,

Τα «Πρόσωπα της Φρίντα»: Διαδικτυακή έκθεση μας φέρνει κοντά στο έργο και την προσωπικότητα της Φρίντα Κάλo

Μια διαδικτυακή έκθεση μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε σε βάθος την τέχνη της Φρίντα Καλό. Τα Πρόσωπα της Φρίντα αποτελούν το αποτέλεσμα της

Τα «Πρόσωπα της Φρίντα»: Διαδικτυακή έκθεση μας φέρνει κοντά στο έργο και την προσωπικότητα της Φρίντα Καλo

Μια διαδικτυακή έκθεση μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε σε βάθος την τέχνη της Φρίντα Καλό. Τα Πρόσωπα της Φρίντα αποτελούν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Google με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών, συλλογών και μουσείων. Έργα της Φρίντα Κάλο, από διάφορες χώρες του κόσμου, δημιουργούν μια μοναδική συλλογή που είναι προσβάσιμη σε όλους όσους επιθυμούν να την απολαύσουν, μέσα από την πλατφόρμα Google Arts & Culture.

Μια πλούσια συλλογή στη διάθεση του κοινού

Η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με μια πολύ πλούσια συλλογή από αντικείμενα, έργα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα της ζωής της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Η Φρίντα Κάλο υπήρξε ορόσημο για τον κόσμο της τέχνης, καθώς με τον σουρεαλισμό της έδωσε μια νέα πνοή στη ζωγραφική. Επίσης αναδείχθηκε ως σύμβολο ανθρωπισμού, αφού αγωνίστηκε σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών. Η τέχνη της υπήρξε απόρροια της προσπάθειας της να διερευνήσει την πολιτιστική της κληρονομιά, να υπερνικήσει τη θλίψη που της προκαλούσε η αναπηρία της

Advertisment

Η συλλογή χωρίζεται σε ενότητες και επιμένει αρκετά στη διερεύνηση της σχέσης της Φρίντα Κάλο με το σώμα της και ειδικά του τρόπου που η χρόνια ασθένειά της επέδρασε στην τέχνη της και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της. Η καλλιτέχνιδα ξεχώρισε και για την εμφάνισή της, τα έντονα βαμμένα χείλη της και την προτίμησή της στα φωτεινά και ζωηρά χρώματα για τα ρούχα της. Τα πιασμένα σε πλεξούδες μαλλιά της αποτελούν ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της εμφάνισής της.

Οι σημαντικοί σταθμοί της καριέρας και της ζωής της

Οι θαυμαστές της Φρίντα Καλό μπορούν να τη γνωρίσουν λίγο καλύτερα μέσα από αποσπάσματα ημερολογίων και επιστολών της,  μέσα από προσωπικές της φωτογραφίες ακόμη και από μια φωτογραφία του συζύγου της Ντιέγκο Ριβέρα, που υπήρξε ο μεγάλος της έρωτας. Όσοι περιηγηθούν στην εφαρμογή Google Arts & Culture  θα μπορέσουν να επισκεφτούν και τα μέρη που υπήρξαν καθοριστικά για τη σταδιοδρομία της καλλιτέχνιδος στον χώρο της τέχνης, με τη βοήθεια των πέντε Google Street view tours.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στα 800 εκθέματα μπορεί κανείς να βρει και 20 φωτογραφίες έργων της  Φρίντα Καλό πολύ υψηλής ευκρίνειας, που ψηφιοποιούνται για πρώτη φορά. Η Φρίντα Καλό, λοιπόν, μας προσκαλεί να υποκύψουμε στη γοητεία της, να περιηγηθούμε στη μαγεία των έργων της και να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της προσωπικότητά της, όπως αποτυπώνεται στην τέχνη αλλά και στη ζωή της.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση