, ,

5 τροφές που αποδεικνύονται βλαβερές για τα δόντια μας

Όλοι θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να περνάμε λιγότερη ώρα στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Σύμφωνα με την Heather Kunen, ορθοδοντικό που μίλησε στο realsimple, η

5 τροφές που αποδεικνύονται βλαβερές για τα δόντια μας

Όλοι θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να περνάμε λιγότερη ώρα στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Σύμφωνα με την Heather Kunen, ορθοδοντικό που μίλησε στο realsimple, η λίστα των τροφών που βλάπτουν τα δόντια μας δεν περιλαμβάνει μόνο τα πιο φανερά ένοχα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά και τις καραμέλες. Για την ακρίβεια και δυστυχώς, ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς υγιεινές τροφές επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο. Η Dr. Kunen αναφέρει 5 από τα πιο υγιεινά προϊόντα που όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη στοματική υγεία, αλλά και τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

5 τροφές που αποδεικνύονται βλαβερές για τα δόντια μας

1. Ανθρακούχο νερό

Όταν αναφερόμαστε στις επιδράσεις των αναψυκτικών, συνήθως εστιάζουμε στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν σε ζάχαρη. Έτσι, πολλοί στρέφονται στο ανθρακούχο νερό ως μια καλύτερη επιλογή και πράγματι κάνουν καλά. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των γενικά ανθρακούχων ροφημάτων δεν είναι μόνο η ζάχαρη, αλλά και η παρενέργεια να ξεραίνουν το στόμα.

Advertisment

Όλα τα ανθρακούχα ροφήματα έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του pH στο στόμα. Αυτό προκαλεί ένα πιο όξινο στοματικό περιβάλλον και κάνει το σμάλτο πιο ευαίσθητο. Η Dr. Kunen αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε αυτές τις συνέπειες είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού τελειώσετε το ποτό σας.

2. Σαγκρία

Πρόκειται για ισπανικό δημιούργημα, αλλά γενικά το κόκκινο αρωματισμένο κρασί με μπαχαρικά και ζάχαρη φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα την οξύτητα του στόματος. Μετά από κάθε γουλιά τέτοιου ποτού που περιέχει ζάχαρη, αλκοόλ ή καφεΐνη, το pH στο στόμα μειώνεται για περίπου 20 λεπτά. Όταν αυξάνεται η στοματική οξύτητα, το σμάλτο μαλακώνει και γίνεται πιο εύκολη η βακτηριακή εισβολή. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας μετά την κατανάλωση.

3. Κομπούχα

Το τσάι κομπούχας είναι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια. Και δικαίως: περιέχει αντιοξειδωτικά και προβιοτικά. Αυτό το ρόφημα όμως έχει υποστεί ζύμωση και προκαλεί οξείδωση. Η κομπούχα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα pH κάτω από 3.5 ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

Advertisment

4. Κουρκουμάς

Ένα άλλο πρόσφατο trend είναι ο κουρκουμάς. Το μπαχαρικό αυτό είναι ένας αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδης φορέας. Έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνουμε την κατανάλωσή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κουρκουμάς έχει έντονη χρωστική ουσία που με τον καιρό κιτρινίζει τα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη του κουρκουμά χωρίς το κιτρίνισμα είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας προσεκτικά με νερό αφού φάμε.

5. Βιταμίνες σε μασώμενη μορφή

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν μασώμενες βιταμίνες που ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, βελτιώνουν τον ύπνο, προσφέρουν ενέργεια κ.λπ. Γενικά, οι βιταμίνες σε μορφή χαπιών ή ταμπλέτας δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Όμως όταν μπορούν να μασηθούν, είναι σημαντικό να προσέξουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Αν προτιμάτε σε κάθε περίπτωση αυτή τη μορφή βιταμινών, να θυμάστε να ξεπλένετε το στόμα σας αφού τις μασήσετε, ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα από την επιφάνεια των δοντιών.

[toggle title="Πηγές"]

www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/popular-ingredients/vanilla-extract

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση