,

Πόσο σημαντική είναι η ευαλωτότητα στις υγιείς σχέσεις

Δεν είναι άνετο, αλλά προάγει την επικοινωνία και τη σύνδεση.

Πόσο σημαντική είναι η ευαλωτότητα στις υγιείς σχέσεις

Το να είμαστε ευάλωτοι δεν είναι και το πιο άνετο συναίσθημα του κόσμου. Εκθέτουμε τους εαυτούς μας και αφήνουμε χώρο για να πληγωθούμε ενδεχομένως. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να μην είναι ασφαλές να είμαστε ευάλωτοι, αλλά στη σχέση μας, θα πρέπει να είναι. Πολλά ζευγάρια με τα οποία συνεργάζομαι δυσκολεύονται να δείξουν ευαλωτότητα ο ένας στον άλλο, γεγονός που μπορεί πραγματικά να σταματήσει την επικοινωνία και την ικανότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Παραδείγματα επίδειξης ευαλωτότητας

– Μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας

Advertisment

– Σωματική στοργή

– Μιλώντας για το πώς έχουμε πληγωθεί στο παρελθόν

– Μιλώντας για το σεξ και τις σεξουαλικές επιθυμίες

Advertisment

– Εκφράζοντας τις ανάγκες μας από τον σύντροφό μας.

Γιατί είναι σημαντική η ευαλωτότητα

Το να είμαστε ευάλωτοι δημιουργεί συναισθηματική οικειότητα και σύνδεση. Το να ανοιγόμαστε στον σύντροφό μας δείχνει και χτίζει εμπιστοσύνη και τον βοηθά να μας καταλάβει σε βαθύτερο επίπεδο. Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη είναι να τη δοκιμάσουμε, και αφήνοντας τον σύντροφό μας να μπει μέσα, του δίνουμε την ευκαιρία να κερδίσει αυτή την εμπιστοσύνη.

Αυτό μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση από τον σύντροφό μας, καθώς θα μας καταλάβει με έναν νέο τρόπο. Αυτό του επιτρέπει να είναι εκεί για εμάς και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Για τον εαυτό μας, μπορεί να βελτιώσει την αυτοαποδοχή και πράγματα που κάποτε φάνταζαν ανυπέρβλητα μπορεί πλέον να τα βλέπουμε με άλλο μάτι.

Φανταστείτε το εξής: Αισθάνεστε πραγματικά φοβισμένοι για να κάνετε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα σας. Το θέλατε αυτό, αλλά ο φόβος της αποτυχίας σας εμπόδιζε να το κάνετε στο παρελθόν. Ανησυχείτε να το μοιραστείτε αυτό με τον σύντροφό σας, καθώς δεν έχει δει αυτή την πλευρά σας.

Αν τους πείτε ότι θέλετε να κάνετε το βήμα και στη συνέχεια αποτύχετε, ο σύντροφός σας θα τα δει όλα αυτά και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σας βλέπει. Στην πραγματικότητα, όμως, αν τους ανοιχτείτε, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε αυτούς τους φόβους, καθώς προσπαθούν να τους κατανοήσουν. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να σας στηρίξουν αλλά και να σας ενθαρρύνουν να το κάνετε λόγω της δύναμης που βλέπουν σε εσάς.

Αν τα καταφέρετε, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το γιορτάσετε μαζί, καθώς μοιράζεστε το ταξίδι και τη χαρά. Και αν αποτύχετε, είναι εκεί για να συμπάσχουν στην απώλεια, να σας υπενθυμίσουν το θάρρος σας και να σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Όπως και να έχει, νιώθετε πιο κοντά επειδή μοιραστήκατε ένα κομμάτι του εαυτού σας – το ίδιο και ο σύντροφός σας επειδή έμαθε κάτι για εσάς και ήταν δίπλα σας.

Τρόποι να εξασκήσουμε την ευαλωτότητα στη σχέση μας

– Μοιραζόμαστε έναν στόχο που έχουμε για τον εαυτό μας στο μέλλον.

– Κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με την ευαλωτότητα στη σχέση μας.

– Μοιραζόμαστε μια ανάμνηση από το παρελθόν μας όταν νιώσαμε πληγωμένοι.

– Ξεκινάμε το σωματικό άγγιγμα, όπως μια αγκαλιά ή το κράτημα του χεριού.

– Μιλάμε για τις μέρες που περάσαμε μαζί.

– Εκφράζουμε μια ανάγκη από το σύντροφό μας.

– Ανοίγουμε μια συζήτηση για μια σεξουαλική εμπειρία με το σύντροφό μας που μας άρεσε.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/happy-healthy-relationships/202203/the-importance-vulnerability-in-healthy-relationships

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση