,

Οικογενειακά μυστικά, πόσο μπορεί να τα κρύψει ο χρόνος;

Ένα μυστικό, μπορεί να παραμείνει κρυμένο και αν ναι για πόσο καιρό; Πώς βγαίνει στην επιφάνεια κάποια στιγμή και με τι κόστος;

Οικογενειακά μυστικά, πόσο μπορεί να τα κρύψει ο χρόνος;

Οικογενειακά μυστικά, πόσο μπορεί να τα κρύψει ο χρόνος;

«Aυτό να μην το πεις στον πατέρα σου. Αν το μάθει ποιος μας σώζει!» Πόσοι από μας έχουμε ακούσει αυτή τη φράση; Πόσο βοηθάνε τα μυστικά μέσα στην οικογένεια; Τι απογίνονται αυτά στο πέρασμα του χρόνου; Ένα μυστικό, όσο καλά κι αν το κρύψουμε μπορεί να παραμείνει κρυμένο και αν ναι για πόσο καιρό; Μπορεί να μείνει για πάντα; Τι προεκτάσεις υπάρχουν και πως βγαίνει στην επιφάνεια κάποια στιγμή και με τι κόστος;

Advertisment

Υπάρχουν πολλών ειδών μυστικά. Αυτά πού τολμήσαμε να τα πούμε αλλά μας σταμάτησαν, «έτσι είναι το σωστό». Κάποιες φορές βγαίνουν στο φως ιστορίες πονεμένες που για την ηρεμία και την συνοχή της οικογένειας παρέμειναν εφτασφράγιστα μυστικά κομματιάζοντας την ψυχή και τη ζωή του θύματος. Άλλες φορές πάλι φοβηθήκαμε να πούμε την αλήθεια γιατί η οργή που θα ξυπνούσαμε θα ήταν αδύνατον να την αντιμετωπίσουμε.

Ίσως ένα μυστικό να κρύβει και δόλο ή σκοπιμότητα. Μέσα του, όμως, ελοχεύει πάντα ο φόβος, η ενοχή, ο πόνος, η απόγνωση, η ντροπή, η θλίψη… Όποιος και να είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κατά ένα μυστήριο τρόπο, όλοι υποσυνείδητα, γνωρίζουν το μυστικό και οι αντιδράσεις αλλά και όλη η ζωή διαμορφώνεται από αυτό.

Υπάρχει, άραγε, καλύτερη αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος από το να κλείσουμε τα μάτια και το στόμα; Μπορούμε να ακούσουμε τα κρυμένα λόγια και συναισθήματα που υπάρχουν πίσω από τα γεγονότα; Φυσικά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Ίσως πάλι και να μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από έναν σύμβουλο να φωτίσει με ενσυναίσθηση και αγάπη τα σκοτεινά μονοπάτια της διαδρομής της ψυχής μας.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/oikogeneiaka-mystika-poso-mporei-krypsei-xronos/

Ας δούμε μία σχετική περίπτωση, και πως αντιμετωπίστηκε, από το βιβλίο «To Ζευγάρι ο εύθραστος δεσμός» του Augustus Y. Napier. Ο αμερικανός ψυχοθεραπευτής και η σύζυγός του βρίσκονται αντιμέτωποι στη γέννεση ενός οικογενειακού μυστικού. Η κόρη είναι έγκυος και μαζί με την μητέρα σχεδιάζουν την έκτρωση κρυφά από τον πατέρα της. Οι θεραπευτές, συζητούν με τη μητέρα για το τι είναι καλύτερα να κάνουν. Εκείνη φοβάται ότι ο πατέρας, θα τιμωρήσει πάρα πολύ άσχημα την κόρη και ότι αν η ίδια την υπερασπιστεί, θα έρθει το τέλος στο γάμο τους.

Οι θεραπευτές καταλάβαιναν το άγχος της. Όμως ένα τέτοιο μυστικό θα είναι ιδιαίτερα διασπαστικό για την οικογένεια. Θα τη χωρίσει στα δύο. Το μυστικό κάποια στιγμή θα εβγαινε στην επιφάνεια, μ’ έναν τρόπο που θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικός. Επίσης έβλεπαν, ότι ο πατέρας δεν είναι τόσο άγριος, όσος φοβισμένος. Αν του δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, ίσως αποδειχθεί πως είναι πιο ανθρώπινος απ’ ό,τι όλοι προβλέπουν. Μετά από πολύ σκέψη και συζήτηση, η μητέρα συμφωνεί για ένα ραντεβού όλης της οικογένειας.

Ολοκληρώνοντας την ιστορία η μητέρα, εξήγησε στον πατέρα πόσο πολύ φοβόταν το θυμό του. Τότε εκείνος με την σειρά του άρχισε να λέει πόσο περισσότερο θυμωμένος ήταν που του το έκρυψαν. Στη συνέχεια άρχισε να ουρλιάζει και να αγριεύει. Η κόρη τρομοκρατήθηκε.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή επενέβει η θεραπεύτρια και απευθυνόμενη στον πατέρα είπε: «Κάνεις αυτό ακριβώς που προέβλεπαν πως θα κάνεις. Αντιδράς με θυμό και εκτοξεύεις κατηγορίες. Ξέρω πως μέσα σου πονάς από το γεγονός ότι η κόρη σου βρίσκεται σε δύσκολη θέση και από ότι η οικογένειά σου φοβάται να στραφεί για βοήθεια σε σένα. Από φόβο, σε αφήνουν έξω από το πρόβλημα. Γιατί δεν τους δείχνεις καθόλου πόσο ευάλωτος και ανθρώπινος νιώθεις. Τους δείχνεις μόνο την ψυχρότητά σου και το θυμό σου. Κι επειδή αποκαλύπτεις μόνο αυτή την πλευρά του εαυτού σου, δεν τους επιτρέπεις να γνωρίσουν αυτό το τρυφερό κομμάτι σου».

Μετά από παύσεις το πρόσωπό του γέμισε δάκρυα. Όταν ηρέμησε είπε: «Με πονάει που αισθάνομαι ότι με φοβάται η οικογένειά μου, με πονάει πάρα πολύ και λυπάμαι αν συμβαίνει αυτό». Καθόταν ανάμεσα στην έκπληκτη οικογένειά του κι έκλαιγε σιωπηλά τώρα, αλλά έκλαιγε…

Δείτε περισσότερα για την Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης της Αθηνάς Μηλιαρά: «Έκφραση Σώματος & Λόγου»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση