Είναι εντάξει να μην είμαι καλά!

Ζούμε σε μία εποχή που ενώ διαρκώς μας φορτώνει με άγχη και υποχρεώσεις, παράλληλα απαιτεί από εμάς να μη φανερώνουμε ποτέ αδυναμία. Πρέπει, υποχρεωτικά,

Είναι εντάξει να μην είμαι καλά!

Ζούμε σε μία εποχή που ενώ διαρκώς μας φορτώνει με άγχη και υποχρεώσεις, παράλληλα απαιτεί από εμάς να μη φανερώνουμε ποτέ αδυναμία. Πρέπει, υποχρεωτικά, πάντοτε να φαινόμαστε και να είμαστε καλά, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να χαμογελάμε ακόμα και όταν όλα μέσα μας είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Πρέπει να φαινόμαστε πάντοτε δυνατοί και άτρωτοι.

Αυτή η απαίτηση εκτός από παράλογη, είναι και επιβλαβής για την ψυχοσωματική μας υγεία. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα μας και όσο περισσότερο δεν εκφράζονται, τόσο περισσότερο μας βλάπτουν. Κι αυτό διότι όσο δεν εκφράζεις αυτό που κατατρώει εσωτερικώς, τόσο περισσότερο αυτό φωλιάζει μέσα σου.

Advertisements

Είναι εντάξει να μην είμαι καλά. Δεν πρέπει να αισθάνομαι ενοχές όταν δεν έχω όρεξη να χαμογελάσω ή όταν απλά δεν έχω διάθεση. Είναι εντάξει να μην είμαι δυνατή όλες τις ώρες, εντάξει να σπάω, εντάξει να λυγίζω. Είμαι άνθρωπος, όχι ρομπότ που κάποιος το προγραμματίζει και μπορεί να ορίζει τα συναισθήματά μου.

Δε φοβάμαι να δείξω την αδύναμη πλευρά μου, διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα, δείγμα ενός δυνατού χαρακτήρα που δεν κάμπτεται από τις απαγορεύσεις των άλλων. Δε φοβάμαι να κλάψω, δε φοβάμαι να μιλήσω για τα αρνητικά μου συναισθήματα, ακόμα και αν οι άλλοι τα παρεξηγήσουν, τα περιγελάσουν ή τα υποτιμήσουν.

Βγάλε από μέσα σου όλα αυτά που νιώθεις, δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να μην είναι καλά, το δικαίωμα να βιώσει αρνητικά συναισθήματα. Πήγαινε σε μία παραλία, τρέξε και φώναξε δυνατά⋅ τσίριξε τόσο δυνατά που να καθαρίσει το μέσα σου. Γράψε όλα σου τα αρνητικά συναισθήματα σε ένα χαρτί, τα πάντα, όλα αυτά που σε πλήγωσαν δίχως λογοτεχνικούς καθωσπρεπισμούς ή ευγένειες.

Γράψε τα για σένα μόνο και μετά σκίσε τα. Πνίξε τον καημό σου, διότι δεν πρέπει να προλάβει να σε πνίξει αυτός, δεν πρέπει να σκίσει ακόμα περισσότερο το μέσα σου. Επιτρέπω στον εαυτό μου να μην είμαι καλά. Διότι αυτό είναι ένα βήμα για να με βοηθήσει να αισθανθώ πραγματικά καλά.

Advertisements

Συντάκτης | Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς | 11 συμβουλές για να ακούσετε την καρδιά σας και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή
«Οι δύο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις το γιατί» | Μαρκ Τουέιν
Παιδιά τραυματισμένα σε σώμα ενηλίκων!
Το άγχος θεριεύει όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε