,

Επιστήμονες τράβηξαν την πρώτη πιο λεπτομερή εικόνα του Ήλιου που έχουμε μέχρι σήμερα

Καυτό πλάσμα κινείται συνεχώς σαν μια ταραγμένη θάλασσα στην πρόσφατη πιο λεπτομερή εικόνα που έχει ποτέ τραβηχτεί από το μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο στον κόσμο.

Επιστήμονες τράβηξαν την πρώτη πιο λεπτομερή εικόνα του Ήλιου που έχουμε μέχρι σήμερα

Καυτό πλάσμα κινείται συνεχώς σαν μια ταραγμένη θάλασσα στην πρόσφατη πιο λεπτομερή εικόνα που έχει ποτέ τραβηχτεί από το μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το επίγειο αμερικάνικο τηλεσκόπιο Inouye Solar Telescope βρίσκεται στη Χαβάη και έχει διάμετρο 4 μέτρα. Αποκλειστικός σκοπός του είναι να μελετήσει όσο περισσότερο γίνεται το άστρο μας, αυτό που μας δίνει ζωή, και να μας βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού στη Γη, ο οποίος καθορίζεται από την ηλιακή δραστηριότητα.

Το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye κατάφερε να καταγράψει το πρώτο κοντινό «πορτρέτο» από την επιφάνεια του Ήλιου, αποκαλύπτοντας ένα καυτό ταραγμένο πλάσμα, που κινείται συνεχώς. Ο Ήλιος έχει επιφάνεια 36,500 χιλιομέτρων – σχεδόν τρεις φορές τη διάμετρο της Γης – και οι εικόνες αποκαλύπτουν φούσκες πλάσματος να διαχέονται από τα βάθη. Στους σκούρους διαδρόμους ανάμεσα στις φούσκες, εμφανίζονται συστάδες φωτός στις ρίζες των μαγνητικών πεδίων που εκτείνονται στο διάστημα.

Advertisment

Η διευθύντρια του NSF Φρανς Κόρντοβα, του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά με το επίτευγμα: «Αυτές οι εικόνες και τα βίντεο για τον Ήλιο μας είναι τα πιο λεπτομερή που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. To Inouye θα μπορέσει να χαρτογραφήσει τα μαγνητικά πεδία μέσα στο στέμμα του Ήλιου, όπου συμβαίνουν οι ηλιακές εκρήξεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη. Αυτό το τηλεσκόπιο θα βελτιώσει την κατανόηση μας για το τι επηρεάζει τον διαστημικό καιρό και τελικά θα βοηθήσει την καλύτερη πρόγνωση των ηλιακών καταιγίδων».

Ο Ήλιος είναι το πιο κοντινό μας άστρο και μπορούμε να τον σκεφτούμε ως έναν γιγάντιο πυρηνικό αντιδραστήρα. Φαίνεται ότι καίει σχεδόν 5 εκατομμύρια τόνους καυσίμου υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Εκτιμάται ότι αυτή θα είναι η λειτουργία του για άλλα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα. Αυτή είναι η ενέργεια που δίνει ζωή στον πλανήτη μας.

Ωστόσο, ο Ήλιος μας κρύβει ακόμα αρκετά μυστικά. Ενώ έχουμε τη δυνατότητα να προβλέπουμε τον καιρό στον πλανήτη μας, όπως το πού και πόσο θα βρέξει τις επόμενες μέρες, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τον διαστημικό καιρό. Αυτό είναι που προσπαθούν να πετύχουν και οι επιστήμονες προσπαθώντας να ξεκλειδώσουν τους κώδικες λειτουργίας του σημαντικού αυτού άστρου, όπως τις απρόσμενες ηλιακές καταιγίδες.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

www.theguardian.com/science/2020/jan/29/solar-telescope-captures-most-detailed-pictures-yet-the-sun

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση