Αεροπλανοφοβία: Στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να την καταπολεμήσουμε

Πριν από έναν αιώνα, οι αδερφοί Ράιτ χάρισαν στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Αλλά πολλοί άνθρωποι

Αεροπλανοφοβία: Στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να την καταπολεμήσουμε

Πριν από έναν αιώνα, οι αδερφοί Ράιτ χάρισαν στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Αλλά πολλοί άνθρωποι ακόμα τρέμουν στην ιδέα να πετάξουν.

Αν φοβάστε τις πτήσεις, είναι πιθανό να επιμένετε να μετακινείστε μόνο οδικώς ή να υποκρίνεστε ότι δεν χάνετε και τίποτα που δεν κάνατε εκείνο το ταξίδι με τους φίλους σας. Αλλά δεν χρειάζεται να χάνετε τόσες ώρες ταξιδιού επειδή έχετε φοβία.Μπορείτε να κυριαρχήσετε στο φόβο σας, αν το θελήσετε πραγματικά.

6 στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τη φοβία για τα αεροπλάνα

1. Μάθετε πληροφορίες για τις πτήσεις

Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς για αεροπορικά δυστυχήματα. Ωστόσο, ένας από τους λόγους που αυτές οι ιστορίες γίνονται τόσο γνωστές είναι επειδή αυτά τα δυστυχήματα είναι σπάνια. Για την ακρίβεια, πάνω από 100.000 πτήσεις την ημέρα είναι επιτυχείς. Η σωστή ενημέρωση για το πώς πετά ένα αεροπλάνο, τα κατάλληλα ντοκιμαντέρ μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε τη διαδικασία με περισσότερη λογική.

2. Αποδεχτείτε το άγχος σας

Το άγχος είναι άβολο, αλλά ανεκτό. Οπότε δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να είστε 100% άνετα για να αγοράσετε ένα εισιτήριο. Αποδεχτείτε ότι έχετε φόβο, όπως και το γεγονός ότι αποτελεί μια συνηθισμένη φοβία.

3. Θεραπεία έκθεσης

Είναι απίθανο να ξεπεράσετε το φόβο σας αν συνεχίσετε να αποφεύγετε τις πτήσεις. Φυσικά δεν πρέπει να προτιμήσετε μια 20ωρη πτήση αμέσως. Ξεκινήστε με κάτι σύντομο και σταδιακά αυξήστε την έκθεση.

4. Τεχνικές χαλάρωσης

Το άγχος κάνει την εμφάνιση του με διάφορους τρόπος. Μπορεί να εμφανίσετε και σωματικά συμπτώματα, όπως τρόμο, εφίδρωση, ταχυκαρδία και ναυτία. Για να τα αποφύγετε, μάθετε ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης που μπορείτε να εξασκήσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή είναι δύο αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε τα σωματικά συμπτώματα.

5. Ζητήστε από γιατρό ειδική φαρμακευτική αγωγή

Αν και δεν θέλετε να πάρετε αγχολυτικό φάρμακο για πρώτη φορά λίγο πριν από μια πτήση, η φαρμακευτική αγωγή είναι μια επιλογή. Μιλήστε στον γιατρό σας για τους φόβους σας. Συζητήστε τα υπέρ και τα κατά ενός φαρμάκου, που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας.

6. Δημιουργήστε ένα σχέδιο πτήσης

Αναπτύξτε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Για παράδειγμα, έχετε μαζί σας ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή χαλαρωτική μουσική. Επίσης, επιλέξτε να πετάξετε με κάποιον που απολαμβάνει το αεροπλάνο και ταυτόχρονα κατανοεί το άγχος σας, κάποιον που εμπιστεύεστε.

Αναζητήστε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας, αν χρειαστεί

Αν η αεροπλανοφοβία σας επηρεάζει τη ζωή σας με αρνητικό τρόπο και δεν μπορείτε να την ξεπεράσετε μόνοι σας, αναζητήστε βοήθεια από επαγγελματία. Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν στο να ξεπεράσουμε φόβους και φοβίες, όπως αυτή.

Amy Morin, κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε