Γιατί τα αρνητικά συναισθήματα έχουν επίσης μεγάλη αξία;

Τα καλά νέα για την κακή διάθεση Παρόλο που δεν είναι ποτέ ευχάριστο να έχει κανείς κακή διάθεση και σίγουρα δεν είναι καθόλου υγιές

Γιατί τα αρνητικά συναισθήματα έχουν επίσης μεγάλη αξία;

Τα καλά νέα για την κακή διάθεση

Παρόλο που δεν είναι ποτέ ευχάριστο να έχει κανείς κακή διάθεση και σίγουρα δεν είναι καθόλου υγιές να βιώνει συνεχώς αρνητικά συναισθήματα, τα συναισθήματα της λύπης, του θυμού, της ενοχής ή του φόβου έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα:

Μας βοηθούν να σκεφτούμε και να διαμορφώσουμε επιχειρήματα

Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούμε στέρεες και χειροπιαστές πληροφορίες, να νιώθουμε πιο συντονισμένοι με την εκάστοτε περίσταση και να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε λανθασμένες κρίσεις και γνωστικές διαστρεβλώσεις. Όλα αυτά μας προσδίδουν έναν αέρα αυθεντίας και κύρους και μπορούν να μας κάνουν πειστικούς συγγραφείς και ομιλητές.

Βελτιώνουν τη μνήμη

Μια έρευνα έδειξε ότι οι αγοραστές θυμόνταν σημαντικά περισσότερες πληροφορίες για το εσωτερικό ενός καταστήματος όταν ο καιρός ήταν κρύος και μουντός, οπότε δεν αισθάνονταν τόσο ευδιάθετοι, σε αντίθεση με τις ηλιόλουστες και ζεστές μέρες, κατά τις οποίες όλα ήταν όμορφα. Οι έρευνες διαπιστώνουν επίσης ότι, όταν δεν έχουμε και τόσο καλή διάθεση, είναι λιγότερο πιθανό να φθείρουμε ακούσια τη μνήμη μας ενσωματώνοντας στη συνέχεια παραπλανητικές πληροφορίες.

Ενθαρρύνουν την επιμονή

Άλλωστε, όταν νιώθετε ήδη καλά, γιατί να πιεστείτε; Σε μια σχολική εξέταση, αυτός που είναι κακόκεφος θα προσπαθήσει να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις – και σωστά μάλιστα – από ό,τι θα έκανε αν αισθανόταν χαρούμενος. Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι ο γιος σας ή η κόρη σας να έχει κακή διάθεση όταν δίνει εισαγωγικές εξετάσεις.

Μας κάνουν πιο ευγενικούς και περιποιητικούς

Οι άνθρωποι με όχι και τόσο ευχάριστη διάθεση είναι περισσότερο προσεκτικοί και ευσυνείδητοι· είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν ασυνείδητα κοινωνικό μιμητισμό (να μιμηθούν τις χειρονομίες και την ομιλία ενός άλλου ανθρώπου χωρίς να το γνωρίζουν), μια συμπεριφορά που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Όταν αισθανόμαστε καλά, είμαστε πολύ περισσότερο διεκδικητικοί, το οποίο σημαίνει ότι εστιάζουμε πιο πολύ στον εαυτό μας και ενδεχομένως αγνοούμε την προσφορά ή τις δυσκολίες των άλλων.

Ενθαρρύνουν τη γενναιοδωρία

Αυτοί που έχουν κακή διάθεση δίνουν περισσότερη προσοχή στη δικαιοσύνη και είναι πιο πιθανό να απορρίψουν άδικες προτάσεις.

Μας κάνουν λιγότερο επιρρεπείς στην αναζήτηση επιχειρημάτων που επιβεβαιώνουν τις μεροληπτικές θέσεις μας

Μια έρευνα σε ανθρώπους με ισχυρές πολιτικές απόψεις διαπίστωσε ότι όσοι ήταν θυμωμένοι επέλεγαν να διαβάσουν περισσότερα άρθρα που διαφωνούσαν με τις θέσεις τους, αντί να αναζητούν πληροφορίες που θα στήριζαν τα πιστεύω τους. Μετά την εξερεύνηση των αντίθετων απόψεων, οι άνθρωποι αυτοί ήταν περισσότερο πρόθυμοι να αλλάξουν γνώμη. Φαίνεται ότι ο θυμός μας βάζει σε μια θέση που μας ωθεί να εξερευνήσουμε τις θέσεις του αντιπάλου προκειμένου να τις καταρρίψουμε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να πειστούμε κι εμείς από τις απόψεις αυτές.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Susan David «Συναισθηματική Ευελιξία» από τις εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε