, ,

Πολλές διαφορές στη ζωή μας θα λύνονταν εάν μπαίναμε για λίγο στη θέση του άλλου

Καθένας μας έχει ορισμένες πεποιθήσεις, αξίες και σκέψεις που είναι θεμελιώδεις και απαράβατες για τον ίδιο. Πιστεύουμε ότι είναι αδιαμφισβήτητα σωστές και ότι όλοι

Πολλές διαφορές στη ζωή μας θα λύνονταν εάν μπαίναμε για λίγο στη θέση του άλλου

Καθένας μας έχει ορισμένες πεποιθήσεις, αξίες και σκέψεις που είναι θεμελιώδεις και απαράβατες για τον ίδιο. Πιστεύουμε ότι είναι αδιαμφισβήτητα σωστές και ότι όλοι θα τις εκτιμούσαν εάν μπορούσαν να τις καταλάβουν. Ωστόσο, κάποιες φορές θα πρέπει να μοιραζόμαστε το χρόνο μας και με άτομα που δεν ασπάζονται τις αντιλήψεις μας.

Διαφωνούμε πολλές φορές για ζητήματα πολιτικής, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή αξίες ζωής. Όταν μια συζήτηση άπτεται αυτών των θεμάτων, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει αντιπαράθεση. Κανείς δεν εισπράττει εκτίμηση ή σεβασμό, κι αυτό που απομένει είναι ο θυμός, η σύγχυση κι ο πόνος.

Advertisment

Πρέπει να διερωτηθούμε εάν πραγματικά αξίζει να δυσαρεστούμε ή να πληγώνουμε ο ένας τον άλλο στον βωμό της προάσπισης των πεποιθήσεών μας. Αντί να ασχολούμαστε με την ιερότητα των αξιών μας, δεν θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το άτομο που βρίσκεται μπροστά μας; Δεν είναι προτιμότερο να είμαστε καλά μαζί από το να έχει δίκιο ένας μόνος του;

Η απόπειρα να πείσουμε κάποιον να υιοθετήσει τις απόψεις μας είναι κυρίως έργο του εγώ μας. Ακόμα κι αν αποδεχτεί ότι έχουμε δίκιο, το εγώ μας αναζητά νέα θέματα για να διαφωνήσει.

Η ωριμότητα έρχεται με την εμπειρία. Ένα μάθημα ωριμότητας είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τις σκέψεις μας και πολύ στα σοβαρά και ότι πρέπει να χαλιναγωγούμε το εγώ μας για να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα των πραγμάτων. Το να έχουμε δίκιο δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με το να ζούμε καλά μαζί με τους άλλους.

Advertisment

– Αντί να είστε ο πιο ξύπνιος της παρέας, έτοιμος να κρίνετε τους άλλους, γίνετε ο πιο θερμός φίλος, που ενώνει τους άλλους και μοιράζεται πράγματα. Γίνετε ο συμπονετικός γείτονας που συμμερίζεται τον πόνο των άλλων.

– Εάν θέλω να πείσω κάποιον για κάτι, πρώτα θα τον ακούσω με προσοχή και μετά θα προσπαθήσω να τον καταλάβω. Και δίκιο να έχω, δεν πρόκειται να το παραδεχτεί μέχρι να νιώσει κατανόηση και σεβασμό.

– Πολλές διαφορές στη ζωή μας θα λύνονταν εάν μπαίναμε για λίγο στη θέση του άλλου. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα με διαφορετική ματιά. Εάν το μόνο που βλέπετε είναι η δική σας πλευρά, δεν διαφέρετε και πολύ από ένα παιδί.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Haemin Sunim με τίτλο «Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας
Τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση