Η τέχνη του 20ου αιώνα, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη μορφή του Pablo Picasso (,1881-1973), έναν καλλιτέχνη με άφθονη δημιουργικότητα και αμέριστη φαντασία. Ο τεράστιος Ισπανός καλλιτέχνης κατάφερε να κάνει το όνομά του συνώνυμο της τέχνης, ενώ η συνεισφορά του στην εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης, υπήρξε καθοριστική. Μαζί με τον συνεργάτη του Ζωρζ Μπρακ υπήρξε συνιδρυτής του Κυβισμού.

Η προσφορά του στην τέχνη σε συνδυασμό με την πολυτάραχη προσωπική του ζωή, απασχολούσε πάντοτε τη δημοσιότητα και ακόμα και σήμερα, προκαλεί αφορμή για αναλύσεις και συζητήσεις. Κλασικά έργα του που θεωρούνται από τα αντιπροσωπευτικότερα της Τέχνης, είναι οι Δεσποινίδες της Αβινιόν, η Γκουέρνικα, Η γυναίκα που κλαίει. Ο μύθος της τέχνης, διατύπωσε μερικές φράσεις για το νόημα της ζωής που αξίζει να διαβάσεις. Ας τις δούμε.

10 αποφθέγματα του Pablo Picasso

1. «Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών; Τους αρέσει η νύχτα, ένα λουλούδι, τόσα πράγματα γύρω τους, χωρίς να τα καταλαβαίνουν. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική;»

2. «Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, με σκοπό να διαπιστώσω αν μπορώ να το κάνω»

3. «Το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου. Ο σκοπός της ζωής είναι να το χαρίσεις στους άλλους»

4. «Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί»

5. «Δεν υπάρχει αφηρημένη τέχνη. Πρέπει πάντα να αρχίζεις ζωγραφίζοντας κάτι συγκεκριμένο. Μετά μπορείς να αφαιρέσεις κάθε ίχνος ρεαλισμού»

6. «Α, το καλό γούστο! Τι απαίσιο πράγμα. Το γούστο είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας»

7. «Δεν εξελίσσομαι, υπάρχω. Στην Τέχνη δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε μέλλον. Η τέχνη που δεν υπάρχει στο παρόν δεν θα υπάρξει ποτέ»

8. «Ο καλλιτέχνης είναι αποδέκτης συναισθημάτων που προέρχονται από οπουδήποτε: από τον ουρανό, τη γη, από ένα κομμάτι χαρτί, από μια μορφή, από έναν ιστό αράχνης»

9. «Η επιτυχία είναι επικίνδυνη. Αρχίζει κανείς να αντιγράφει τον εαυτό του, και αυτό είναι χειρότερο από το να αντιγράφεις άλλους. Είναι στείρο»

10. «Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια»

-Sponsored Ad-

Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε