,

Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Μαζί, δημιουργούν μια κοινότητα που είναι γνωστή ως εντερικό μικροβίωμα. Πολλά βακτήρια παίζουν σημαντικούς

Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Μαζί, δημιουργούν μια κοινότητα που είναι γνωστή ως εντερικό μικροβίωμα. Πολλά βακτήρια παίζουν σημαντικούς ρόλους στην ανθρώπινη υγεία, βοηθώντας στον μεταβολισμό της τροφής, στην ενδυνάμωση της εντερικής κίνησης και στην προστασία κατά των παθήσεων.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, αλλά και ψάρια, βοηθά τα «καλά βακτήρια» στο έντερο να πολλαπλασιαστούν και να διατηρηθούν.

Όταν οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Groningen στην Ολλανδία αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και τα εντερικά βακτήρια 1.400 συμμετεχόντων, βρήκαν ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδεόταν με υγιέστερο μικροβίωμα. Συσχετιζόταν επίσης χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.

Αυτό υποδεικνύει ότι μια τέτοια διατροφή που βασίζεται σε φυτικές πηγές προστατεύει από εντερικές παθήσεις, όπως από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε περαιτέρω έρευνα μάλιστα βρέθηκε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συνδεόταν με μεγαλύτερες ποσότητες καλών βακτηρίων που βοηθούν στη σύνθεση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, παράγουν καύσιμο για τα εντερικά κύτταρα και μειώνουν τις φλεγμονές.

Ο Dr. Arun Swaminath, καθηγητής και ερευνητής στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη αναφέρει σχετικά με τα ευρήματα: «Γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό πως όταν εστιάζουμε σε επίπεδο χώρας, οι πληθυσμοί που καταναλώνουν λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και σχετικών φλεγμονωδών ασθενειών, όπως κολίτιδα και νόσο του Crohn».

Οι ερευνητές όμως χρειάζεται να διεξάγουν περισσότερες μελέτες για να εξακριβώσουν με λεπτομέρεια ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες που καθιστούν ιδανική τη μεσογειακή διατροφή, να τη συγκρίνουν με άλλα είδη διατροφής και να επαναλάβουν τα αποτελέσματα σε εργαστηριακό – πειραματικό επίπεδο.

Τέλος, χρειάζεται εδώ να προσθέσουμε πως όποιος παρουσιάζει ήδη εντερικά προβλήματα, χρειάζεται πρώτα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ώστε μαζί να δομήσουν το διατροφικό πρόγραμμα που λειτουργεί καλύτερα γι΄αυτόν, καθώς έχει μεγάλη σημασία ακόμα και ο τρόπος προετοιμασίας των τροφών.

[toggle title="Πηγές"]

www.ueg.eu/press/releases/ueg-press-release/article/ueg-week-plant-based-foods-and-mediterranean-diet-associated-with-healthy-gut-microbiome-research/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε