,

Πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι η τρύπα του όζοντος συρρικνώθηκε περισσότερο από ποτέ

Η τρύπα του όζοντος είχε το 2019 τη μικρότερη έκτασή της από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να την παρακολουθούν, δηλαδή από το 1982.

Η τρύπα του όζοντος συρρικνώθηκε περισσότερο από ποτέ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Η τρύπα του όζοντος είχε το 2019 τη μικρότερη έκτασή της από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να την παρακολουθούν, δηλαδή από το 1982. Η θετική αυτή εικόνα οφείλεται κυρίως στις μη φυσιολογικές υψηλές θερμοκρασίες που μετρήθηκαν κατά τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, αλλά και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Κάθε χρόνο η NASA και η ΝΟΟΑ υπολογίζουν το στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική καθώς φτάνει στο σύνηθες μέγιστο μέγεθός του κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίριο.

Advertisment

Σύμφωνα με τις δορυφορικές τους μετρήσεις, φέτος η τρύπα έφτασε στα 6.3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια στις 8 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 3.9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια για τον υπόλοιπο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Κατά τη διάρκεια φυσιολογικών καιρικών συνθηκών, η τρύπα του όζοντος συνήθως φτάνει στα περίπου 8 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Πολ Νιούμαν, επικεφαλής γεωεπιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA ανέφερε για τα θετικά αυτά αποτελέσματα «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό που βλέπουμε φέτος, οφείλεται στις υψηλότερες στρατοσφαιρικές θερμοκρασίες. Δεν είναι σημάδι ότι το ατμοσφαιρικό όζον ξαφνικά μπήκε σε πορεία ταχείας ανάκαμψης».

Η τρύπα του όζοντος ανακαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες το 1985 και εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα εκείνα μέχρι το 2070, καθώς οι συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών (χλωροφθορανθράκων) μειώνονται στην ατμόσφαιρα, αφού έχουν απαγορευτεί από το διεθνές Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987.

Advertisment

Το στρώμα του όζοντος υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει τη γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια, αλλά καταστρέφει και τα φυτά. Οι χημικές όμως ουσίες που χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι καταστρέφουν τα μόρια του όζοντος και δημιουργείται ένα σοβαρό κενό προστασίας, το οποίο αξιολογείται συνεχώς μέσω των δορυφόρων και των μετεωρολογικών ειδικών μπαλονιών στο νότιο πόλο.

[toggle title="Πηγές"]

earthsky.org/earth/2019-ozone-hole-smallest-since-its-discovery-video

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση