, , ,

Ποια είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική τρεξίματος

Το τρέξιμο είναι μια υγιεινή μορφή άσκησης, αλλά έρευνα τονίζει τη σημασία της προστασίας και της προσοχής των ορίων που το ίδιο μας το

Ποια είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική τρεξίματος

Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές διαφορετικές απόψεις για το ποιο στυλ τρεξίματος είναι το καλύτερο, ειδικά όσον αφορά στην αποφυγή τραυματισμού, στην επίτευξη προσωπικών ρεκόρ ή απλά στο καλύτερο αποτέλεσμα για τη φυσική μας κατάσταση. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορετικές μεθόδους τρεξίματος για να καθορίσουν ποια είναι η καλύτερη.

Από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα ή από τα δάχτυλα προς τη φτέρνα;

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα 53 διαφορετικών μελετών για την επίδραση του τρόπου πατήματος κατά το τρέξιμο (forefoot, rearfoot και flatfoot – πάτημα από μπροστά, πάτημα από πίσω και πάτημα με όλο το πέλμα) σε στοιχεία όπως η πιθανότητα τραυματισμού και η αποτελεσματικότητα.

Advertisment

Μέχρι πρόσφατα, οι οδηγίες ήταν πως το τρέξιμο από τα δάχτυλα προς τη φτέρνα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τους τραυματισμούς, ειδικά στην περιοχή της κνήμης. Σύμφωνα όμως με τη νέα αυτή μελέτη, το να αναγκάσουμε κάποιον να τρέχει οπωσδήποτε με αυτό τον τρόπο επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πάτημα από μπροστά προς τα πίσω μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού.

Η έρευνα έδειξε μικρές διαφορές σε σχέση με τον τραυματισμό σε όλα τα μοτίβα τρεξίματος και βρήκε ότι οι δρομείς είχαν καλύτερη επίδοση, όταν δεν μετέβαλλαν τον φυσικό τους τρόπο τρεξίματος με οποιονδήποτε τρόπο. Για πάνω από το 90% των ατόμων που μελετήθηκαν, το φυσικό τους μοτίβο ήταν από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα.

Αυτή η εξέλιξη θα κάνει τη διαφορά για δρομείς και αθλητές που έχουν υιοθετήσει τη μέθοδο από τα δάχτυλα προς τη φτέρνα για να αποφύγουν τραυματισμούς, αφού μπορεί τελικά να εμποδίζει την απόδοσή τους, χωρίς στην πραγματικότητα να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτή τη μελέτη συστήνει να αναζητάμε συμβουλές από κάποιος επαγγελματία προπονητή πριν αποφασίσουμε να αλλάξουμε το μοτίβο τρεξίματος που μας βγαίνει φυσικά.

Advertisment

Το τρέξιμο είναι μια υγιεινή και αποτελεσματική μορφή άσκησης, αλλά αυτή η έρευνα τονίζει τη σημασία της προστασίας και της προσοχής και του σεβασμού των ορίων που το ίδιο μας το σώμα ζητά. Ακούμε λοιπόν το σώμα μας και όταν το κάνουμε σωστά, το τρέξιμο μας δίνει την ευκαιρία να επηρεάσουμε τη ζωή μας με θετικούς τρόπους, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση