Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Advertisment
Με αφορμή την 3οη επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) δημοσίευσε μια εκτενή έκθεση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά. Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας για παιδιά κάτω των 5 ετών έχει πέσει περίπου κατά 60%, ενώ ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, δηλώνει η UNICEF.
Αλλά παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο στην Ευρώπη, οι βασικές προκλήσεις, όπως η παιδική φτώχεια, παραμένουν. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή και την εκπαίδευση, αλλά επίσης αντιμετωπίζουν απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή (στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας), το trafficking, η εκμετάλλευση και η διαδικτυακή κακοποίηση.
Με την ευκαιρία αυτή, Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δήλωσή της επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά έχουν και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα: «Τα παιδιά χρειάζεται να μπορούν να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ανατροφής και ανάπτυξης – χωρίς βία, εκμετάλλευση, παρενόχληση ή παραμέληση. Μέσα στην Ένωση, καθώς και στις δράσεις μας σε σχέση με το εξωτερικό – είτε σε καταστάσεις σύγκρουσης είτε ειρήνης – οι οδηγίες της Σύμβασης διέπουν την πολιτική, τη νομοθέτηση και τα οικονομικά προγράμματα της Ευρώπης, τα οποία έχουν οποιαδήποτε επίδραση στα δικαιώματα των παιδιών».
Advertisment
Αν κι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF ξεκίνησε μια κοινή καμπάνια, όπου οι νέοι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται σύντομα βίντεο που δείχνουν πώς τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται ακόμα στον κόσμο. Η UNICEF δήλωσε ότι συνεχίζει και ενισχύει τον διεθνή διάλογο για την τήρηση της σύμβασης.
[toggle title="Πηγές"]
www.un.org/en/observances/world-childrens-day
www.neweurope.eu/article/world-marks-30-years-of-childrens-rights/
[/toggle]