, , ,

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των αρθρώσεων

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αρθρώσεις μας τείνουν να γίνονται πιο δύσκαμπτες και πολλές φορές να μας προκαλούν ενόχληση, ακόμα και πόνο. Η

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των αρθρώσεων

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αρθρώσεις μας τείνουν να γίνονται πιο δύσκαμπτες και πολλές φορές να μας προκαλούν ενόχληση, ακόμα και πόνο. Η αρθραλγία ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες ηλικίες κι έτσι οι συνήθειες και οι δραστηριότητές μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας τους.

Οι αρθρώσεις χρειάζεται να κινούνται σωστά, να έχουν επαρκή μυϊκή στήριξη και να λιπαίνονται σωστά. Όταν εντοπίζεται κάπου πρόβλημα, δημιουργείται αυξημένη πίεση στις αρθρώσεις προκαλώντας τριβή του χόνδρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Όμως, υπάρχουν τρόποι να φροντίζουμε καθημερινά ώστε να διατηρούμε την υγεία των αρθρώσεών μας μακροπρόθεσμα.

Advertisment

Κινούμαστε περισσότερο

Είτε πρόκειται για το γόνατο, για τα δάχτυλα ή τους ώμους σας, βεβαιωθείτε ότι κινείτε αρκετά το σώμα σας μέσα στη μέρα. Και δεν υπάρχεις καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι κινείστε αρκετά από την ίδια την άσκηση. Μάλιστα, η ήπια γυμναστική είναι το καλύτερο είδος. Για παράδειγμα, το γρήγορο βάδην και το κολύμπι δεν ασκούν καμία πίεση στις αρθρώσεις μας, τις θέτουν σε κίνηση και παράλληλα γυμνάζουν τους μυς μας.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Τα περιττά κιλά δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο στην εμφάνιση και την ψυχολογία μας. Ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις μας και έτσι ενισχύουν τον πόνο και τη φθορά των χόνδρων. Βέβαια, αν ακολουθήσετε την πρώτη συμβουλή, σύντομα θα δείτε αποτελέσματα και σε αυτό τον τομέα και έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε.

Διατροφή

Είμαστε αυτό που τρώμε και οι πολλές επεξεργασμένες τροφές ή αυτές που έχουν περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό μας. Για να νιώσετε καλύτερα και να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας, περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών με πολλά λιπαρά, όπως επίσης και το αλκοόλ. Εστιάστε σε φυσικές τροφές, φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Αυξήστε την πρόσληψη νερού για να βοηθήσετε τους ιστούς σας να λιπαίνονται και να ενυδατώνονται σωστά.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση