,

Χαλάνδρι: «Έξυπνοι» κάδοι ανακύκλωσης ενημερώνουν τους πολίτες για τη σωστή χρήση τους

Ένα από τα βασικά προβλήματα της ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι ότι οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τους αντίστοιχους κάδους.

Χαλάνδρι: «Έξυπνοι» κάδοι ανακύκλωσης ενημερώνουν τους πολίτες για τη σωστή χρήση τους

Ένα από τα βασικά προβλήματα της ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι ότι οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τους αντίστοιχους κάδους. Συγκεκριμένα, δεν ενημερωνόμαστε σωστά για την σωστή και αποτελεσματική κατανομή των απορριμμάτων.

Ο δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο και το κάνει με έναν πρωτοποριακό τρόπο. Σύντομα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται αυτόματα για το ποια απορρίμματα πρέπει να πετάξουν και σε ποιο κάδο ώστε να έχει αποτέλεσμα η κίνησή τους.
Οι κάδοι θα αποκτήσουν ειδική σηματοδότηση, σύμφωνα με την οποία, θα τοποθετηθούν ειδικά ψηφιακά σήματα τύπου QR (Quick Response).

Advertisements

Η τοποθέτηση θα είναι διαφορετική για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο) και οι πολίτες θα χρησιμοποιούν την αντίστοιχη δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τους για να διαπιστώνουν πού θα πρέπει να αφήσουν το κάθε αντικείμενο.

Ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου Χαλανδρίου, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο θέμα της ενημέρωσης του πολίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Αν δεν έχουν ενημέρωση οι πολίτες, θα κάνουν λάθη. Εμείς στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε τον πολίτη, ώστε να συμμετέχει ενεργά. Θέλουμε ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες».

Επίσης πρόσθεσε ότι: «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που κάναμε μέσω της ιστοσελίδας του δήμου… Οι πολίτες-εθελοντές που συμμετείχαν κατέθεσαν απόψεις για τις πληροφορίες που θα ήθελαν να βλέπουν μέσω του ψηφιακού σήματος. Η πολυτεχνική σχολή Deusto Tech του Μπιλμπάο, που είναι εταίρος μας στο πρόγραμμα Waste4Think, έφτιαξε την ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν όλη τη χρήσιμη πληροφορία.

Ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδίασε τα σήματα που είναι διαφορετικά για κάθε κάδο (μπλε, καφέ, πράσινα, κίτρινα) προκειμένου να μην μπερδεύονται οι πολίτες κατά τη σηματοδότηση. Σκανάροντας το QR code με το κινητό τους οι δημότες θα οδηγούνται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ενημερώνει για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων».

Ο δήμος Χαλανδρίου αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε σχέση με την ανακύκλωση. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2019 αποκαλύπτει ότι η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου άγγιξε το εντυπωσιακό ποσοστό του 80%.

Φωτογραφία: epoli.gr

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Οι φυσικοί μας θεραπευτές
Το Δώρο του Σκοπού και το Λάθος της Ανώτερης Δύναμης
Το «κρυμμένο πρόβλημα» με τα όρια στην σχέση γονέα και ενηλίκων παιδιών

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε