Η Βιέννη προσφέρει δωρεάν είσοδο στα μουσεία σε όσους κυκλοφορούν στην πόλη με τα πόδια ή ποδήλατο

Η Βιέννη μόλις ξεκίνησε ένα νέο πρωτοποριακό σχέδιο για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι κάτοικοι που προτιμούν πιο φιλικές προς το

Η Βιέννη προσφέρει δωρεάν είσοδο στα μουσεία σε όσους κυκλοφορούν στην πόλη με τα πόδια ή ποδήλατο

Η Βιέννη μόλις ξεκίνησε ένα νέο πρωτοποριακό σχέδιο για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι κάτοικοι που προτιμούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, αντί να οδηγούν αυτοκίνητο, μπορούν τώρα να συλλέγουν «μάρκες πολιτισμού» (culture tokens), οι οποίες αντιστοιχούν σε ελεύθερη είσοδο σε κάποια από τα πιο διάσημα μεγάλα μουσεία της πρωτεύουσας της Αυστρίας.

Το σύστημα Kultur-Token θα λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις του κάθε χρήστη και θα αναγνωρίζει πώς κινείται στην πόλη, όπως ανακοίνωσε το δημαρχείο την προηγούμενη εβδομάδα. Όταν ο χρήστης μαζέψει 20 κιλά εξοικονόμησης άνθρακα – δηλαδή μετά από περίπου 2 εβδομάδες χρήσης ποδηλάτου ή περπατήματος από και προς την εργασία, αντί για το αυτοκίνητο – του δίνεται μία μάρκα. Η μάρκα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως εισιτήριο σε κάποια από τα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης.

Το Wien Museum, Kunsthalle Wien, Volkstheater, and Wiener Konzerthaus είναι τα 4 μουσεία που μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται στο 6μηνο πιλοτικό πρόγραμμα. Κι άλλα μουσεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο σχήμα, αν αυτό επεκταθεί.

Η περίοδος δοκιμής θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου με 1.000 συμμετέχοντες. Αν στεφθεί με επιτυχία, το σύστημα θα λειτουργεί στην πλήρη του διάσταση μέχρι το φθινόπωρο. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των μαρκών που μπορεί ένας χρήστης να κερδίσει από το πρόγραμμα, αλλά θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του συνολικά μέχρι και 5 μάρκες τη φορά.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ισχυρίζονται ότι το σύστημα θα μπορέσει να συνεισφέρει κατά πολύ στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αλλά και σε άλλα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή θα μπορούσε να ανταμείβει μια μέρα όσους κάνουν εθελοντισμό. Ωστόσο αυτό το πρόγραμμα θα διαφέρει πλήρως και ξεκάθαρα από το αμφιλεγόμενο κοινωνικό σύστημα της Κίνας. Σύντομα το σύστημα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν κι αυτές τις υποδομές να στηρίξουν την κυκλοφορία στην πόλη με ποδήλατο ή με τα πόδια.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/vienna-culture-kultur-token-reward-free-museum-admission-walk-bike

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε