, ,

Η συμβολή του θηλασμού στην αντιμετώπιση του νεογνικού ίκτερου

Ο νεογνικός ίκτερος είναι ένα συχνό φαινόμενο μετά τη γέννηση. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή το μη ανεπτυγμένο ακόμα ήπαρ του νεογνού δεν μπορεί να

Η συμβολή του θηλασμού στην αντιμετώπιση του νεογνικού ίκτερου

Ο νεογνικός ίκτερος είναι ένα συχνό φαινόμενο μετά τη γέννηση. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή το μη ανεπτυγμένο ακόμα ήπαρ του νεογνού δεν μπορεί να μεταβολίσει τη χολερυθρίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα και οι βλεννογόνοι να αποκτήσουν κίτρινη χροιά.

Τα μωρά που γεννήθηκαν από εργώδεις τοκετούς και φέρουν μώλωπες όπως (προκεφαλή, κεφαλαιμάτωμα), μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο, καθώς το αίμα που αθροίζεται στις περιοχές αυτές μετατρέπεται σε χολερυθρίνη. Τα πρόωρα νεογνά επίσης εμφανίζουν ίκτερο, γιατί το ήπαρ τους δεν έχει ωριμάσει. Στις λιγότερο συνηθισμένες αιτίες ίκτερου περιλαμβάνονται ηπατικά προβλήματα και ασυμβατότητα ρέζους.

Advertisment

Συνήθως ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος, υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο αν τα επίπεδα της χολερυθρίνης αυξηθούν στο αίμα του νεογνού, θα πρέπει να γίνει φωτοθεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών.

Είναι τελικά ασφαλές να θηλάζω το μωρό μου όταν έχει ίκτερο;

Από έρευνα που διεξήχθη στο ιατρικό κέντρο Princes Maha Chakri Sirindhorn, το 2013-2014, μελετήθηκαν 88 περιπτώσεις νεογνικού ίκτερου και 88 περιπτώσεις χωρίς ίκτερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σαφώς υπάρχει συσχέτιση του νεογνικού ίκτερου με τον χρόνο έναρξης,τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Επιπλέον, ο σωστός θηλασμός τεχνικά και ποσοτικά αποτελεί πρόληψη του νεογνικού ίκτερου από μη επαρκή σίτιση του νεογνού. Ο ίκτερος του μητρικού γάλακτος ξεκινάει την 1η ή 2η εβδομάδα θηλασμού και μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες(Bratton S, Stern M, 2019). Από μια άλλη έρευνα των Αfsheen Mehmood και Naila Noor 2018, προκύπτει ότι ο θηλασμός σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με φυσιολογικό ίκτερο .

Advertisment

Συμπερασματικά

Η αποφυγή του θηλασμού δεν αποτελεί μέθοδο προστασίας καθώς μπορεί να αυξήσει τον ίκτερο. Η σωστή τεχνική και η αποτελεσματική σίτιση του νεογνού είναι αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

[toggle title="Πηγές"]

U.S National Library of Medicine   Https//medlineplus.gov/ency/article/000995.htm

Breast Milk  Jaundice Bratton S, Stern 2019 , Statpearls Publishing LLC

Ketsuwan S, et all J Med Assoc Thai 2017 Mar,100(3):255-61

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση