Μπράντον Κλίφορντ: Τα αρχιτεκτονικά μυστικά των αρχαιότερων θαυμάτων του κόσμου (Βίντεο)

Πώς μετακινούσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί τεράστιες πέτρες για να χτίσουν το Στόουνχετζ, τις Πυραμίδες και τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα; Σε αυτή τη

Μπράντον Κλίφορντ: Τα αρχιτεκτονικά μυστικά των αρχαιότερων θαυμάτων του κόσμου (Βίντεο)

Πώς μετακινούσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί τεράστιες πέτρες για να χτίσουν το Στόουνχετζ, τις Πυραμίδες και τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα; Σε αυτή τη γρήγορη, απολαυστική ομιλία, ο Υπότροφος του TED Μπράντον Κλίφορντ αποκαλύπτει τα αρχιτεκτονικά μυστικά του παρελθόντος αλλά και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εκπληκτικές τεχνικές για να χτίσουμε για το μέλλον. «Σε μια εποχή όπου σχεδιάζουμε κτίρια για να αντέξουν 30, ίσως 60 χρόνια,» αναφέρει «θα ήθελα να μάθω πώς να δημιουργήσω κάτι που θα μπορέσει να διατηρηθεί για μια αιωνιότητα».

Advertisment

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

00:04
Πιστεύετε ότι τα πράγματα που χτίζουμε σήμερα θα θεωρούνται θαύματα στο μέλλον; Σκεφθείτε το Στόουνχετζ, τις Πυραμίδες, το Μάτσου Πίτσου και το Νησί του Πάσχα. Είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που χτίζουμε σήμερα, με αυτές τις τεράστιες πέτρες, συναρμολογημένες με περίπλοκο αλλά φαινομενικά ασυνάρτητο τρόπο, και με όλα τα ίχνη της κατασκευής τους εξαφανισμένα, καλύπτοντάς τα με μυστήριο. Φαίνεται σαν να μην μπορεί να κατασκευάστηκαν από ανθρώπους, επειδή δεν τα έχτισαν. Χτίστηκαν από μια αρχέγονη φυλή γιγάντων γνωστή ως Κύκλωπες.

00:51
(Γέλια)

00:53
Συνεργάστηκα με αυτά τα τέρατα για να μάθω τα μυστικά τους για τη μεταφορά αυτών των βράχων. Και από ό,τι φαίνεται οι Κύκλωπες δεν είναι τόσο δυνατοί. Είναι πολύ έξυπνοι και κάνουν τα υλικά να δουλεύουν για αυτούς.

Advertisment

01:10
Τα βίντεο που βλέπετε πίσω μου, μεγάλων, πέτρινων, άμορφων πλασμάτων είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Εντάξει, μπορεί οι Κύκλωπες να είναι μυθικά πλάσματα, όμως αυτά τα θαύματα είναι αληθινά. Τα έφτιαξαν άνθρωποι. Όπως έφτιαξαν και τους μύθους γύρω από αυτά, και όταν πρόκειται για θαύματα, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ μυθολογίας και πραγματικότητας.

01:38
Για παράδειγμα, το Νησί του Πάσχα. Όταν οι Ολλανδοί εξερευνητές ανακάλυψαν το νησί ρώτησαν τους ανθρώπους του Ράπα Νούι πώς μπόρεσαν οι πρόγονοί τους να μετακινήσουν αυτά τα τεράστια αγάλματα. Οι Ράπα Νούι απάντησαν, «Οι πρόγονοι μας δεν μετακίνησαν τα αγάλματα, επειδή τα αγάλματα περπάτησαν μόνα τους».

02:01
Αυτό αγνοήθηκε για αιώνες, όμως είναι αλήθεια. Τα αγάλματα, γνωστά ως Μοάι, μετακινήθηκαν όρθια, γυρνώντας από πλευρά σε πλευρά. Εντάξει; Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα Μοάι για τους επισκέπτες σήμερα, φανταστείτε να ήσασταν εκεί τότε, με τα τεράστια Μοάι να παρελαύνουν στο νησί. Γιατί το πραγματικό μνημείο δεν ήταν τα ίδια τα αντικείμενα, αλλά η τελετή που έδινε ζωή στην πέτρα.

02:35
Έτσι, σαν αρχιτέκτονας, κυνηγάω αυτό το όνειρο. Πώς μπορούμε να κάνουμε την κατασκευή να χωράει και τη μυθική πλευρά; Έτσι, προκαλώ τον εαυτό μου κάνοντας μια σειρά παραστάσεων του αρχαίου όμως απλού έργου της μετακίνησης μεγάλων αντικειμένων, όπως αυτό ο μεγάλιθος πέντε μέτρων που σχεδιάστηκε για να κινείται στο έδαφος και να στέκεται όρθιος, ή αυτή την μπάλα δύο τόνων που έρχεται στη ζωή για να χορέψει στη σκηνή. Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι σκεπτόμενος την αρχιτεκτονική όχι σαν τελικό προϊόν αλλά σαν παράσταση από την έμπνευση μέχρι τη δημιουργία, ξαναανακαλύπτουμε κάποιους έξυπνους τρόπους κατασκευής.

03:26
Ξέρετε, μεγάλο μέρος της συζήτησης για το μέλλον εστιάζει στην τεχνολογία, την αποδοτικότητα και την ταχύτητα. Όμως, αν έμαθα κάτι από τους Κύκλωπες, είναι ότι τα θαύματα μπορούν να είναι έξυπνα, εντυπωσιακά και βιώσιμα — λόγω του μεγέθους και του μυστηρίου τους. Και όσο ο κόσμος θέλει να μάθει πώς χτίστηκαν αυτά τα αρχαία θαύματα, ρωτάω τους Κύκλωπες πώς δημιουργείται το μυστήριο που οδηγεί τον κόσμο να κάνει ερωτήσεις.

03:55
Επειδή σε μια εποχή που σχεδιάζουμε κτίρια για να αντέχουν 30, ίσως 60 χρόνια, θα ήθελα να μάθω πώς να δημιουργήσω κάτι που θα ψυχαγωγεί για μια αιωνιότητα.

04:06
Σας ευχαριστώ.

04:07
(Χειροκρότημα)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση