Γάλα: Είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε;

Η εικόνα και το κύρος των γαλακτοκομικών και του γάλακτος συγκεκριμένα έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια με την έλευση εναλλακτικών μορφών γάλακτος, από αμύγδαλο,

Γάλα: Είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε;

Η εικόνα και το κύρος των γαλακτοκομικών και του γάλακτος συγκεκριμένα έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια με την έλευση εναλλακτικών μορφών γάλακτος, από αμύγδαλο, σόγια και βρώμη.

Αλλά για πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, το αγελαδινό γάλα παραμένει αγαπημένο, ειδικά όταν προστίθεται στον καφέ ή σε συνδυασμό με δημητριακά. Μάλιστα, οι ΗΠΑ συστήνουν στους πολίτες άνω των 9 ετών να καταναλώνουν 3 κούπες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν φτάνουν σε αυτές τις ποσότητες. Μήπως αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται όλοι να αυξήσουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών;

Advertisment

Ειδικοί από το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine διαφωνούν. Αντιθέτως, αμφισβητούν την ποιότητα των στοιχείων, στα οποία βασίζονται οι συστάσεις, αναφέροντας ότι οι εναλλακτικές πηγές μπορούν να μας παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Φυσικά, η διαφωνία πάνω στο θέμα του γάλακτος δεν είναι καινούρια. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί αναλυτές αναφέρονται στους ιστορικούς λόγους που κατέστησαν το γάλα τόσο σημαντικό στη διατροφή μας. Κάποτε, η μόνη και κύρια πηγή ασβεστίου ήταν το γάλα. Πράγματι, σε μια μέση ημερήσια διατροφή, χρειαζόμαστε ποσότητες ασβεστίου και τις βρίσκουμε στο γάλα και στο τυρί κυρίως. Όμως, όσον αφορά στη συνολική υγεία, η εγκυρότητα των στοιχείων για την κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι περιορισμένη.

Η υγεία των ανθρώπων και η επίδραση στο περιβάλλον

Τώρα ένα νέο επιστημονικό άρθρο καταπιάνεται ξανά με το φλέγον ζήτημα. Οι Dr. Walter C. Willett και Dr. David S. Ludwig, όλοι καθηγητές και λέκτορες σε τμήματα του Χάρβαρντ, συζητούν την αξία του γάλακτος. Θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της κατανάλωσής του.

Advertisment

Ο Dr. Willett μιλώντας στο Medical News Today, αναφέρει: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, επειδή το γάλα είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που είναι μέρος των διατροφικών οδηγιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών… Ωστόσο, οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών δεν έχουν ξεκάθαρα υποστηρίξει την ανάγκη για υψηλές ποσότητες γάλακτος ώστε να αποφύγουμε τα κατάγματα, ένας από τους βασικούς λόγους υγείας που λαμβάνουμε γαλακτοκομικά, και μάλιστα έχουν αρθρωθεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με το κακό που μπορεί και να προκαλέσει».

Συνεχίζει λέγοντας: « Επίσης, το γάλα έχει μεγάλο αποτύπωμα στο περιβάλλον, ειδικά στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέσω της εκπομπής άνθρακα, και αν όλοι καταναλώνουμε 3 ποτήρια την ημέρα, αυτό θα δυσκόλευε πραγματικά πολύ τη μάχη μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις για την παραγωγή και την κατανάλωση γάλακτος».

Τελικά να πίνουμε ή όχι γάλα;

Όταν το MNT ρώτησε τον Dr. Willett αν πιστεύει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αποφεύγουμε το γάλα, εκείνος εξήγησε: «Στην ανάλυσή μας, συμπεράναμε ότι το γάλα δεν είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, αλλά η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων είναι συμβατή με την καλή υγεία. Γι’ αυτό, προτείνουμε ένα πιθανό εύρος από 0-2 μερίδες την ημέρα για τους ενήλικες».

«Πιστεύω ότι η ευελιξία είναι καλή επειδή οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις για πολλούς λόγους», συνεχίζει. «Για περιβαλλοντικούς λόγους, η 1 μερίδα την ημέρα κατά μέσο όρο είναι εντάξει. Άλλωστε, δεν διαφέρει πολύ από αυτό που τελικά καταναλώνουμε στην πραγματικότητα. Η μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων θα προκαλέσει μεγάλη αλλαγή, κάτι που δεν επιθυμεί κανείς», συμπεραίνει.

Διαβάστε Επίσης: Γάλα Γαϊδούρας: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και τα οφέλη του στην υγεία

[toggle title="Πηγές"]

medicalnewstoday.com/articles/milk-is-it-as-healthful-as-we-think

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση