Ο νεογνικός ίκτερος είναι ένα συχνό φαινόμενο μετά τη γέννηση. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή το μη ανεπτυγμένο ακόμα ήπαρ του νεογνού δεν μπορεί να μεταβολίσει τη χολερυθρίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα και οι βλεννογόνοι να αποκτήσουν κίτρινη χροιά.

Τα μωρά που γεννήθηκαν από εργώδεις τοκετούς και φέρουν μώλωπες όπως (προκεφαλή, κεφαλαιμάτωμα), μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο, καθώς το αίμα που αθροίζεται στις περιοχές αυτές μετατρέπεται σε χολερυθρίνη. Τα πρόωρα νεογνά επίσης εμφανίζουν ίκτερο, γιατί το ήπαρ τους δεν έχει ωριμάσει. Στις λιγότερο συνηθισμένες αιτίες ίκτερου περιλαμβάνονται ηπατικά προβλήματα και ασυμβατότητα ρέζους.

Συνήθως ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος, υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο αν τα επίπεδα της χολερυθρίνης αυξηθούν στο αίμα του νεογνού, θα πρέπει να γίνει φωτοθεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών.

Είναι τελικά ασφαλές να θηλάζω το μωρό μου όταν έχει ίκτερο;

Από έρευνα που διεξήχθη στο ιατρικό κέντρο Princes Maha Chakri Sirindhorn, το 2013-2014, μελετήθηκαν 88 περιπτώσεις νεογνικού ίκτερου και 88 περιπτώσεις χωρίς ίκτερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σαφώς υπάρχει συσχέτιση του νεογνικού ίκτερου με τον χρόνο έναρξης,τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Επιπλέον, ο σωστός θηλασμός τεχνικά και ποσοτικά αποτελεί πρόληψη του νεογνικού ίκτερου από μη επαρκή σίτιση του νεογνού. Ο ίκτερος του μητρικού γάλακτος ξεκινάει την 1η ή 2η εβδομάδα θηλασμού και μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες(Bratton S, Stern M, 2019). Από μια άλλη έρευνα των Αfsheen Mehmood και Naila Noor 2018, προκύπτει ότι ο θηλασμός σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με φυσιολογικό ίκτερο .

Συμπερασματικά

Η αποφυγή του θηλασμού δεν αποτελεί μέθοδο προστασίας καθώς μπορεί να αυξήσει τον ίκτερο. Η σωστή τεχνική και η αποτελεσματική σίτιση του νεογνού είναι αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

Πηγές

Συγγραφέας Νικολέττα Παντελάκη

Η Νικολέττα Παντελάκη γεννήθηκε στο Χολαργό και μεγάλωσε στο Γουδή. Είναι πτυχιούχος Νοσηλευτικής (2001) και Μαιευτικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Κατέχει Msc στην «Παθολογία Εγκυμοσύνης» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν εθελόντρια στο Χαμόγελο του Παιδιού το 2002-2003. Τώρα φοιτά στο elearing πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Εγκληματολογίας.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε