,

BepiColombo: Η αποστολή της Ευρώπης στον Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες

Στόχος είναι το Bepi να κινείται αρκετά αργά ώστε τελικά να μπορεί να τεθεί σε σταθερή τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

BepiColombo: Η αποστολή της Ευρώπης στον Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες

Η ευρωπαϊκή αποστολή BepiColombo έστειλε τις πρώτες εικόνες του Ερμή, του πλανήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο μας. Το σκάφος τράβηξε τις φωτογραφίες λίγο αφότου πέταξε πάνω από τον μικρό αυτό κόσμο σε ύψος μόλις 200 χιλιομέτρων (125 μιλίων).

Οι ελεγκτές έχουν προγραμματίσει άλλες πέντε τέτοιες διελεύσεις, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τη βαρυτική έλξη του Ερμή για να βοηθήσουν στον έλεγχο της ταχύτητας του διαστημικού σκάφους. Στόχος είναι το Bepi να κινείται αρκετά αργά ώστε τελικά να μπορεί να τεθεί σε σταθερή τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Αυτό θα πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος του 2025.

Advertisment

Οι πρώτες εικόνες της αποστολής από τον Ερμή τραβήχτηκαν από κάμερες παρακολούθησης χαμηλής ανάλυσης στο πλάι του σκάφους. Προς το παρόν, αυτές είναι οι μόνες διαθέσιμες. Το Bepi δεν είναι έτοιμο να αναπτύξει τις επιστημονικές κάμερες υψηλής ανάλυσης.

Το Bepi είναι ουσιαστικά δύο διαστημόπλοια σε ένα. Το ένα μέρος έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (Esa), ενώ το άλλο μέρος από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (Jaxa). Ο τρόπος με τον οποίο τα δύο αυτά εξαρτήματα έχουν συσκευαστεί για το ταξίδι στον Ερμή εμποδίζει τα ανοίγματα των κύριων καμερών.

Οι μηχανικές κάμερες, ή αλλιώς «selfie», είναι ακόμα αρκετά καλές για να ξεχωρίσουν αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι απλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες άρχισαν να φτάνουν στη Γη το Σάββατο. Μόλις οι επιστήμονες τις επεξεργαστούν όλες, η Esa αναμένεται να τις συνδυάσει για να φτιάξει μια ταινία μικρού μήκους, που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Advertisment

BepiColombo: Η αποστολή της Ευρώπης στον Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες
Φωτογραφία: BEPICOLOMBO

Ο καθηγητής Dave Rothery από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ενθουσιασμένος με αυτό που είδε το Bepi. «Είναι απλά χαρούμενα στιγμιότυπα καθώς περνάμε, αλλά τι υπέροχη θέα του πλανήτη που είχαμε», δήλωσε στο BBC News.

«Βλέπετε μια επιφάνεια με κρατήρες, αλλά και περιοχές που έχουν εξομαλυνθεί από τεράστιες εκροές ηφαιστειακής λάβας. Ορισμένες από τις φωτεινότερες περιοχές είναι εκεί όπου υπήρξαν ηφαιστειακές εκρήξεις στο μακρινό παρελθόν, και μπορείτε επίσης να δείτε πού σήμερα κάποια από τα υλικά της επιφάνειας διαχέονται στο διάστημα.

Όταν δούμε εικόνες πραγματικά υψηλής ανάλυσης αφού βρεθούμε σε τροχιά, θα δείτε ότι τα ανώτερα 10-20 μέτρα της επιφάνειας διαχέονται στο διάστημα, δίνοντάς σας αυτές τις απότομες πλευρές, επίπεδες κοιλότητες».

Τα δύο κομμάτια της αποστολής (ευρωπαϊκό και ιαπωνικό) θα διαχωριστούν όταν μπουν σε τροχιά γύρω από τον Ερμή και θα επιτελέσουν διαφορετικούς ρόλους. Το ευρωπαϊκό σκάφος Mercury Planetary Orbiter (MPO) έχει σχεδιαστεί για να χαρτογραφήσει το έδαφος του Ερμή, να δημιουργήσει προφίλ ύψους, να συλλέξει δεδομένα για τη δομή και τη σύνθεση της επιφάνειας του πλανήτη, καθώς και να ανιχνεύσει το εσωτερικό του.

BepiColombo: Η αποστολή της Ευρώπης στον Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες
Σχέδιο: ESA/ATG MEDIALAB

Το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) θα έχει ως προτεραιότητα τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου του Ερμή. Θα διερευνήσει τη συμπεριφορά του πεδίου και την αλληλεπίδρασή του με τον «ηλιακό άνεμο», τη διογκούμενη μάζα σωματιδίων που ρέει μακριά από τον Ήλιο. Αυτός ο άνεμος αλληλεπιδρά με την εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του Ερμή.

«Όταν μπούμε σε τροχιά, τότε θα αρχίσουμε να μελετάμε το μαγνητικό πεδίο στον Ερμή και την επιφάνεια του Ερμή, η οποία έχει τεράστιες θερμοκρασίες (450C), τη θερμοκρασία ενός φούρνου πίτσας, και παρόλα αυτά έχει νερό στην επιφάνεια σε ορισμένα σημεία», δήλωσε ο καθηγητής Mark McCaughrean, ανώτερος σύμβουλος της Esa για την εξερεύνηση.

«Το Bepi είναι μόλις η τρίτη αποστολή που πηγαίνει ποτέ στον Ερμή και θα είναι πολύ πιο κοντά για πολύ περισσότερο χρόνο από τις προηγούμενες αποστολές. Έτσι, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να απαντήσουμε σε μερικά από αυτά τα μυστήρια σχετικά με το γιατί ο πλανήτης είναι έτσι όπως είναι», δήλωσε στο BBC News.

BepiColombo: Η αποστολή της Ευρώπης στον Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες
Φωτογραφία: @BEPICOLOMBO

Πηγή:

www.bbc.com/news/science-environment-58754882

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση