, , ,

8 υπερτροφές του χειμώνα που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και όπως κάθε χρόνο είναι η εποχή των ιώσεων. Οι λόγοι που προκαλούν τέτοιες εξάρσεις είναι πολλοί, αλλά εμείς

8 υπερτροφές του χειμώνα που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και όπως κάθε χρόνο είναι η εποχή των ιώσεων. Οι λόγοι που προκαλούν τέτοιες εξάρσεις είναι πολλοί, αλλά εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τις αποφύγουμε. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να στοχεύσουμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Χρειαζόμαστε άσκηση, ξεκούραση και καλή διατροφή.

Δεν είναι ανάγκη να στραφούμε απευθείας σε συμπληρώματα και βιταμίνες σε μορφή ταμπλέτας και χαπιών. Υπάρχουν φυσικές τροφές, και μάλιστα εποχής, που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Advertisment

8 υπερτροφές του χειμώνα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Παντζάρια

Η ρίζα τους με το έντονο κόκκινο χρώμα περιέχει αποδεδειγμένα φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο και σίδηρο. Όλα αυτά τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, υποβοηθούν τη νευρική και μυϊκή λειτουργία και στηρίζουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού αφού περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται βεταλαΐνες.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει κερδίσει τις καρδιές μας τα τελευταία χρόνια και όχι αδίκως· μία μερίδα μας προσφέρει εξαιρετικά ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, αλλά και βιταμίνες A, D, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.

Γλυκοπατάτες

Πολυχρηστικές και νόστιμες, οι γλυκοπατάτες έχουν εκείνο το έντονο πορτοκαλί χρώμα που οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης που περιέχουν. Μας προσφέρουν επίσης βιταμίνη A, καλή για την όρασή μας, αλλά και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης τόσο κάλιο όσο και μια μπανάνα.

Advertisment

Αβοκάντο

Το αβοκάντο καταναλώνεται τόσο με το μεσημεριανό μας γεύμα, σε σαλάτες ή μορφή γουακαμόλε, όσο και στο πρωινό μας, για παράδειγμα ως βασικό συστατικό σε τοστ. Περιέχει ωμέγα-6, φυλλικό οξύ, ωμέγα-3, κάλιο και βιταμίνη Β6.

Καρότο

Το καρότο δεν λείπει από μια χειμωνιάτικη δυναμωτική χορτόσουπα και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό· μας προσφέρει βιταμίνη C, K, φυλλικό οξύ, σίδηρο και κάλιο, τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά δηλαδή για την καταπολέμηση των μικροβίων πριν και κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Ρόδι

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6. Συνηθίζουμε να πίνουμε χυμό ροδιού, ο οποίος περιέχει σε συμπυκνωμένη μορφή τα ευεργετικά οφέλη του φρούτου.

Τζίντζερ

Εκτός από την γνωστή δράση ως αντιμικροβιακό και ως εχθρός της ναυτίας, έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η τζιντζερόλη μειώνει τις φλεγμονές που μπλοκάρει τα νευρωνικά μονοπάτια που επεξεργάζονται τον πόνο. Το ρόφημά του μας προσφέρει ενέργεια, ακόμα κι όταν νιώθουμε κρυωμένοι.

Κινόα

Κινόα θα βρούμε στην αγορά όλες τις εποχές, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό συστατικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού συνιστά εξαιρετική πηγή αμινοξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου.

[toggle title="Πηγές"]

www.shape.com/

www.readersdigest.ca/food/healthy-food/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση