, , ,

Το μυστικό για να ξυπνήσουμε τον γίγαντα μέσα μας | Πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν!

Αν το αποφασίσουμε, όλοι μπορούμε να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν. Με ποιον τρόπο; Advertisment Αποφασίζοντας σήμερα πώς θα ζήσουμε σε αυτή αλλά και στις

Το μυστικό για να ξυπνήσουμε τον γίγαντα μέσα μας | Πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν!

Αν το αποφασίσουμε, όλοι μπορούμε να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν.

Με ποιον τρόπο; 

Advertisment

Αποφασίζοντας σήμερα πώς θα ζήσουμε σε αυτή αλλά και στις επόμενες δεκαετίες. Αν δεν αποφασίσετε πώς θέλετε να ζήσετε, έμμεσα αποφασίζετε ότι θα αφήσετε να σας καθοδηγεί το περιβάλλον σας αντί να διαμορφώσετε οι ίδιοι το μέλλον σας. 

Οι αποφάσεις μας, και όχι οι συνθήκες της ζωής μας, είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον μας. Η διαφοροποίηση αυτή είναι απλή αλλά κρίσιμη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με διάφορα πλεονεκτήματα. Μπορεί να πρόκειται για γενετικά πλεονεκτήματα ή για πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την οικογένεια ή τις σχέσεις τους. Από την άλλη, ακούμε, διαβάζουμε ή συναντάμε συνεχώς ανθρώπους που, κόντρα στις πιθανότητες, «εκτοξεύτηκαν» πέρα από τους περιορισμούς που τους επέβαλλαν οι συνθήκες της ζωής τους, παίρνοντας νέες αποφάσεις για τα βήματα που θα ακολουθούσαν. Έτσι, έγιναν ζωντανό παράδειγμα του απεριόριστου σθένους που διαθέτει το ανθρώπινο πνεύμα.

Advertisment

Σκεφτείτε το για μια στιγμή. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δηλώσεων «Ενδιαφέρομαι για κάτι» και «Αφοσιώνομαι σε κάτι»; Φυσικά και υπάρχει! Πολλές φορές, ακούω να λένε: «Αχ, πολύ θα ήθελα να έβγαζα περισσότερα χρήματα» ή «Θα ήθελα να έχω καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά μου» ή «Ξέρεις, πραγματικά θα ήθελα να συνεισφέρω όσο μπορώ για να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος».

Ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα δεν δεσμευόμαστε, αλλά δηλώνουμε απλά μια προτίμησή μας λέγοντας: «Με ενδιαφέρει να συμβεί αυτό, αρκεί να μη χρειαστεί να κάνω κάτι». Αυτό δεν αποτελεί δύναμη, αλλά μια ανίσχυρη προσευχή, από την οποία λείπει ακόμη και η πίστη που χρειάζεται για να εισακουστεί.

Πρέπει να αποφασίσετε όχι μόνο τι αποτελέσματα δεσμεύεστε να πετύχετε, αλλά και τι είδους άνθρωπος δεσμεύεστε να γίνετε. Πρέπει να θέσετε στάνταρ σχετικά με τις συμπεριφορές που θεωρείτε αποδεκτές και να αποφασίσετε τι πρέπει να περιμένετε από τα πρόσωπα για τα οποία νοιάζεστε. Αν δεν θέσετε κάποια βασικά στάνταρ για το τι θεωρείτε αποδεκτό στη ζωή σας, είναι εύκολο να παρασυρθείτε σε ανάρμοστες συμπεριφορές και στάσεις ή σε μια ποιότητα ζωής πολύ κατώτερη από αυτή που αξίζετε. Οτιδήποτε και αν συμβαίνει στη ζωή σας, θα πρέπει να θέσετε τα συγκεκριμένα στάνταρ και να ζείτε σύμφωνα με αυτά.

Ακόμη και αν όλα πηγαίνουν στραβά, ακόμη και αν τα σχέδιά σας ανατραπούν, ακόμη και αν το χρηματιστήριο καταρρεύσει, ακόμη και αν σας αφήσει ο σύντροφος ή η σύντροφός σας, ακόμη και αν κανείς δεν σας δίνει τη στήριξη που χρειάζεστε, πρέπει να παραμείνετε αφοσιωμένοι στην απόφασή σας να εξελίξετε τη ζωή σας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Δυστυχώς, το μόνο που κάνουν οι περισσότεροι είναι να βρίσκουν ένα σωρό δικαιολογίες. Ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους ή δεν ζουν όπως επιθυμούν επειδή τους συμπεριφέρονταν άσχημα οι γονείς τους, επειδή δεν είχαν αρκετές ευκαιρίες στα νιάτα τους, επειδή δεν σπούδασαν ή επειδή είναι πολύ μεγάλοι ή μικροί σε ηλικία. Όλες αυτές οι δικαιολογίες, που οφείλονται στο σύστημα πεποιθήσεών τους, δεν είναι απλά περιοριστικές αλλά καταστροφικές.

Η δύναμη της απόφασης σας δίνει τη δυνατότητα να παρακάμψετε κάθε δικαιολογία και να αλλάξετε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής σας άμεσα. Μπορεί να αλλάξει τις σχέσεις σας, το εργασιακό σας περιβάλλον, τη σωματική σας κατάσταση, το εισόδημά σας και τα συναισθήματά σας. Μπορεί να καθορίσει αν θα είστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι, αγανακτισμένοι ή ενθουσιασμένοι, αν θα καταπιέζεστε από τις περιστάσεις ή θα εκφράζετε την ελευθερία σας. Αποτελεί πηγή αλλαγής για το άτομο, την οικογένεια, την κοινότητα, την κοινωνία και τον κόσμο.

Συχνά, ρωτάω ανθρώπους που διαμαρτύρονται για τη δουλειά τους: «Γιατί πήγες στη δουλειά σήμερα;» Τις περισσότερες φορές, απαντούν: «Επειδή είμαι αναγκασμένος». Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ένα πράγμα: δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τίποτα. Φυσικά και δεν σας αναγκάζει κανείς να πάτε στη δουλειά. Και, φυσικά, δεν είστε αναγκασμένοι να δουλέψετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος μια συγκεκριμένη μέρα. Όλα όσα κάνατε την τελευταία δεκαετία, δεν τα κάνατε επειδή σας ανάγκασε κάποιος. Μπορείτε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να αποφασίσετε να κάνετε κάτι άλλο, κάτι καινούριο. Μπορείτε να αποφασίσετε: να συνεχίσετε τις σπουδές σας, να γίνετε σπουδαίοι τραγουδιστές ή χορευτές, να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας, να μάθετε να πιλοτάρετε ελικόπτερο, να αποκτήσετε το ιδανικό σώμα, να αρχίσετε διαλογισμό, να μάθετε γαλλικά, να διαβάζετε περισσότερες ιστορίες στα παιδιά σας, να περνάτε περισσότερη ώρα στον κήπο σας ή ακόμη και να μετακομίσετε σε άλλη χώρα.

Αν το αποφασίσετε πραγματικά, μπορείτε να καταφέρετε σχεδόν τα πάντα. 

Αν, λοιπόν, δεν είστε ευχαριστημένοι με τη σχέση σας, αποφασίστε να την αλλάξετε τώρα. Αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας, αποφασίστε να την αλλάξετε. Αν δεν σας αρέσει η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, αποφασίστε να την αλλάξετε. Αν θέλετε να έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη υγεία, φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές τώρα. Η Ιστορία διαμορφώνεται από την ίδια δύναμη που μπορείτε να επιστρατεύσετε μέσα σε μια στιγμή.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας του Anthony Robbins. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση