,

Life Coaching: Μια προπόνηση που αλλάζει τη ζωή σας

Της Νίκης Ορφανουδάκη «Ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης που ενδυναμώνει το άτομο και το ωθεί να κινείται αποτελεσματικά προς την υλοποίηση των στόχων του»Advertisment Πριν από

Life Coaching: Μια προπόνηση που αλλάζει τη ζωή σας

Της Νίκης Ορφανουδάκη

«Ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης που ενδυναμώνει το άτομο και το ωθεί να κινείται αποτελεσματικά προς την υλοποίηση των στόχων του»

Advertisment

Πριν από μερικά χρόνια, όταν μιλούσαμε για το coaching, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων μας αντιμετώπιζε σαν «εξωγήινους», γραφικούς ή ακόμα και «πυροβολημένους» που προσπαθούσαν να φέρουν στην Ελλάδα άλλη μια «αμερικανιά». Σήμερα όμως, σχεδόν όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε ακούμε συνέχεια τους όρους coaching και coach. Πολλές φορές μάλιστα οι όροι αυτοί επεκτείνονται σχεδόν επί παντός επιστητού: life coach, business coach, wellness coach και τόσοι άλλοι, μέχρι και coaches για ιδιοκτήτες γατιών και σκυλιών υπάρχουν!

Τι είναι όμως το πραγματικό coaching και πώς διαχωρίζεται από τη μόδα που κινδυνεύει να αλλοιώσει αλλά και να δυσφημήσει το νόημά του και τη
διαδικασία του; Το coaching είναι μια συνεργατική σχέση μεταξύ coach και coachee, η οποία έχει στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών αλλαγών στην προσωπική ή την επαγγελματική ζωή του ατόμου. Η όλη διαδικασία δεν έχει σχέση με την ψυχοθεραπεία, καθώς ασχολείται μόνο με το παρόν και το μέλλον, όχι με το παρελθόν.

Τα χαρακτηριστικά της είναι η διαμόρφωση στόχων που είναι σημαντικοί για το ίδιο το άτομο, η αξιολόγηση και η υλοποίησή τους και η ενδυνάμωση του ατό-
μου, χρησιμοποιώντας μοντέλα, εργαλεία, ασκήσεις και τεχνικές από τον χώρο της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και γενικότερα τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Δεν είναι μια θεωρητική διαδικασία, αλλά μια διαδικασία που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην πράξη, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη καθώς, όπως γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, η διάσταση ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη είναι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα και σήμερα έχει κορυφωθεί.

Advertisment

Το coaching μπορεί να γίνει ένα σπουδαίο μυστικό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας μιας επιχείρησης

Ο coach από την πλευρά του δεν είναι η αυθεντία ή ο «συμβουλάτορας», όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Είναι ο σύντροφος στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης και της μεταμόρφωσης της ζωής του coachee. Ο ρόλος του coach, ακολουθώντας τη σωκρατική πεποίθηση ότι η αλήθεια και οι λύσεις βρίσκονται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, είναι να βοηθήσει τον coachee να βρει τις δικές του αλήθειες, τις δικές του λύσεις και να ζήσει τη ζωή που ο ίδιος επιλέγει και θεωρεί ότι του προσφέρει νόημα και ικανοποίηση.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι πολύ συχνά εντυπωσιακά και επέρχονται πολύ πιο σύντομα από άλλες πρακτικές. Το άτομο στρέφεται στο εδώ και στο τώρα, αποκτά θετική αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζει τις αυτοπεριοριστικές του αντιλήψεις, ξεφεύγει από τη σύγχυση που πολύ συχνά αντιμετωπίζει και αποκτά θετική αντιμετώπιση της ζωής. Χωρίς να αναλώνεται στα λόγια αλλά περνώντας στην πράξη, οικοδομεί ουσιαστικές σχέσεις επικοινωνίας με τους άλλους και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής, συχνότατα μεταμορφώνοντάς την και βιώνοντας ικανοποίηση και ολοκλήρωση.

Στον επαγγελματικό τομέα το coaching το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν πια όλοι οι κολοσσοί και οι πολυεθνικές. Το coaching είναι το μυστικό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας μιας επιχείρησης, αφού διαμορφώνει αποτελεσματικά στόχους και ωθεί στην πραγματοποίησή τους, δημιουργεί πρότυπους ηγέτες, συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του χρόνου, στην καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στους εργαζομένους μέσα σε κλίμα επικοινωνίας και αγαστής συνεργασίας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι οι coaches… να είναι πραγματικοί coaches! Ως δήλωση ακούγεται περίεργη, όμως η απουσία νομικού πλαισίου σε σχέση με το coaching επιτρέπει σε οποιονδήποτε θέλει να δηλώνει coach, γεγονός που είναι όχι μόνο προβληματικό αλλά πολλές φορές και επικίνδυνο για τα άτομα που θα απευθυνθούν σε αυτούς.

Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι, για να γίνει κάποιος coach, απαιτείται να σπουδάσει σοβαρά coaching και φυσικά να συνεχίζει να σπουδάζει, να επιμορφώνεται και να μελετάει, ώστε να ενημερώνεται για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και να έχει ολοένα πιο κατάλληλα και αποτελεσματικά εργαλεία για να μπορέσει να βοηθήσει τους coachees του. Το coaching ως πρακτική έχει σοβαρές φιλοσοφικές και επιστημονικές βάσεις και μπορεί στον σύγχρονο κόσμο που μαστίζεται από σύγχυση, αρνητικότητα, έλλειψη οράματος και εμμονή στο κυνήγι της επιτυχίας και της ευτυχίας, να αποτελέσει τη λύση για το σύγχρονο άνθρωπο, έτσι ώστε να βιώσει μια ζωή που θα τη χαρακτηρίζει η ποιότητα και η ολοκλήρωση.

Επαγγελματική εκπαίδευση στο coaching: Τι πρέπει να γνωρίζω

Του Χαράλαμπου Πετρά

Την τελευταία δεκαετία, το coaching έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα ως υπηρεσία που υποστηρίζει κυρίως την επαγγελματική μας ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος, την επίτευξη στόχων. Αρχές και μέθοδοι του coaching προσέφεραν νέα δυναμική τόσο στην Συμβουλευτική όσο και στην Διοίκηση και την Ηγεσία, δίδοντας τον τόνο της αλλαγής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να εκπαιδευτούν και να εργαστούν ως coaches, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία τους και ταυτόχρονα υλοποιώντας μια στροφή στην καριέρα τους.  Με το άρθρο αυτό θα ήθελα να αποσαφηνίσω μια σειρά από ζητήματα που αφορούν όσους ενδιαφέρονται για μια σταδιοδρομία στον νέο, αυτό, κλάδο.

Σεμινάρια αυτοβελτίωσης ή επαγγελματική εκπαίδευση;

Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σε σεμινάρια αυτοβελτίωσης αποκτώ κάποια γνώση για να την αξιοποιήσω στην ζωή, τον εαυτό και τις επιλογές μου. Η επαγγελματική εκπαίδευση αφορά στην απόκτηση γνώσεων, στάσεων και επιδεξιοτήτων οι οποίες μου επιτρέπουν να ασκήσω το coaching με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Μαθαίνω δηλαδή να λειτουργώ ως επαγγελματίας είτε παρέχοντας τις υπηρεσίες μου σε τρίτους είτε εφαρμόζοντας μεθόδους και τεχνικές του coaching στην υπάρχουσα εργασία μου, πχ ηγεσία.

Το coaching εντάσσεται στην άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων ως συνεχιζόμενη κατάρτιση. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί ένα ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης για τον εκπαιδευόμενο, αυτό ωστόσο είναι το μέσον και όχι αυτοσκοπός. Επαγγελματική εκπαίδευση σημαίνει συστηματική μάθηση με σκοπό την άσκηση του επαγγέλματος και όχι απλώς αυτοβελτίωση για ψυχαγωγικούς λόγους.

Σε τι εκπαιδεύεται ένας επαγγελματίας coach;

Οι νέοι coaches εκπαιδεύονται σε μια σειρά από τεχνικές, δομές, εργαλεία, μοντέλα και προσεγγίσεις με σκοπό να λειτουργήσουν συνθετικά μέσα σε μια συνεδρία. Ένας επαγγελματίας coach εφαρμόζει το coaching λαμβάνοντας υπόψη την σύγχρονη επιστημονική γνώση του κλάδου όπως αυτή αποτυπώνεται στα σχετικά επιστημονικά περιοδικά και όχι το διαδίκτυο, το προφίλ, τις ανάγκες του πελάτη του και φυσικά την εμπειρία που διαθέτει.

Για να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτό, εκπαιδεύεται σε τεχνικές επικοινωνίας (ακρόαση, διατύπωση ερωτήσεων) προσεγγίσεις και θεωρίες (συστημική σκέψη, γνωσιακή – συμπεριφορική προσέγγιση, προσωποκεντρική προσέγγιση, θεωρία στοχοθεσίας, θετική ψυχολογία), μοντέλα (SOLUTION, GROW, FOCUS, PRACTICE) και επιμέρους εργαλεία (SWOT ανάλυση, Values in Action, VIA Inventory of Strengths) με σκοπό να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη των πελατών του.

Ποιες εξειδικεύσεις υπάρχουν;

Η εκπαίδευση στο coaching είναι μία και ενιαία. Το coaching είναι ένα και ενιαίο, υπό την έννοια ότι πλέον, είτε κάποιος εργάζεται με έναν γενικό διευθυντή είτε με έναν γονέα, εφαρμόζει τα ίδια εργαλεία, υιοθετεί την ίδια στάση και ακολουθεί τον ίδιο κώδικα δεοντολογίας. Φυσικά, κάθε εξειδίκευση, λόγω του διαφορετικού πλαισίου, απαιτεί εμπειρία και απόκτηση περαιτέρω γνώσεων που επιτρέπουν την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. Σήμερα υπάρχουν ενδεικτικά οι εξής εξειδικεύσεις:

• Personal Coaching που εφαρμόζεται ιδιωτικά για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

• Executive & Leadership Coaching που εφαρμόζεται σε στελέχη επιχειρήσεων.

• Business Coaching που εφαρμόζεται σε ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Team Coaching που εφαρμόζεται σε ομάδες έργου, διοίκησης, πωλητών, κοκ με κοινό σκοπό.

• Career Coaching που εφαρμόζεται για την λήψη αποφάσεων που αφορούν την σταδιοδρομία.

• Academic Coaching που εφαρμόζεται σε μαθητές και φοιτητές.

• Diversity Coaching που εφαρμόζεται σε ζητήματα διαφορετικότητας.

• Family Parent Coaching που εφαρμόζεται σε γονείς και οικογένειες.

• Performance Coaching που εφαρμόζεται στην βελτίωση απόδοσης και την επιτέλεση έργου.

• Health & Wellness Coaching που εφαρμόζεται σε λήπτες ιατρικών υπηρεσιών / ασθενείς.

• Relationship Coaching που εφαρμόζεται σε ζητήματα σχέσεων εντός και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Προσοχή: Για την εφαρμογή του coaching σε κάποιες εξειδικεύσεις απαιτείται περαιτέρω θεωρητική και επιστημονική κατάρτιση του coach σχετικά με τον πληθυσμό που απευθύνεται και το αντικείμενο στο οποίο εργάζεται.

Life Coaching: Μια προπόνηση που αλλάζει τη ζωή σας


9 life coaches συστήνονται

Βίκυ Τσώκου

Η Βίκυ Τσώκου είναι Coach του HeartMath Institute, Life Coach γυναικών, συγγραφέας του βιβλίου «Είμαστε γυναίκες, ρε γαμώτο, και μπορούμε καλύτερα!», αρθρογράφος και ομιλήτρια. Πιστεύει πως η γυναικεία φύση είναι μοναδική, ιδιαίτερη και κρύβει ασύλληπτη δύναμη. Η coach των γυναικών –όπως την αποκαλούν όσοι τη γνωρίζουν– πιστεύει στις γυναίκες και αυτό το δείχνει με το έργο της. «Χρειάζεται να δούμε τη θηλυκή μας πλευρά με άλλο μάτι – και επειδή ευτυχώς δεν είμαστε Κύκλω- πες, μπορούμε να ανακαλύψουμε το μεγαλείο που κρύβουμε μέσα μας και να κάνουμε θαύματα».

• INFO: 6932 234031 / info@enia.life

 

Αννίτα Ζάχου

Η Αννίτα Ζάχου είναι Holistic Life & Wellness Coach, HeartMath Mentor, γεωπόνος, Olive Oil Expert & Trainer. Σκοπός της ζωής της είναι να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους, να ζήσουν τη ζωή τους με περισσότερη υγεία, ευεξία, ομορφιά, ισορροπία και ευτυχία. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Μύκονο, όπου πέρα από τις υπηρεσίες της ως coach προσφέρει μέσω της εταιρείας της Mykonos Olive Oil Tasting σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και μεσογειακής διατροφής, διότι πιστεύει πως μόνο πάνω σε ένα υγιές σώμα μπορεί να χτιστεί μια ευτυχισμένη ζωή. Το ελαιόλαδο για εκείνη δεν είναι μόνο μια μεγάλη αγάπη αλλά το ύψιστο προϊόν ευεξίας, που αν μάθουμε πώς να το επιλέγουμε και να το χρησιμοποιούμε μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή.

• INFO: 6979 226475 / info@anitazachou.com / www.anitazachou.com / www.mykonosoliveoiltasting.com

 

Άρτεμις-Παλλάς Λιόντα

Business Consultant, Executive Coach, Trainer με πολυετή εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων, καθοδηγεί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να ενισχύουν τις δεξιότητες τις δικές τους και των στελεχών τους. Παράλληλα έχει αναπτύξει ειδικά προγράμματα coaching για τις γυναίκες που θέλουν να χειριστούν αποτελεσματικότερα τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Είναι κάτοχος ΒΑ από το Deree College, MBA από το Uni of Indianapolis, certified coach και ex officio Πρόεδρος ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ.

• INFO: 6946 460541 / artemis.lionta@gmail.com / 18 OPEN LIFE www.artemislionta.gr

 

Μαρία Αναστασιάδου

Μια προσωπική κρίση στην υγεία και την οικονομική της κατάσταση το 2012 ώθησε τη Μαρία Αναστασιάδου στην απόφαση να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να θεραπεύσει η ίδια τον εαυτό της σε όλα τα επίπεδα. Εμβάθυνε τις γνώσεις της στις κβαντικές θεραπείες και το Life Coaching. Συνδύασε την πνευματικότητα με την επιστήμη, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Διδάσκει τα Μαθήματα Ευτυχίας, που είναι βασισμένα στο βιβλίο της, γιατί όπως η ίδια πιστεύει η ευτυχία είναι μια συνειδητή επιλογή.

• INFO: Διομήδη Κυριακού 16, Κηφισιά / 6971790336 / www.zitatheta.gr / info@zitatheta.gr

 

Ανίτα Μάρκογλου

Η Ανίτα Μάρκογλου είναι κλινική ψυχολόγος με πανεπιστημιακές σπουδές και εμπειρία σε Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική, πιστοποιημένη Extended DISC Coach, σύμβουλος γάμου και αποτελεσματικού γονέα (Θεραπεία Gordon), σύμβουλος διατροφικών διαταραχών, και μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ψυχολογίας. Για περισσότερα από 20 χρόνια, μέσω επιστημονικών και εφαρμοσμένων τεχνικών όπως ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, life coaching, CBT, σεμινάρια και νοητικές ασκήσεις, υποστηρίζει έφηβους και ενήλικες σε χώρο επιλογής τους ή ηλεκτρονικά, και, με τον επαναπροσδιορισμό πεποιθήσεων και την αλλαγή της ροής της ενέργειας του σώματος και των νευρώνων του εγκεφάλου, τους καθοδηγεί προς την αναγνώριση και χρήση της εσωτερικής τους δύναμης.

• INFO: 6944 830267

 

Ζωή ΜατάκουΖωή Ματάκου: Ολιστική Εναλλακτική Θεραπεύτρια – Life Coach

• 7ετή Φοίτηση στην Ακαδημία της ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ -1η Εφαρμοσμένη Ελληνική Μέθοδος Αυτοβελτίωσης. • 3ετή Φοίτηση Εκπαίδευσης στην Αυτογνωσία. • Παρακολούθηση σεμιναρίου «Θεραπευτική Αρμονία» • Παρακολούθηση Ειδικού Σεμιναρίου Fight for Ηope by Dr. Μαρία Λεβέντη- Σχολή Δημιουργική; Αυτοπεποίθησης ». • Εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα «Δημιουργώντας Ιδανικές Σχέσεις- • Πιστοποιημένη Coach του HeartMath Institute • Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Jiangxi University of Chinese Medicine – China).  • Μέλος του WFCMS (Παγκόσμιος Σύλλογος Βελονιστών). • SU JOK Διεθνής ακαδημία Μόσχας. A. Correspondence systems (συστήματα αντιστοιχίας. Ρεφλεξολογία).  B. Energy flow therapy Six Qi (ενεργειακή θεραπεία των έξι ενεργειών).  C. Three origin therapy (χρονοβελονισμός).  • Aesthetic acupuncture • GUA SHA Προσώπου και Σώματος. • Cosmetic Cupping Moxibustion. • Reiki Master Teacher Dr. Mikao Usui. «The New frequency of Reiki»  • Θεμελιώδεις Αρχές και Πρακτική της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Dulwich Center της Μελβούρνης). • «Κατάρτιση στη Συμβουλευτική» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). • «Συναισθήματα και συναισθηματική διαχείριση»  • Πυθαγόρεια αριθμολογία.

• INFO: 6944845646

 

Μαρία Λαζαρίδου

Είναι Life, Relationship & NLP Coach και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Λεύκωμα του Μικρού Ήρωα». Έχει εξειδικευτεί στη Συμβουλευτική Σχέσεων του Strategic Intervention Institute και είναι εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα για ζευγάρια Passion Patterns. Είναι κάτοχος του Diploma in Life Coaching του Aegean College, διαπιστευμένη Life Coach από τον IAPC&M και NLP Practitioner. Όνειρό της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βιώσουν ικανοποιητικότερες σχέσεις και να δημιουργήσουν τη ζωή που επιθυμούν, ξεπερνώντας ό,τι τους έχει κρατήσει στο σημείο που βρίσκονται.

• INFO: 66973382228 / www.thelifecoach.net

 

Ελίνα Γιαχαλή

Η Ελίνα Γιαχαλή είναι καινοτόμος επαγγελματίας, ερευνήτρια και η δημιουργός της μεθόδου ΕνΕλπίς, του μεγαλύτερου διαδικτυακού σχολείου ευημερίας για Έλληνες από όλο τον κόσμο. Η πορεία της μέχρι εδώ μέσα από τους αριθμούς: Ερευνά τον τομέα της επίτευξης στόχων πάνω από 20 χρόνια. Έχει προπονήσει πάνω από 2.500 ενήλικες προς αυτό. Η Ελίνα είναι ο κατάλληλος οδηγός σας εάν επιθυμείτε να μάθετε το ΠΩΣ θα χτίσετε μια καλύτερη ζωή, αλλά δεν είναι κατάλληλη για εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να μάθουν το ΓΙΑΤΙ είναι τα πράγματα έτσι στο παρόν. Εκατοντάδες Έλληνες απ΄ όλο τον κόσμο που βίωσαν απόρριψη ή εγκατάλειψη στην παιδική τους ηλικία είναι μέλη της κοινωνίας της ΕνΕλπίς, έχουν γίνει συνειδητοί δημιουργοί της Ευημερίας τους και να ζουν μια ομορφότερη ζωή.

•INFO: 6982093476 / info@enelpis.com

 

Νίκη ΟρφανουδάκηΝίκη Ορφανουδάκη

H Νίκη Ορφανουδάκη είναι Personal & Group Coach, Assertiveness Trainer, Mindfulness Master, Cognitive Behavioural Coach, φιλόλογος, ιδρύτρια του Harmony Coaching και συνιδρύτρια του εκπαιδευτικού οργανισμού Harmony & Creativity. Είναι κάτοχος του Advanced Diploma in Life and Executive Coaching του Kingstown College. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στην ατομική προσέγγιση και συνεργασία και στη δυναμική και τη διαχείριση ομάδων, καθώς μέχρι σήμερα υλοποιήσει πάνω από 1.500 ώρες ομαδικού coaching.

 

• INFO: 6976147605/harmonyandcreativity@gmail.com

 

 

Life Coaching: Μια προπόνηση που αλλάζει τη ζωή σας

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό OpenLife από την Εναλλακτική Δράση στις 26 Ιανουαρίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση