, ,

Θεσσαλονίκη: Μαθητές θα «υιοθετήσουν» ηλικιωμένους σε μια συμβολική και διδακτική κίνηση

Η τρυφερή αυτή κίνηση ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της τρίτης Ηλικίας. Η ιδέα ανήκει στην οικονομολόγο- εκπαιδευτικό του 3ου Γενικού Λυκείου

Θεσσαλονίκη: Μαθητές θα «υιοθετήσουν» ηλικιωμένους σε μια συμβολική και διδακτική κίνηση

Η τρυφερή αυτή κίνηση ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της τρίτης Ηλικίας. Η ιδέα ανήκει στην οικονομολόγο- εκπαιδευτικό του 3ου Γενικού Λυκείου Αμπελοκήπων, Μαρία Μερεχούγια, η οποία μοιράστηκε τη σκέψη της με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Οι μαθητές με τη σειρά τους δέχτηκαν να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό.

Ο σκοπός είναι η προσέγγιση των δύο ηλικιών, καθώς τόσο οι νέοι, όσο και οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να πάρουν ο ένας από τον άλλο. Οι μεν ηλικιωμένοι θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στους νεότερους, οι δε νεότεροι θα αυξήσουν τον βαθμό ευαισθητοποίησης απέναντι στην τρίτη ηλικία.

Advertisment

Η κ. Μερεχούγια όμως δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει κάτι τόσο πρωτότυπο και δημιουργικό. Η ίδια έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «νοιάζομαι και δρω», στο οποίο τα παιδιά του σχολείου επισκέπτονται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Εκεί συζητούν μαζί τους, ακούνε ιστορίες, παίρνουν συμβουλές και μοιράζονται μαζί τους τις δικές τους ανησυχίες.

Η ίδια δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η επαφή αυτή βοηθάει και τους ηλικιωμένους να νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι και σημαντικοί στη ζωή των παιδιών και τα παιδιά να είναι ευαισθητοποιημένα γενικότερα απέναντι στην τρίτη ηλικία». Άλλωστε, πολλές φορές οι γιαγιάδες και οι παππούδες «γεμίζουν» το κενό που αφήνουν οι σκληρά εργαζόμενοι γονείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που μεγαλώνουν τα παιδιά, τα πηγαίνουν και τα παίρνουν από το σχολείο, αλλά και τα μελετούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στη ζωή, τόσο με τη συμμετοχή τους στην εργασία και τον εθελοντισμό, όσο και στην μετάδοση σοφίας και πολύτιμης εμπειρίας και γνώσεων.

Advertisment

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση