, ,

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη

Το Γεφύρι της Πλάκας, ένα αξεπέραστης ομορφιάς μνημείο στα Τζουμέρκα είχε καταστραφεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τη μανία της φύσης το 2015. Τότε,

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη

Το Γεφύρι της Πλάκας, ένα αξεπέραστης ομορφιάς μνημείο στα Τζουμέρκα είχε καταστραφεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τη μανία της φύσης το 2015. Τότε, όλη η Ελλάδα ζητούσε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και να ξεκινήσουν οι μελέτες αναστήλωσης.

Πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και μπήκε και ο τελευταίος θολίτης, η πέτρα δηλαδή που συνδέει τις δύο πλευρές του τόξου. Το γεφύρι ξαναχτίστηκε σύμφωνα με την παλιά τεχνική των μαστόρων εκείνης της εποχής, αλλά με τη βοήθεια πιο σύγχρονων υλικών, όπως για παράδειγμα τα κονιάματα. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν και πάλι λάσπη και πέτρες.

Advertisment

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη

Οι τεχνίτες που εργάστηκαν ήταν δεκάδες και η επίβλεψη έγινε από δύο αρχιτέκτονες – εργοταξιάρχες, τον Χρήστο Ηλιόπουλο και τον Αλέξανδρο Παπακωστόπουλο. Οι μάστορες δήλωσαν ότι τα καλούπια θα παραμείνουν εκεί για λίγο καιρό ώσπου να δέσουν τα υλικά και υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν μετά από ένα μήνα, ώστε να βεβαιωθούν οι ειδικοί για το επίπεδο αντοχής του κατασκευάσματος.

Η αναστήλωση ήταν μία δύσκολη διαδικασία, διότι απαιτούσε τεχνογνωσία και η όλη διαδικασία ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, με άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

Advertisment

Κτίστηκε από μαστόρους και πελεκάνους της πέτρας από την Πυρσόγιαννη. Όταν τελείωσε το Γεφύρι και έγιναν τα εγκαίνια, έπεσε η καμάρα και μετά από λίγο καιρό οι Τζουμερκιώτες έφεραν τον αρχιμάστορα Μπέγκα από την Πράμαντα και το έργο ξανακτίστηκε το 1866. Μάλιστα, όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη «έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας».

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr και wikipedia

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση