, ,

Η σπουδαιότητα του φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ ή αλλιώς, βιταμίνη του συμπλέγματος Β (φολασίνη), είναι μια απαραίτητη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιες από τις σπουδαιότερες λειτουργίες του

Η σπουδαιότητα του φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ ή αλλιώς, βιταμίνη του συμπλέγματος Β (φολασίνη), είναι μια απαραίτητη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάποιες από τις σπουδαιότερες λειτουργίες του φολικού οξέος είναι

1. Η συμμετοχή του στη σύνθεση κι επιδιόρθωση του DNA

Advertisment

2. Συμμετέχει στην κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη

3. Αποτελεί βασικό συστατικό σύνθεσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων , τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος

4. Προλαμβάνει την αναιμία

Advertisment

5. Έχει άμεση σχέση με την ομαλή ισορροπία του κεντρικού νευρικού συστήματος , καθώς η έλλειψή του σχετίζεται με άνοια και Alzheimer.

6. Συμμετέχει στην σωματική και ψυχική ευεξία. Η έλλειψη του σχετίζεται με κατάθλιψη , σωματική κόπωση , κεφαλαλγία, απώλεια βάρους και διαταραχές συμπεριφοράς.

Ο ανθρώπινος οργανισμός, δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει από μόνος του φολικό οξύ. Για το λόγο αυτό η διατροφή μας θα πρέπει να είναι πλούσια σε πηγές φυλλικού οξέος. Τέτοιες τροφές είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, το συκώτι και το κρέας των πουλερικών. Βλέπουμε λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φυλλικού οξέος στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, πόσο μάλλον όταν αυτός βρίσκεται σε συνθήκες κύησης. Εκεί οι ανάγκες για φολικό οξύ είναι πολύ μεγαλύτερες. Tο φολικό οξύ έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μελέτες των (Smithells et al., Arch Dis Child1976, 51: 44-50) έδειξαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ελλειμμάτων του νευρικού σωλήνα σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα φολλικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άλλες μελέτες δείχνουν πως η έλλειψη φολικού οξέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτισμό (Wang Μ , Li K , Zhao D , 2017). Η επάρκεια σε φολικό οξύ κατά την κύηση φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Συμπερασματικά, οι γυναίκες που κυοφορούν ή έχουν σκοπό να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να συμβουλευτούν το γυναικολόγο ή τη μαία τους, για την πρόσληψη και δοσολογία φυλλικού οξέος, που θα πρέπει να λάβουν ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού τους.

[toggle title="Πηγές"]

J Midwifery Womens Health. 2016 Nov;61(6):797-798.

Handb Clin Neurol, 120, 927-43, 2014

BJOG. 2016 Feb • 123 (3): 392.

PLoS One. 2014, 19 Μαΐου, 9 (5): e97273. doi: 10.1371 / journal.pone.0097273. eCollection 2014.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση