,

Κική Δημουλά: «Μετανιώνω που τρόχισα τόσα όχι, για να πω τόσα ναι, που τελικά με μαχαίρωσαν»

Η ποιήτρια Κική Δημουλά περιγράφει ποιητικά, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τους περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη ζωή: την υπερβολική προσπάθεια που κάνουμε για να ικανοποιήσουμε

Κική Δημουλά: «Μετανιώνω που τρόχισα τόσα όχι, για να πω τόσα ναι, που τελικά με μαχαίρωσαν»

Η ποιήτρια Κική Δημουλά περιγράφει ποιητικά, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τους περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη ζωή: την υπερβολική προσπάθεια που κάνουμε για να ικανοποιήσουμε όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό μας, όπως και το γεγονός πως δε λέμε ποτέ όχι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάθαμε από την παιδική μας ηλικία να κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε την αγάπη των άλλων. Ως βρέφη προσπαθούσαμε να ικανοποιήσουμε τους φροντιστές μας για να μη χάσουμε την αγάπη τους, ως παιδιά προσπαθούσαμε να έχουμε καλές επιδόσεις σε διάφορους τομείς για να αισθανόμαστε πως οι άλλοι είναι ικανοποιημένοι.

Advertisment

Και αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς επαναλαμβάνεται και στην ενήλικη ζωή μας. Κλείνουμε τον εαυτό μας μέσα σε υπερβολικές απαιτήσεις, τρέχουμε καθημερινά και δε μας αφιερώνουμε ποτέ χρόνο, επειδή θεωρούμε πως αν δώσουμε τα πάντα, οι άλλοι θα μας αγαπήσουν. Και όσο πιο συναισθηματικά απόμακροι είναι οι άλλοι, τόσο εμείς περισσότερο προσπαθούμε για την αγάπη τους.

Αυτή η παγίδα στην οποία πέφτουμε προκειμένου να ικανοποιούμε τους άλλους, ελλοχεύει δύο βασικούς κινδύνους: πρώτον, οι άλλοι μπορεί να είναι πιο συγκρατημένοι απέναντί μας επειδή αισθάνονται ενοχή και θεωρούν πως παίρνουν περισσότερα από αυτά που δίνουν. Και δεύτερον, υπάρχει και ο κίνδυνος οι άλλοι να βρουν μία αφορμή στο να μας εκμεταλλεύονται προκειμένου να λαμβάνουν ακόμα πιο πολλά.

Σε ένα σεμινάριο Ψυχολογίας που παρακολούθησα πρόσφατα, άκουσα την εξής φράση: «Ο άνθρωπος ωριμάζει πραγματικά όταν μάθει να λέει όχι». Δεν είναι σκοπός μου σε αυτή τη ζωή να υπηρετώ τους άλλους, δεν είναι απαραίτητο να ικανοποιώ τους πάντες.

Advertisment

Το  «όχι» είναι μία μαγική λέξη που σε μερικές περιστάσεις θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε χωρίς ενοχή. Όπως και το περνάω χρόνο με εμένα, να υπάρχει κάθε μέρα λίγη ώρα την οποία θα δεσμεύομαι να αφιερώνω αποκλειστικά στον εαυτό μου. Χωρίς ενοχή.

Δεν είναι ο μοναδικός σκοπός της ζωής μου να προσφέρω, να προσπαθώ ώστε να είναι οι άλλοι ικανοποιημένοι και ποτέ ο εαυτός μου. Ζω και για εμένα, ζω για να ικανοποιώ και εμένα. Το να λες «όχι» είναι ένα δείγμα αγάπης απέναντι στον εαυτό σου. Μάθε να το χρησιμοποιείς εκεί που πρέπει.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση