,

8 εύκολες ασκήσεις χαλάρωσης και συγκέντρωσης που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού

Υπάρχουν φορές μέσα ή έξω από το σπίτι, που το παιδί σας θέλει να ηρεμήσει, αλλά δεν το πετυχαίνει; Δείχνει θυμωμένο σαν να το

8 εύκολες ασκήσεις χαλάρωσης και συγκέντρωσης που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού

Υπάρχουν φορές μέσα ή έξω από το σπίτι, που το παιδί σας θέλει να ηρεμήσει, αλλά δεν το πετυχαίνει; Δείχνει θυμωμένο σαν να το ενοχλούν τα πάντα; Είναι ανήσυχο ή αφηρημένο; Δυσκολεύεται να ντυθεί μόνο του; Δεν σας ακούει όταν του μιλάτε; Βαριέται εύκολα; Πετάγεται από τη μία δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνει; Βιάζεται να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα που μόλις έχει ξεκινήσει;

Πιθανότατα πρέπει να μάθει να εστιάζει την προσοχή του και να επικεντρώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ότι κάνει. Η συγκέντρωση είναι ένα βασικό κλειδί για την ευημερία του παιδιού σας που πρέπει να καλλιεργήσετε από νωρίς. Σύμφωνα με έρευνες οι συγκεντρωμένοι ενήλικες είναι πιο ευτυχισμένοι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η συγκέντρωση παίζει πρωταρχικό ρόλο στην εκπαίδευση, διεγείρει τη μνήμη, φέρνει γαλήνη στο σπίτι, στο σχολείο και διευκολύνει την κοινωνική ζωή. Τα παιδιά που έχουν κατακτήσει την ικανότητα της εστίασης μαθαίνουν ευκολότερα κι επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά. Η συγκέντρωση μπορεί να διδαχθεί με πολλούς τρόπους, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για να μπορέσει το παιδί να συγκεντρωθεί με επιτυχία πρέπει πρώτα να αποβάλλει κάθε είδους ένταση, σωματική ή ψυχική.

Advertisment

8 απλές και διασκεδαστικές ασκήσεις χαλάρωσης και συγκέντρωσης που λειτουργούν με επιτυχία κάθε φορά που τις εφαρμόζετε

Άμεση απελευθέρωση έντασης

Ας ξεκινήσουμε με μια πολύ ευχάριστη άσκηση για τα παιδιά που τους επιτρέπει να χαλαρώσουν ενώ διασκεδάζουν. Πρόκειται για μια απλή τεχνική σύσφιξης και χαλάρωσης των μυών. Ζητήστε από το παιδί σας να σφίξει τις γροθιές του με πολύ δύναμη και να τεντώσει τα χέρια του έτσι ώστε να γίνουν σκληρά. Στη συνέχεια να τεντώσει τα πόδια του με δύναμη ώστε να γίνουν επίσης σκληρά. Μετρήστε μέχρι το δέκα, τέλος ζητήστε του να απελευθερώσει γροθιές, χέρια και πόδια κουνώντας τα όσο πιο ελεύθερα και μη ελεγχόμενα γίνεται, σαν να τα παίρνει ο άνεμος! Ένας καλός τρόπος για να απελευθερώσετε την ένταση χωρίς να το συνειδητοποιήσει.

Γιόγκα και διαλογισμός

Είναι πλέον αποδεδειγμένο, χάρη σε μελέτες ετών πως η γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθούν στη συγκέντρωση. Σας προτείνουμε 2 εύκολες ασκήσεις ειδικά προσαρμοσμένες για παιδιά.

α) Βάτραχος: Προτείνετε στο παιδί να πάρει τη θέση του βατράχου, στη συνέχεια να πηδήξει 2 ή 3 φορές προς τα εμπρός, και τελικά να παραμείνει ακίνητο, να επιστρέψει στην ηρεμία με τις παλάμες των χεριών ενωμένες μπροστά από την καρδιά, «Namaste». Παίρνουμε 3 βαθιές αναπνοές στη θέση.

Advertisment

β) Το ιπτάμενο χαλί: Ο γονιός ξαπλώνει ανάσκελα στο έδαφος «Savasana», το παιδί ξαπλώνει μπρούμητα ακουμπώντας το στομάχι του πάνω στο στομάχι του γονιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της αγκαλιάς, καθώς αναπνέουμε αισθανόμαστε την κοιλιά που διογκώνεται και ξεφουσκώνει, και φανταζόμαστε να πετάμε ήρεμα στον αέρα για να επιστρέψουμε στο σπίτι. Για μεγαλύτερα παιδιά, ο καθένας παραμένει στο χαλί του και όχι στο στομάχι του γονέα!

Παρατεταμένα φωνήεντα

Αυτή η άσκηση συνιστάται όταν υπάρχει συναισθηματική ένταση λόγο θυμού. Προτείνετε στο παιδί να φωνάξει με υπερβολικό τρόπο σαν να μιμείται ένα τραγουδιστή της όπερας, τα φωνήεντα /α/, /ο/, /ι/, /ε/ ή και συνδυαστικά /α-ο/, /α-ε/ κλπ. Η άσκηση αυτή βοηθάει στην απελευθέρωση συναισθήματος και ενέργειας επειδή η παρατεταμένη εκφορά φωνηέντων επιτρέπει το άνοιγμα του λάρυγγα και της καρδιάς. Όταν ο θυμός έχει περάσει, μπορείτε να συνεχίσετε την άσκηση. Ζητήστε από το παιδί να φανταστεί ένα σάκο που θα τον γεμίσει με τον θυμό του και όλα όσα τον ενοχλούν. Μόλις οραματιστεί τον σάκο, ζητήστε του να αναπνέει συνειδητά ενώ φαντάζεται ότι τον χτυπάει δυνατά με τη γροθιά του μέχρι να τον καταστρέψει. Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση των εντάσεων και προάγει την επιστροφή στην ηρεμία.

Χρωματισμός μάνταλα

Συνήθως δεν είναι και τόσο δύσκολο να παρακινήσετε τον μικρό σας καλλιτέχνη να χρωματίσει κάτι απλό και διασκεδαστικό, ο χρωματισμός της μάνταλα όμως απαιτεί αυξημένη συγκέντρωση και υψηλή δεξιότητα . Στην Ινδία και το Θιβέτ χρησιμοποιείται επίσης για διαλογισμό επειδή οι ποικίλες μορφές της μάνταλα που οργανώνονται γύρω από ένα κέντρο έχουν χαλαρωτικό αποτέλεσμα και προσφέρουν ψυχική ηρεμία. Μια δραστηριότητα τόσο διασκεδαστική όσο και χρήσιμη που μπορείτε να μοιραστείτε με το αγγελούδι σας για ποιοτικές στιγμές δημιουργίας, χαλάρωσης και συγκέντρωσης.

Παιχνίδι μνήμης

Πρόκειται για ένα παιχνίδι με κάρτες των οποίων οι εικόνες λειτουργούν σε ζεύγη. Όλες οι κάρτες είναι γυρισμένες ανάποδα ώστε να μην βλέπετε τις εικόνες. Στόχος είναι να βρείτε τα περισσότερα ζευγάρια, συνεπώς για να κερδίσετε, πρέπει να απομνημονεύσετε τη θέση τους. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις κατάλληλες για όλες τις ηλικίες που σίγουρα θα βελτιώσουν την παρατηρητικότητα, την διάρκεια της προσοχής και τις στρατηγικές μνήμης και των δυο σας.

Το παιχνίδι των αισθήσεων

Με πολύ εύκολες τεχνικές βοηθήστε το παιδί σας να εστιάσει και να αναπτύξει τις αισθήσεις του. Όταν κάνετε μια βόλτα στη φύση ή απλά κάθεστε στον κήπο, ζητήστε από το παιδί σας να εστιάσει για ένα λεπτό στις μυρωδιές και τους ήχους που τον περιβάλλουν. Ζητήστε του να στρέψει την προσοχή του σε ένα ερέθισμα τη φορά για παράδειγμα, τη μυρωδιά του κομμένου γρασιδιού, την αίσθηση του φλοιού ενός δέντρου στο δέρμα του ή το τραγούδι ενός πουλιού.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε παιχνίδια με θέμα τη γεύση ή την αφή που τα παιδιά βρίσκουν άκρως διασκεδαστικά. Κλείστε του τα μάτια με μια κορδέλα κι αφήστε τον να δοκιμάσει φρούτα, καρπούς και λιχουδιές ή να αγγίξει διάφορα αντικείμενα όπως βαμβάκι, ξύλο, φύλλα κλπ που θα πρέπει να μαντέψει την ταυτότητα τους μέσω της γεύσης ή της αφής αντίστοιχα.

Ανακαλύψτε έναν λαβύρινθο

Αν το σπίτι σας δεν βρίσκεται δίπλα σε ένα φυσικό λαβύρινθο, μπορείτε απλά να εκτυπώσετε λαβύρινθους που θα λατρέψει ο μικρός εξερευνητής σας. Ο προσανατολισμός γύρω από έναν λαβύρινθο μπορεί να είναι μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία για το παιδί πάνω απ’ όλα όμως είναι μια ευκαιρία να βελτιώσει την αίσθηση του προσανατολισμού και τον οπτικοκινητικό συντονισμό, δεξιότητα απαραίτητη για τη γραφοκινητική διαδικασία.

Η χαλάρωση και η συγκέντρωση είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες, εξασκώντας καθημερινά μια ή και περισσότερες από τις παραπάνω τεχνικές, διδάσκεται με διακριτικό τρόπο η άμεση πρόσβαση σε στιγμές χαλάρωσης και συγκέντρωσης, εξαιρετικά ωφέλιμες για την γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση