,

Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τι πρέπει να προσέχουμε

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σηματοδοτεί για πολλά άτομα την έναρξη μιας μακράς περιόδου νηστείας, η οποία ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Η συγκεκριμένη περίοδος

Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τι πρέπει να προσέχουμε

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σηματοδοτεί για πολλά άτομα την έναρξη μιας μακράς περιόδου νηστείας, η οποία ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι γνωστή ως η περίοδος της Μεγάλη Σαρακοστής γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας. Ωστόσο, η ονομασία “Μεγάλη” Σαρακοστή δεν οφείλεται μόνο στη διάρκειά της συγκεκριμένης νηστείας αλλά συμβολικά συνδέεται άρρηκτα και με τα πάθη του Χριστού.

Αποτελεί την αρχαιότερη χριστιανική νηστεία καθώς χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μΧ. και αξιοσημείωτο είναι πως ενώ αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες στη συνέχεια προστέθηκε σε αυτή μια επιπλέον εβδομάδα. Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού αλλά και μια ευκαιρία για όσους το επιθυμούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό τους. Η περίοδος απαιτεί αρετές όπως η πειθαρχία και η εγκράτεια και συμβολίζει την πορεία μας προς τον εξαγνισμό του σώματος και της ψυχής.

Διατροφικές απαγορεύσεις

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το κρασί αποκλείονται από τη διατροφή των ατόμων που ακολουθούν τη νηστεία. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα Σάββατα και οι Κυριακές όπου επιτρέπονται το λάδι και το κρασί (εκτός φυσικά από το Μεγάλο Σάββατο).

Τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό μας

Τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό μας είναι σημαντικά και δεν σταματούν στην αποτοξίνωση μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η περίοδος αυτή λειτουργεί ευεργετικά σε πολλαπλούς τομείς της υγείας μας καθώς η νηστεία καταπολεμά τις φλεγμονές και τις αλλεργίες, συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στον περιορισμό των συμπτωμάτων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα.

Ακόμη, η αποχή από το κρέας προκαλεί πτώση στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την υπέρταση και τα καρδιακά επεισόδια. Συνακόλουθα, καθώς αυξάνουμε την πρόληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνουμε αυτή που αντλούμε από λίπη και πρωτεΐνες, πέφτουν οι τιμές σακχάρου στο αίμα και ρυθμίζεται αποτελεσματικότερα η αρτηριακή πίεση.

Τι να προσέχουμε κατά την περίοδο της νηστείας

Γεγονός είναι πως κατά την περίοδο της Σαρακοστής ακολουθείται ένα διατροφικό πρόγραμμα πολύ χαμηλό σε κορεσμένο λίπος, που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία μας εάν δεν προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των χρήσιμων ουσιών του κρέατος και των γαλακτοκομικών από άλλες τροφές. Ποιες όμως διατροφικές επιλογές θωρακίζουν τον οργανισμό μας κατά την περίοδο της νηστείας και τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο κατά την κατανάλωση ορισμένων από αυτές;

Κατά την Σαρακοστή, πολλοί άνθρωποι εντάσσουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί, η ελιά, το ελαιόλαδο και το ταχίνι. Οι τροφές αυτές αποτελούν πολύ υγιεινές επιλογές ωστόσο καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο αφού διαθέτουν πλούσια θερμιδική αξία και ενδέχεται να οδηγήσουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Tα όσπρια (φακές, φασολάδα, φασόλια, γίγαντες, ρεβύθια) και τα λαδερά φαγητά (αρακάς, πράσινα φασολάκια, μπάμιες, μπριάμ, γεμιστά) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και σίδηρο και καλό είναι να προτιμώνται καθώς λειτουργούν τονωτικά στον οργανισμό μας κατά την περίοδο της νηστείας.

Επίσης, μια καλή εναλλακτική λύση από τη στιγμή που υπάρχει αποχή από την κατανάλωση κρέατος είναι ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά ή αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. φακές με ρύζι ή με πλιγούρι, ρεβύθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι, ρεβύθια με πιλάφι). Ο συγκεκριμένος συνδυασμός συνιστά μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και η σόγια αποτελούν επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης και χρειάζεται να εντάσσονται στις διατροφικές μας συνήθειες κατά την περίοδο της νηστείας.

Ευπαθείς ομάδες

Η αυστηρή νηστεία δεν ενδείκνυται για όλα τα άτομα. Αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού για όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ωστόσο οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να αποφεύγουν την αυστηρή νηστεία και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προτού αλλάξουν έστω και στο ελάχιστο τις διατροφικές στους συνήθειες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε