,

Βακτήριο E. coli: Τι είναι ακριβώς και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Πρόκειται για το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο και είναι ένα από τα πολλά στελέχη του βακτηρίου Escherichia coli. Σε υγιείς καταστάσεις, εκατομμύρια βακτήρια συνυπάρχουν φυσικά στο

Βακτήριο E. coli: Τι είναι ακριβώς και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Πρόκειται για το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο και είναι ένα από τα πολλά στελέχη του βακτηρίου Escherichia coli. Σε υγιείς καταστάσεις, εκατομμύρια βακτήρια συνυπάρχουν φυσικά στο έντερό μας και δημιουργούν μια λεπτή ισορροπία. Κάποια στελέχη του βακτηρίου E. coli διαμορφώνουν μέρος του φυσικού εντερικού μικροβιώματος και είναι συνήθως αβλαβή.

Όμως, ορισμένες φορές, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με κάποια στελέχη του που έχουν αναπτύξει αντιβιοτική αντίσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, το E. coli προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού ή εντερικές λοιμώξεις. Στο χειρότερο σενάριο, μια λοίμωξη E. coli μπορεί να διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει βακτηραιμία, που με τη σειρά της πυροδοτεί σηψαιμικό σοκ.

Advertisment

Δύο είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης από το βακτήριο αυτό: από μολυσμένες τροφές – όπως ωμό κοτόπουλο ή ωμή ζύμη και κακή προσωπική υγιεινή, για παράδειγμα, όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια από αυτές τις πηγές είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μόλυνση, και αυτό θέλησαν να προσδιορίσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Μ. Βρετανία.

«Το βακτήριο E. coli φυσιολογικά ζει στο έντερο των υγιών ανθρώπων και των ζώων. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή ή προκαλούν σύντομη διάρροια. Αλλά το E. coli είναι επίσης η πιο κοινή αιτία μόλυνσης του αίματος (δηλαδή σηψαιμία)», σημειώνει ο καθηγητής David Livermore.

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Στην έρευνά τους – τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο The Lancet Infectious Diseases – οι ειδικοί συνέλεξαν στελέχη του βακτηρίου που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι), από σαλάτα, φρούτα, ζωική κοπριά από τη μία, και μολύνσεις του κυκλοφοριακού από ανθρώπους και λύματα από την άλλη.

Advertisment

Τα δείγματα προέρχονται από τα εργαστήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας σε 5 διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Τυπικά, τα στελέχη αυτού του βακτηρίου, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, απελευθερώνουν ένζυμα τα οποία αδρανοποιούν τη δράση αντιβιοτικών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν το βακτήριο.

Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε ότι τα στελέχη αυτά που βρίσκονταν σε δείγματα από ανθρώπους (είτε στο αίμα, είτε σε άλλες εκκρίσεις) είχαν πολλές ομοιότητες με το συγκεκριμένο επικίνδυνο στέλεχος. Στα δείγματα του φαγητού όμως, οι ερευνητές δεν βρήκαν σχεδόν κανένα δείγμα του συγκεκριμένου στελέχους, αλλά άλλα.

Η σχεδόν απόλυτη έλλειψη αυτού του στελέχους στο φαγητό δείχνει ότι δεν είναι το «μολυσμένο» τρόφιμο αυτό που μάλλον θα προκαλέσει τη μόλυνση αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ως αποτέλεσμα των κακών πρακτικών υγιεινής. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο πώς και αν πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(19)30538-9/fulltext

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση