εγκρίνουν επαρκείς ποσότητες σάλιου για την διάσπαση των υδατανθράκων.
7. Τέλος είναι σημαντικό να ευχαριστούμε κάθε φορά για τα καλά που μας προσφέρει η μητέρα γη και να θυμόμαστε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν την αφθονία και ζουν σε συνθήκες έλλειψης και πείνας. Και σ αυτή την περίπτωση το μέτρο λειτουργεί στο επίπεδο της συνείδησης, γιατί όταν καταναλώνουμε παραπανίσια διαταράσσουμε την ισορροπία και είναι σαν να στερούμε τους άλλους από το μερίδιό τους.
Photo: Author/Depositphotos
- Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά - 30 Σεπτεμβρίου 2024
- Υπέρπνοια: Πώς η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αέρα βλάπτει τον οργανισμό όπως η υπερφαγία - 29 Μαρτίου 2022
- Πώς να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και της αρνητικότητας – Η σημασία της αναπνοής - 8 Σεπτεμβρίου 2021