, ,

Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά να μαγειρεύουν

«Έχεις φτιάξει ποτέ κέικ;», ρώτησα τον Quinn, 9 ετών, στην αρχή ενός πρόσφατου μαθήματος στη Βοστώνη. Φαινόταν λίγο νευρικός και μου έγνεψε με το

Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά να μαγειρεύουν

«Έχεις φτιάξει ποτέ κέικ;», ρώτησα τον Quinn, 9 ετών, στην αρχή ενός πρόσφατου μαθήματος στη Βοστώνη. Φαινόταν λίγο νευρικός και μου έγνεψε με το κεφάλι «όχι». Αλλά μετά από 2 ώρες, ο Quinn προσέθετε την επικάλυψη σοκολάτας πάνω από το κέικ του πριν σερβίρει με περηφάνεια ένα κομμάτι στους γονείς του. Είχε ψήσει το πρώτο του κέικ, με ελάχιστη βοήθεια.

Από τότε, ο Quinn φτιάχνει συχνά κέικ στο σπίτι και έχει μάθει να υπολογίζει προσεκτικά όλα του τα υλικά πριν ξεκινήσει. Και αν και είναι εμφανές ότι απολαμβάνει τη διαδικασία παρασκευής, έχει επίσης ανακαλύψει τη χαρά του να μοιράζεται το φαγητό που φτιάχνει με τους άλλους.

Advertisment

Ως αρχισυντάκτρια σε μεγάλη ιστοσελίδα που ασχολείται με διάφορες ασχολίες που αφορούν σε παιδιά, έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών παρόμοιων ιστοριών, μικρές νίκες για τα παιδιά. Είτε πρόκειται για ένα 11χρονο κορίτσι που ανακαλύπτει τις χρήσεις της αγαπημένης της ντομάτας, είτε είναι ένα 8χρονο αγόρι που έχει μόλις βοηθήσει στη μαγειρική του Κυριακάτικου τραπεζιού, κάθε μία περίπτωση που υπενθυμίζει την αξία του να διδάσκουμε τα παιδιά να μαγειρεύουν από μικρή ηλικία.

Η μικρή μου κόρη, Oliver, είναι μόνο 2,5 ετών αλλά έχω αντιληφθεί ότι και μόνο το γεγονός ότι την αφήνω να ανακατεύει και να μου δίνει υλικά έχει «ξυπνήσει» μέσα της έναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό και για το πώς φτιάχνεται.

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει εξουθενωτικό με δύο μικρά χέρια να ανακατεύονται παντού. Και τόσο η προετοιμασία, όσο και το καθάρισμα απαιτούν υπομονή. Γι’ αυτό και βοηθά να ξεκινάμε όταν έχουμε λίγο διαθέσιμο χρόνο, όπως όταν ψάχνουμε να κάνουμε κάτι μαζί με τα παιδιά μέσα στο σπίτι.

Advertisment

Λέγεται ότι η μαγειρική είναι μια μορφή τέχνης. Η αλήθεια είναι όμως πως είναι κάτι παραπάνω από τέχνη. Είναι ένας τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία. Προσκαλεί τα παιδιά να κάνουν συνδέσεις με τον ευρύτερο κόσμο ρωτώντας «Από πού προέρχονται τα υλικά;», «Ποια είναι η ιστορία αυτής της συνταγής;». Και τους επιτρέπει να εφαρμόσουν ό,τι έχουν μάθει στο σχολείο σε ένα νέο πλαίσιο.

Μετρώντας υλικά, ζυγίζοντας και πλάθοντας, γνωρίζουν την πραγματική διαδικασία της μαγειρικής. Εφαρμόζουν επίσης τις γνώσεις μαθηματικών που έχουν. Το μαγείρεμα περιέχει και πολλές έννοιες φυσικής επίσης. Η ανάμιξη των χρωμάτων και των υφών, πώς κάτι γίνεται από στερεό υγρό και το αντίθετο. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να μάθουν ότι για παράδειγμα το νερό και το λάδι δεν αναμιγνύονται συνήθως και σε ποιες θερμοκρασίες είναι ασφαλές να ψήνουμε.

Οι αποτυχίες στις συνταγές έχουν την ίδια αξία με τις επιτυχίες, καθώς βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Εκτός από τις πρακτικές δεξιότητες, η μαγειρική χτίζει χαρακτήρα. Ενθαρρύνει τα παιδιά να εργαστούν με άλλους για να παράγουν ένα τελικό αποτέλεσμα και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Molly Birnbaum

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση