Το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας είναι ένα από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε εξετάσεις που διεξάγονται ετησίως σε μαθητές 15 ετών σε όλες τις χώρες, οι Εσθονοί έχουν κορυφαίες επιδόσεις στα πεδία των δεξιοτήτων και της γνώσης σε θέματα επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στη φυσική.

Όμως, η χώρα έχει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα από το δικό μας. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο μέχρι να γίνουν 7 ετών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μένουν σπίτι, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός. Σχεδόν κάθε παιδί στην Εσθονία πηγαίνει στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 3 ή και νωρίτερα.

Στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και καθοδηγούνται από δασκάλους, εισάγοντας σταδιακά πιο επίσημες μορφές μάθησης. Η εκπαίδευση είναι σημαντική αλλά εδώ είναι σημαντικότερο να γίνεται με τρόπο που να το απολαμβάνουν τα παιδιά. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας θέλει να είναι βέβαιο ότι τα παιδιά είναι συναισθηματικά και σωματικά έτοιμα να μάθουν.

Οι δάσκαλοι του νηπιαγωγείου δεν βαθμολογούν τα παιδιά σε κανένα τεστ. Τα παιδιά λαμβάνουν μία κάρτα προετοιμασίας για το σχολείο, στην οποία περιγράφονται οι δεξιότητες, η πρόοδο που έχουν κάνει και τι χρειάζεται ακόμα να μάθουν.

Μια μητέρα, η Κρίστιν Τρούτσι σχολιάζει: «Είναι σημαντικό όλα αυτά να γίνονται με έναν τρόπο που τα παιδιά απολαμβάνουν. Να μην τα πιέσουμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει να γίνονται όλα με έναν έξυπνο τρόπο. Να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν στο σκέλος της εκπαίδευσης αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς… Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα τα βοηθήσουμε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

«Το νηπιαγωγείο παρέχει τα μέσα ώστε ένα παιδί να μάθει πράγματα, να κοινωνικοποιηθεί ρωτώντας δασκάλους, σηκώνοντας το χέρι του, βρίσκοντας το θάρρος να το κάνει», αναφέρει μια άλλη μητέρα. Το νηπιαγωγείο έχει μηνιαία δίδακτρα περίπου 80 ευρώ, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σπάνιο ένα παιδί να μην πηγαίνει, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ καλή.

Με πληροφορίες από BBC

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε