, , ,

«Δάσκαλος εμπιστοσύνης»: Ο νέος θεσμός για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Το σχολείο θα έπρεπε να αποτελεί ένα μέρος όπου τα παιδιά λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια για τη μόρφωσή τους αλλά, συγχρόνως, νιώθουν πως γίνονται

«Δάσκαλος εμπιστοσύνης»: Ο νέος θεσμός για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Το σχολείο θα έπρεπε να αποτελεί ένα μέρος όπου τα παιδιά λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια για τη μόρφωσή τους αλλά, συγχρόνως, νιώθουν πως γίνονται απολύτως σεβαστά και αποδεκτά για αυτό που είναι.

Η ζωή στο σχολείο συνιστά ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών και, συνεπώς, συμβάλλει καθοριστικά στο σχηματισμό της προσωπικότητάς τους. Αποτελεί, άλλωστε, το μέρος όπου τα παιδιά οικοδομούν τις πρώτες φιλίες τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά με τους γύρω τους και εξασκούνται στο να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Advertisment

Τι γίνεται, όμως, όταν ο σχολικός εκφοβισμός και η βια τρομοκρατούν τα παιδιά και μετατρέπουν την παρουσία τους στο σχολείο σε πηγή διαρκούς άγχους; Αποτελεί γεγονός ότι πολλά παιδιά υφίστανται λεκτική και σωματική κακοποίηση στο σχολείο. Αρκετά από αυτά, μάλιστα, εξαιτίας ντροπής, δε μοιράζονται το πρόβλημα τους με τους γονείς και τον δάσκαλο, με αποτέλεσμα να κλείνονται σταδιακά όλο και περισσότερο στον εαυτό τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθειά του να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, λαμβάνει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως πρόσφατα ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ένα από αυτά είναι η θεσμοθέτηση του «Δασκάλου/Καθηγητή εμπιστοσύνης». Πρόκειται για εκείνον τον δάσκαλο με τον οποίο οι μαθητές νιώθουν μεγαλύτερη άνεση να επικοινωνήσουν τις ανησυχίες τους και το οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί.

Εξάλλου, να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός αποδεικνύεται ο ρόλος του δασκάλου στην προστασία της καλής ψυχολογίας του παιδιού. Είναι το πρόσωπο που ενθαρρύνει τους μαθητές, που τους στηρίζει και που με τη συμπεριφορά του εξασφαλίζει την ηρεμία και την ασφάλεια στην τάξη. Μέσα από τη θεσμοθέτηση του «Δάσκαλου/Καθηγητή εμπιστοσύνης», το Υπουργείο αισιοδοξεί ότι τα περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού θα γίνονται πλέον γνωστά στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, προκειμένου να λαμβάνονται έγκαιρα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Advertisment

Τα νέα μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο Παιδείας αφορούν και την ένταξη νέων θεματικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, προκειμένου να δοθεί η δέουσα σημασία στις έννοιες του σεβασμού και της αρμονικής κοινωνικής συνύπαρξης. Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία δεν έχουν θέση στα σχολικά έδρανα. Η συντονισμένη δράση των αρμοδίων φορέων και η επαγρύπνηση εκπαιδευτικών και γονιών θα συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος και στην εδραίωση της ασφάλειας και της ηρεμίας στα σχολεία.

Προστατεύοντας τους μαθητές από φαινόμενα που απειλούν την ψυχική και σωματική τους υγεία, τους εξασφαλίζουμε ομορφότερες παιδικές αναμνήσεις και συντελούμε καθοριστικά στη διαμόρφωση των  ισορροπημένων ενηλίκων του μέλλοντος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση