Είναι εντάξει να μην είμαι καλά!

Ζούμε σε μία εποχή που ενώ διαρκώς μας φορτώνει με άγχη και υποχρεώσεις, παράλληλα απαιτεί από εμάς να μη φανερώνουμε ποτέ αδυναμία. Πρέπει, υποχρεωτικά,

Είναι εντάξει να μην είμαι καλά!

Ζούμε σε μία εποχή που ενώ διαρκώς μας φορτώνει με άγχη και υποχρεώσεις, παράλληλα απαιτεί από εμάς να μη φανερώνουμε ποτέ αδυναμία. Πρέπει, υποχρεωτικά, πάντοτε να φαινόμαστε και να είμαστε καλά, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να χαμογελάμε ακόμα και όταν όλα μέσα μας είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Πρέπει να φαινόμαστε πάντοτε δυνατοί και άτρωτοι.

Αυτή η απαίτηση εκτός από παράλογη, είναι και επιβλαβής για την ψυχοσωματική μας υγεία. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα μας και όσο περισσότερο δεν εκφράζονται, τόσο περισσότερο μας βλάπτουν. Κι αυτό διότι όσο δεν εκφράζεις αυτό που κατατρώει εσωτερικώς, τόσο περισσότερο αυτό φωλιάζει μέσα σου.

Advertisment

Είναι εντάξει να μην είμαι καλά. Δεν πρέπει να αισθάνομαι ενοχές όταν δεν έχω όρεξη να χαμογελάσω ή όταν απλά δεν έχω διάθεση. Είναι εντάξει να μην είμαι δυνατή όλες τις ώρες, εντάξει να σπάω, εντάξει να λυγίζω. Είμαι άνθρωπος, όχι ρομπότ που κάποιος το προγραμματίζει και μπορεί να ορίζει τα συναισθήματά μου.

Δε φοβάμαι να δείξω την αδύναμη πλευρά μου, διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα, δείγμα ενός δυνατού χαρακτήρα που δεν κάμπτεται από τις απαγορεύσεις των άλλων. Δε φοβάμαι να κλάψω, δε φοβάμαι να μιλήσω για τα αρνητικά μου συναισθήματα, ακόμα και αν οι άλλοι τα παρεξηγήσουν, τα περιγελάσουν ή τα υποτιμήσουν.

Βγάλε από μέσα σου όλα αυτά που νιώθεις, δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να μην είναι καλά, το δικαίωμα να βιώσει αρνητικά συναισθήματα. Πήγαινε σε μία παραλία, τρέξε και φώναξε δυνατά⋅ τσίριξε τόσο δυνατά που να καθαρίσει το μέσα σου. Γράψε όλα σου τα αρνητικά συναισθήματα σε ένα χαρτί, τα πάντα, όλα αυτά που σε πλήγωσαν δίχως λογοτεχνικούς καθωσπρεπισμούς ή ευγένειες.

Advertisment

Γράψε τα για σένα μόνο και μετά σκίσε τα. Πνίξε τον καημό σου, διότι δεν πρέπει να προλάβει να σε πνίξει αυτός, δεν πρέπει να σκίσει ακόμα περισσότερο το μέσα σου. Επιτρέπω στον εαυτό μου να μην είμαι καλά. Διότι αυτό είναι ένα βήμα για να με βοηθήσει να αισθανθώ πραγματικά καλά.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση