Θραύσματα μετεωρίτη που εντοπίστηκαν στην Αυστραλία φαίνεται να έχουν φέρει μαζί σπάνιους, διαγαλαξιακούς επιβάτες στη γη: κόκκους αστερόσκονης παλαιότερους και από τον Ήλιο μας.

Ο μετεωρίτης πέρασε στην ατμόσφαιρά μας και συγκεκριμένα πάνω από την Αυστραλία στις 28 Σεπτεμβρίου του 1969 και οι επιστήμονες αργότερα συνέλεξαν τα κομμάτια που σκορπίστηκαν στην πόλη Murchison στην πολιτεία της Βικτόρια. Αυτά τα θραύσματα είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά – σχεδόν 100 από αυτά θα χωρούσαν στην τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Αλλά προσφέρουν στους αστρονόμους πολύτιμες πληροφορίες για το πώς διαμορφώθηκαν τα άστρα κατά τα πρώτα στάδια του γαλαξία μας.

Το αρχαιότερο υλικό της γης βρέθηκε σε μετεωρίτη της Αυστραλίας και είναι κόκκοι αστερόσκονης

Για μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες ανέλυσαν αυτούς τους κόκκους από ένα θραύσμα μετεωρίτη. Ανακάλυψαν ότι οι κόκκοι είναι το παλαιότερο στερεό υλικό που έχει βρεθεί ποτέ στη Γη. Σχηματίστηκαν περίπου 5-7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Πρόκειται για πραγματική αστερόσκονη και υπήρχε κατά τη διάρκεια δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και αποτελούν στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας. Είναι αρκετά σκληρή, σαν διαμάντι και μπορεί να επιβιώσει για δισεκατομμύρια χρόνια χωρίς να αλλάξει καθόλου. Τέτοια αρχέγονα υλικά είναι εξαιρετικά σπάνια στον πλανήτη μας και υπάρχουν σε ελάχιστους μετεωρίτες που φτάνουν μέχρι τη Γη (περίπου στο 5%).

[toggle title="Πηγές"]

https://www.businessinsider.com/meteor-australia-stardust-older-than-sun-2020-1

[/toggle]

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε