,

Δράμα: Συνεργατικό καφέ – μεζεδοπωλείο προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε άτομα ΑμεΑ

Ο 45χρονος Πασχάλης Μπόσκος είναι σερβιτόρος, από αυτούς που πολλοί θα ζήλευαν. Ακούει προσεκτικά τους πελάτες, αγγίζει το τραπέζι και αφήνει σωστά τις παραγγελίες.

Δράμα: Συνεργατικό καφέ - μεζεδοπωλείο προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε άτομα ΑμεΑ

Ο 45χρονος Πασχάλης Μπόσκος είναι σερβιτόρος, από αυτούς που πολλοί θα ζήλευαν. Ακούει προσεκτικά τους πελάτες, αγγίζει το τραπέζι και αφήνει σωστά τις παραγγελίες. Η έλλειψη όρασης δεν τον δυσκολεύει σε τίποτα. Μάλιστα, τα καταφέρνει εξίσου καλά στην υποδοχή των πελατών, στην προμήθεια των προϊόντων αλλά και στη λάντζα.

Ο αδερφός του, ο Δημήτρης Μπόσκος, είναι ο ιδιοκτήτης του διάσημου πλέον συνεργατικού καφενείου- μεζεδοπωλείου, στο οποίο εργάζεται ο Πασχάλης. Ο Δημήτρης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104.9 FM» εξηγεί τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση λειτουργίας αυτού του μαγαζιού:

Advertisment

«Μέσα από την πενταετή ενασχόλησή μου με τα κοινά των ατόμων στο χώρο της αναπηρίας, συνειδητοποίησα ότι οι πόρτες για εργασία στα άτομα αυτά είναι κλειστές. Το 2019, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο (ν. 4430/2016), δημιουργήσαμε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) ένταξης με τον διακριτικό τίτλο “Αλληλέγγυα Συνεργασία”, για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας μέσω της απασχόλησης, χωρίς να διακόπτεται το επίδομα τους».

Η ΚοινΣΕπ και τα μέλη της δημιούργησαν αυτό το παντοπωλείο – καφέ – μεζεδοπωλείο “Με…νού”, στην οδό Δημοκρίτου στη Δράμα. Αυτή η κίνηση δεν δίνει μόνο ευκαιρία εργασίας σε άτομα με αναπηρία, αλλά προσφέρει και εκπαίδευση, με απώτερο στόχο την προώθησή τους σε άλλες επιχειρήσεις.

Ο Δημήτρης Μπόσκος υπογραμμίζει ότι τα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να απασχοληθεί ένα άτομο με προβλήματα όρασης είναι ελάχιστα: «Τα άτομα με προβλήματα όρασης εργάζονται σχεδόν μόνο σε τηλεφωνικά κέντρα, γίνονται δικηγόροι, φυσικοθεραπευτές και εκπαιδευτικοί».

Advertisment

Εκείνος όμως πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα τα άτομα ΑμεΑ να συμμετέχουν και σε άλλους χώρους εργασίας, αρκεί να τους δοθεί η πρέπουσα σημασία. Ο 45χρονος σερβιτόρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αναπηρία της όρασής μου, μου έμαθε να μην μπορώ να βλέπω… προβλήματα».

Η ΚοινΣΕπ “Αλληλέγγυα Συνεργασία” θέλει να αποδείξει σε όλους ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες συνίσταται από απαίτηση μέγιστης απόδοσης και πολλών ωρών εργασίας.

[toggle title="Πηγές"]

www.newsitamea.gr

Φωτογραφία: diaforetiko.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση