,

Η ηρεμία μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε την διαισθητική νοημοσύνη της καρδιάς

Λέγοντας «ηρεμία» (ease) εννοούμε μια εσωτερική κατάσταση που μας επιτρέπει να βιώνουμε με ψυχραιμία τις δυνάμεις και τους ρυθμούς που διέπουν τις εμπειρίες της

Η ηρεμία μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε την διαισθητική νοημοσύνη της καρδιάς

Λέγοντας «ηρεμία» (ease) εννοούμε μια εσωτερική κατάσταση που μας επιτρέπει να βιώνουμε με ψυχραιμία τις δυνάμεις και τους ρυθμούς που διέπουν τις εμπειρίες της ζωής μας. Όταν λειτουργούμε από μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας, είμαστε σε θέση να συνδεόμαστε ευκολότερα με την καρδιά και τη διαίσθησή μας, οι οποίες μας εφοδιάζουν με δημιουργικές ιδέες, πρακτικές λύσεις και αποτελεσματικές επιλογές έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε στις περισσότερες περιστάσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν και θεωρητικά αντιλαμβάνονται την αξία της ηρεμίας, δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν μέσω αυτής, δεδομένου ότι υπερισχύει η λογική και τα έντονα συναισθήματά τους, ιδίως σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται βαθύτερη διορατικότητα και σοφές επιλογές. Όσο οι ρυθμοί της ζωής αυξάνονται, ο νους και τα συναισθήματα καλούνται να παίρνουν αποφάσεις και να ζυγίζουν επιλογές ταχύτατα – και μάλιστα υπό την πίεση ευθυνών και δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα να εξωθούνται στα όριά τους. Ακόμη και το «τώρα» μοιάζει να τρέχει πλέον – η πάλαι ποτέ ολόκληρη στιγμή δείχνει να συρρικνώνεται χρονικά.

Advertisment

Η πρακτική της «αναπνοής της ηρεμίας» μας βοηθά να μετριάσουμε τις δονήσεις του νου και των συναισθημάτων μας, ώστε η διαίσθηση που πηγάζει από την καρδιά να σταθμίζει τις επιλογές και δράσεις μας. Σε πολλές περιπτώσεις η υπερβολική ταχύτητα και δριμύτητα του νου και των συναισθημάτων πνίγουν τα πηγαία αισθήματα και τη διαισθητική καθοδήγηση της καρδιάς.

Η εσωτερική ηρεμία δημιουργεί ένα δεκτικό περιβάλλον για τις υποδείξεις και τα ανώτερα συναισθήματα που εκπέμπει η νοημοσύνη της καρδιάς μας. Η ηρεμία δεν σταματά τη λειτουργία του νου μας – της δίνει διαύγεια. Πολλές έρευνες του Ινστιτούτου HeartMath έχουν αποδείξει τα οφέλη της εξάσκησης της ηρεμίας. Σ’ αυτές τις έρευνες η αναπνοή της ηρεμίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να χαμηλώσουν τις δονήσεις του νου και των συναισθημάτων, ώστε τα πηγαία αισθήματα της καρδιάς να μπορούν να μεταφραστούν σε ορθή κρίση και σωστές επιλογές.

Ας δούμε μερικές από τις τεχνικές με τις οποίες οι άνθρωποι ήδη εφαρμόζουν καθημερινά την ηρεμία σε σύγκριση με μερικές προχωρημένες τεχνικές εφαρμογής της, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στη λειτουργία αυτής της συνήθους τακτικής και να κατανοήσουμε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματά της. Συχνά λέμε σε μικρά παιδιά, αλλά και σε φίλους, να ηρεμήσουν και να δώσουν προσοχή.

Advertisment

Αυτό συμβαίνει επειδή μέσα μας γνωρίζουμε διαισθητικά ότι, όταν οι άνθρωποι κατευνάζουν τις δονήσεις του νου και των συναισθημάτων τους, ακούνε με μεγαλύτερη οξυδέρκεια και αντίληψη, κατανοούν αυτό που ακούνε, δίνοντας την αίσθηση ότι πραγματικά σου δίνουν προσοχή – κάτι που σπανίζει στις μέρες μας. (Το αστείο είναι ότι μολονότι βιώνουμε τα πλεονεκτήματα και τη σοφία που κρύβονται στην ηρεμία όταν οι άλλοι μας ακούνε έχοντας υιοθετήσει μια τέτοια στάση, εντούτοις μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να σκεφτούμε να «ηρεμήσουμε» κι εμείς και να μετριάσουμε τις συμπεριφορές μας.)

Εδώ είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η ηρεμία δεν αποτελεί κατάσταση μακαριότητας ή ληθάργου. Γνωρίζω ότι η έννοια της «ηρεμίας» ακούγεται πολύ ήπια, σαν μια πεταλούδα που χορεύει μπαλέτο ή κάτι τέτοιο, ωστόσο μην υποτιμάτε την αποτελεσματικότητά της. Οι επαγγελματίες αθλητές συμμετέχουν σε αγώνες, διατηρώντας μια κατάσταση ηρεμίας στον νου και τα συναισθήματά τους. Εκείνοι μάλιστα που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξέρουν ότι, όταν ο νους και τα συναισθήματά τους βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και χαλιναγώγησης, είναι εφικτή η τόσο σημαντική συνοχή καρδιάς, νου και συναισθημάτων, η οποία τους δίνει τη δύναμη να πετύχουν τον στόχο τους.

Αυτό οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις και καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, τα συναισθήματά μας εξισορροπούνται πιο γρήγορα σε περιπτώσεις απογοήτευσης ή αποτυχίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Στις Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες Ειδικές Δυνάμεις, εφαρμόζεται η τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικής συνοχής emWave® της HeartMath για τη βελτίωση της προσωπικής συνοχής, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση μιας κατάστασης εσωτερικής ηρεμίας. Η τεχνική αυτή αυξάνει την πνευματική διαύγεια και τη δεκτικότητα στα διαισθητικά μηνύματα, όταν κανείς έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις και να προβεί σε καθοριστικές επιλογές.

Καρδιακή συνοχή: Ο δρόμος που οδηγεί στη νοημοσύνη της καρδιάς

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο των Doc Childre, Howard Martin, Deborah Rozman, Ph.D, Rollin McCraty, Ph.D με τίτλο «Η νοημοσύνη της καρδιάς. Ακολουθώντας το μονοπάτι της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Η τέχνη της ζωής”.  Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση