, ,

Η στέρηση ύπνου προκαλεί αφυδάτωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η σχέση αυτή δημιουργείται από μια ορμόνη που ονομάζεται βασοπρεσίνη, η οποία απελευθερώνεται στο σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η στέρηση ύπνου προκαλεί αφυδάτωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

«Κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ;». Ακούμε αυτή την ερώτηση συνέχεια – από τους γιατρούς, του γονείς και τους συντρόφους μας – κι όμως, οι περισσότεροι δεν κοιμόμαστε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της στέρησης του ύπνου, μπορεί και πάλι να είναι δύσκολο να τον θέσουμε ως προτεραιότητα σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Βέβαια, υπάρχουν μερικές φορές που χρειαζόμαστε λίγη επιπλέον κινητοποίηση και ώθηση για να πάμε στο κρεβάτι μια λογική ώρα. Αυτό ακριβώς κάνει μια νέα έρευνα, η οποία μας δείχνει πως η στέρηση ύπνου προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού μας με έναν τρόπο που δεν προσέχουμε.

Advertisment

Η έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Sleep ανέλυσε δεδομένα από 25.000 ενήλικες που ζουν στην Κίνα και στις ΗΠΑ, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν για οκτώ ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν μόνο για έξι ώρες είχαν πιο πυκνά ούρα και 16 – 59% μεγαλύτερες πιθανότητες αφυδάτωσης.

Γιατί η στέρηση ύπνου προκαλεί αφυδάτωση;

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η σχέση αυτή δημιουργείται από μια ορμόνη που ονομάζεται βασοπρεσίνη, η οποία απελευθερώνεται στο σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αργότερα στον κύκλο του ύπνου. Η βασοπρεσίνη βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων των υγρών του οργανισμού.

Μπορεί κυριολεκτικά να αντλήσει νερό από τα ούρα σε όλο το σώμα, ώστε να προλάβει την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η θεωρία είναι πως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, η βασοπρεσίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, και τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος είναι αυτά που επηρεάζονται.

Advertisment

Οι ερευνητές επίσης υποπτεύονται ότι οι αρνητικές παρενέργειες της στέρησης ύπνου μπορεί να προκαλούνται από την απλή αφυδάτωση. Οπότε αν και είναι πάντα καλύτερο να αυξάνουμε την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου – αντί απλά να διαχειριζόμαστε τα συμπτώματα της στέρησής του – αν για κάποιο λόγο χρειάζεται να ξενυχτήσετε, τότε βεβαιωθείτε ότι θα καταναλώσετε αρκετό νερό.

Πηγή: academic.oup.com/sleep/advance-article-abstract/doi/10.1093/sleep/zsy210/5155420

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση