,

5 βήματα για να φτάσετε σε συμφωνία (σχεδόν) με όλους!

Πιστεύετε ότι μπορείτε να καταφέρετε να συμφωνήσετε ακόμα με τον πιο «πεισματάρη» συνομιλητή; Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν μας ακούν, ότι οι άλλοι δεν

5 βήματα για να φτάσετε σε συμφωνία (σχεδόν) με όλους!

Πιστεύετε ότι μπορείτε να καταφέρετε να συμφωνήσετε ακόμα με τον πιο «πεισματάρη» συνομιλητή; Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν μας ακούν, ότι οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για αυτό που έχουμε να πούμε, ακόμα κι ότι δυσκολευόμαστε πολύ να μεταδώσουμε το μήνυμα που θέλουμε και ακόμα περισσότερο να κάνουμε τον συνομιλητή μας να συμφωνήσει μαζί μας. Είτε είναι συγγενής μας, συνάδελφος ή ακόμα και ο σύντροφός μας.

Πώς θα ήταν η ζωή μας αν οι άλλοι συμφωνούσαν συχνότερα με τις σκέψεις, τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις μας;

Θα είχαμε καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη επιτυχία – στη δουλειά, στο σπίτι, στον ελεύθερο χρόνο μας. Σε όλα όσα είναι σημαντικά για τον καθένα μας, αλλά και σε αυτά που είναι λιγότερο σημαντικά.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πετυχαίνουμε όλα αυτά γιατί είμαστε ανταγωνιστικοί και κυνηγάμε τη νίκη. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι καταλήγουμε σε συμφωνία με ανθρώπους από το περιβάλλον μας, με τους οποίους θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις – και στο ότι, τελικά, όλοι νιώθουν ικανοποιημένοι.

Στο πεδίο της θετικής ψυχολογίας, το «είμαι ευτυχισμένος» δεν συνδέεται μόνο με το πώς βιώνουμε την ευτυχία, αλλά και με το πόσο ικανοποιούμαστε και πόσο βιώνουμε κάτι σαν να έχει νόημα. Όταν καταλήγουμε σε συμφωνία με άλλους ανθρώπους, το βιώνουμε αυτό άμεσα ή –όπως θα δούμε αργότερα– μετά τη συμφωνία, όταν βλέπουμε το αποτέλεσμα σε ευρύτερο πλαίσιο.

Ο Lars – Johan Age ερευνητής και καθηγητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και ειδικός στον τομέα των διαπραγματεύσεων ανακάλυψε τη μέθοδο Happy Happy. Το ονομάζει αυτό Αμοιβαία Ευτυχία (Happy Happy) και όχι Aμοιβαίο Kέρδος (Win Win).

Τα 5 βήματα για την αμοιβαία ευτυχία

Έχετε από την αρχή θετικό συναίσθημα. Είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξετε σε συμφωνία με τον άλλον αν έχετε καλή διάθεση. Αυτό ισχύει για όλους σας – και για αυτούς με τους οποίους θέλετε να καταλήξετε σε συμφωνία.

2. Σκεφτείτε. Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά προετοιμασμένοι, ώστε να ξέρετε τι είναι σημαντικό για εσάς και ίσως για τον άλλον. Να έχετε σκεφτεί όλες τις εναλλακτικές.

3. Δημιουργήστε καλή σχέση. Δημιουργήστε καλή επαφή δείχνοντας περιέργεια και κατανόηση.

4. Επιλέγετε προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Μην κάνετε παζάρια, καθοδηγείτε τη συζήτηση σε ένα εποικοδομητικό μονοπάτι.

5. Έχετε εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό είναι απαραίτητο στην περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι δεν καταλήγετε πουθενά.

Στο βιβλίο happy HAPPY παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η μέθοδος και πρακτικές συμβουλές για επιτύχετε το στόχο σας καθώς δεν είναι μόνο θεωρία.

5 βήματα για να φτάσετε σε συμφωνία (σχεδόν) με όλους!

Ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα που έχει το κάθε βήμα καθώς το εφαρμόζουμε; Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να επιτυγχάνουμε τη συμφωνία; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε προβληματικές προσωπικότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Με πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητά μας, με επισημάνσεις και συμβουλές και με απλό και κατανοητό τρόπο, ο Lars-Johan Age, μας οδηγεί σταδιακά, στην επίτευξη της «Αμοιβαίας Ευτυχίας» ή «Συμφωνίας» δείχνοντας μας ακόμα τι θα πούμε αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε και ποιες φράσεις πρέπει να αποφεύγουμε με κάθε κόστος.

Το βιβλίο του Lars-Johan Age με τίτλο «happy HAPPY» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Διαβάστε τις πρώτες τριάντα σελίδες, πατώντας εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε