,

Υπερπανσέληνος: Απόψε υποδεχόμαστε το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του 2020

Η πανσέληνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης αμέτρητων καλλιτεχνών αλλά έχει σχετιστεί και με ένα κλίμα μυστικισμού. Αναμφισβήτητα, όμως, αποτελεί ένα φαινόμενο που δεν παύει

Υπερπανσέληνος: Απόψε υποδεχόμαστε το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του 2020

Η πανσέληνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης αμέτρητων καλλιτεχνών αλλά έχει σχετιστεί και με ένα κλίμα μυστικισμού. Αναμφισβήτητα, όμως, αποτελεί ένα φαινόμενο που δεν παύει να εντυπωσιάζει τον άνθρωπο. καθώς δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα, φωτίζοντας διαφορετικά τις νύχτες μας.

Η τρίτη υπερπανσέληνος της χρονιάς

Το βράδυ της Τρίτης 7/4 υποδεχόμαστε μια ακόμη πανσέληνο, και μάλιστα την τρίτη υπερπανσέληνο της χρονιάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους, που θα το υποδεχτούμε από τις βεράντες μας λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που η νέα πανδημία έχει προκαλέσει.

Advertisment

Απόψε το βράδυ, λοιπόν, η Σελήνη θα φλερτάρει έντονα με τη Γη, πλησιάζοντας στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, που είναι μια απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Η πανσέληνος θα ακολουθήσει κάποιες ώρες αργότερα και, συγκεκριμένα, ώρα Ελλάδας 05:35.

Αναμένεται, μάλιστα, έξαρση του φαινομένου των παλιρροιών από τη σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού. Όσοι αποφασίσουν να μείνουν ξύπνιοι για να θαυμάσουν το αποψινό φεγγάρι, θα αντικρίσουν ένα μοναδικό θέαμα καθώς όταν η υπερπανσέληνος πλησιάζει τον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στους παρατηρητές του.

Το αποψινό φεγγάρι, ωστόσο, δεν θα είναι μόνο του, καθώς θα έχει μια συντροφιά στον ουρανό. Ο συνοδός του δορυφόρου της Γης λέγεται Στάχυς και αποτελεί τον φωτεινότερο αστέρα του αστερισμού της Παρθένου. Η σημερινή πανσέληνος, λοιπόν, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα στον ουρανό.

Advertisment

Η επίδραση του φεγγαριού στον ανθρώπινο ψυχισμό

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η επίδραση του φεγγαριού στον ψυχισμό των ανθρώπων έχει απασχολήσει πολλές μελέτες. Μάλιστα, μελέτες των τελευταίων ετών κάνουν προσπάθειες να αποδείξουν πως υπάρχει μια στατιστική σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη βιολογία και την πανσέληνο. Οι περισσότερες από τις παραπάνω μελέτες, όμως, δεν έχουν ακόμη φτάσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, που να επιτρέπει τη σύνδεση του φεγγαριού με την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ένα μοναδικό θέαμα

Ωστόσο, είναι γνωστό πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά ένα 75% από νερό και, συνεπώς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αφού η πανσέληνος επηρεάζει τη θάλασσα, πιθανόν να επιδρά και στον δικό μας ψυχισμό με έναν τρόπο. Όπως και να έχει, το σημερινό λαμπερό και εξαιρετικά εντυπωσιακό φεγγάρι συνιστά μια μοναδική ευκαιρία να βγούμε στα μπαλκόνια μας και να απολαύσουμε το υποβλητικό φως του, συντροφιά με την οικογένειά μας.

Την επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνο του έτους θα την υποδεχτούμε στις 7 Μαΐου. Στις 31 Οκτωβρίου, μάλιστα, η Σελήνη θα έχει απομακρυνθεί κατά το μέγιστο δυνατό από τη Γη, με αποτέλεσμα η πανσέληνος να φαίνεται 14% μικρότερη από ό,τι θα είναι απόψε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση