, ,

5 οφέλη που προσφέρει ο βελονισμός στην υγεία του εγκεφάλου

Ο θεραπευτικός βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κινέζικη ιατρική. Σε αυτή την αρχαία πρακτική, λεπτές αποστειρωμένες βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία ώστε

5 οφέλη που προσφέρει ο βελονισμός στην υγεία του εγκεφάλου

Ο θεραπευτικός βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κινέζικη ιατρική. Σε αυτή την αρχαία πρακτική, λεπτές αποστειρωμένες βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία ώστε να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο σώμα και να προάγουν την φυσική επούλωση.

Τα σημεία βελονισμού έχουν συνδέσεις με διάφορες περιοχές του εγκεφαλικού και νευρικού συστήματος, πυροδοτούν τη λειτουργία πολλών συστημάτων στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο, ο βελονισμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη θεραπεία τόσο των οξέων, όσο και των χρόνιων νευρολογικών παθήσεων και συμπτωμάτων.

Advertisment

Εδώ έχουμε συλλέξει όμως τα βασικά οφέλη που ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει στον εγκέφαλο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, που συνδέονται άμεσα με τον εγκεφαλικό φλοιό και το μεταιχμιακό σύστημα.

5 οφέλη που προσφέρει ο βελονισμός στην υγεία του εγκεφάλου

1. Διαχείριση του πόνου

Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων αυτών ετών χρήσης του βελονισμού, ο κύριος σκοπός ήταν η διαχείριση του πόνου ή η αναισθησία. Διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του στον χρόνιο πόνο, όπως στην οσφυαλγία, στον πονοκέφαλο, στην περιφερική νευροπάθεια, στον πόνο λόγω καρκίνου και στην νευραλγία τριδύμου.

2. Λιγότερες ημικρανίες

Πράγματι, οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει για τον βελονισμό έχουν εξετάσει τη διαχείριση των ημικρανιών. Υπάρχουν διάφορα σημαντικά σημεία όπως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την οξεία θεραπεία των ημικρανιών. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός τροποποιεί τα μονοπάτια του πόνου προκαλώντας νευρωνικές αλλαγές. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να προσφέρει πρόληψη.

Advertisment

3. Καλύτερος ύπνος και μειωμένο άγχος

Ο βελονισμός μπορεί να ενεργοποιήσει λειτουργίες του εγκεφάλου βελτιώνοντας συγκεκριμένες διαδρομές νευροδιαβιβαστών, συνεισφέροντας σε μια πιο χαλαρωτική κατάσταση. Αυτή η αίσθηση ηρεμίας μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η χρήση του βελονισμού στην αϋπνία είναι πολλά υποσχόμενη.

4. Αυξημένη ροή αίματος

Η αυξημένη ροή του αίματος, γενικά, θεωρείται ότι αποτελεί όφελος που προσφέρει ο βελονισμός, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην θεραπεία του τοπικού μυοσκελετικού πόνου. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει επίσης αυξημένη αγγειογένεση, ή αλλιώς η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που έπεται ενός εγκεφαλικού. Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο μπορούν να βελτιώσουν συνολικά την εγκεφαλική ροή αίματος και να διευκολύνουν την οξυγόνωση του εγκεφαλικού ιστού.

5. Καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη

Ο βελονισμός ενισχύει την αίσθηση χαλάρωσης και έτσι βοηθά σε ζητήματα προσοχής, μάθησης και ανάκλησης πληροφοριών. Επιτρέπει μια σταθερότητα σύνδεσης ανάμεσα στα εγκεφαλικά δίκτυα και βελτιώνει την πνευμονογαστρική απόκριση.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18337009

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525337

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286776

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229916300164

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5447510/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31305037

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31534469

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση