Μέθοδος “Tomatis”: Το αυτί… το μυστικό για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας!

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο όταν για πολλοστή φορά πριν λίγες μέρες άκουσα τη φράση: Δεν ήταν καλός μαθητής, αλλά τις ξένες γλώσσες

Μέθοδος "Tomatis": Το αυτί... το μυστικό για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας!

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο όταν για πολλοστή φορά πριν λίγες μέρες άκουσα τη φράση: Δεν ήταν καλός μαθητής, αλλά τις ξένες γλώσσες τις “άρπαζε” με τη μία. Πολύ εύκολα τις μάθαινε μέσα σε μια νύχτα.

Καθημερινά συναντάμε ανθρώπους γύρω μας να έχουν αυτό που ονομάζεται “χάρισμα των γλωσσών”. Τους βλέπεις εύκολα να μιλούν και να οικειοποιούνται μια ξένη γλώσσα. Εξίσου πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους που ενώ είναι πανέξυπνοι δεν καταφέρνουν ποτέ να μάθουν μια ξένη γλώσσα όσα μαθήματα κι αν κάνουν με ικανούς καθηγητές. Συνήθως στο τέλος τη μαθαίνουν παθητικά, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον προφορικό λόγο.

Advertisment

Τί συμβαίνει άραγε και αφού την ακούς αρχικά και τη γράφεις έπειτα, όταν πας να τη μιλήσεις κάτι σου συμβαίνει και σε “μπλοκάρει” με την προφορά αυτής; Αφού την ακούς και τη γράφεις σωστά γιατί δεν την εκφέρεις και ορθά; Άραγε την ακούς;

Κι όμως, αν θέλεις να τελειοποιήσεις την προφορά σου στα αγγλικά ή να δοκιμάσεις την τύχη σου σε μια ακόμα ξένη γλώσσα, η μέθοδος Tomatis θα σε βοηθήσει να κάνεις το μάθημα των ξένων γλωσσών παιχνιδάκι. Μια γλώσσα είναι πριν από όλα μουσική, δηλαδή ένα σύνολο συγκεκριμένων ήχων. Μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσεις να προφέρεις στην εντέλεια κάποιες λέξεις και ήχους που σε δυσκολεύουν και έτσι να μάθεις πιο άνετα μια ξένη γλώσσα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis, ενός οξυδερκούς επιστήμονα και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.

Advertisment

Η ηχοθεραπευτική μέθοδος, πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης, επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο. Βοηθάει τον άνθρωπο να αντιληφθεί σωστά τους ήχους. Όταν ακούω σωστά, μιλάω σωστά.

Για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα πρέπει πρωτίστως να την ακούει σωστά. Έτσι το χάρισμα των γλωσσών δεν είναι παρά το χάρισμα της ακοής. Τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν πολλές γλώσσες συγχρόνως με την προϋπόθεση το μήνυμα να εκφέρεται με τέλειο τρόπο. Γι αυτό το λόγο πρέπει να την ακούν αυθεντικά από κάποιον που έχει αυτή τη γλώσσα ως μητρική. Επειδή η αυθόρμητη μάθηση ( το να μαθαίνει δηλαδή κανείς χωρίς να το συνειδητοποιεί ) είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα, θα πρέπει ο κάθε γονέας να μιλάει στο παιδί του, στη δική του μητρική γλώσσα.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που οι δύο γονείς έχουν μητρική γλώσσα διαφορετική της χώρας που τους φιλοξενεί ή ακόμα και να έχουν διαφορετική μητρική γλώσσα μεταξύ τους, πρέπει ο κάθε γονέας να απευθύνεται στο παιδί του, στη δική του μητρική γλώσσα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να την ακούει τέλεια. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει δίγλωσσο ή και τρίγλωσσο ακόμα.

Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, το συντονισμό και το ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο. Ένα ανθρώπινο δυναμό που φορτίζει ηλεκτροχημικά τον εγκέφαλο.

Μιλάς, διαβάζεις και τραγουδάς με το αυτί σου. Κάθε γλώσσα έχει ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Για να μπορεί κανείς να μιλήσει σωστά μια ξένη γλώσσα, πρέπει προηγουμένως να την έχει ακούσει σωστά. Για παράδειγμα οι Γάλλοι ( που ακούν 1.000 έως 2.000Hz ) έχουν μεγάλη δυσκολία να μάθουν Αγγλικά ( 2.000 έως 12.000 Hz ) αλλά μαθαίνουν εύκολα Αμερικανικά ( 750 έως 3.000Hz ).

Η μέθοδος Tomatis εστιάζει σε όλα τα παραπάνω και επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να εναρμονιστεί έτσι ώστε να προσαρμοστεί το ακουστικό του διάφραγμα με αυτό της ξένης γλώσσας που επιθυμεί να μάθει. Μπορεί να πλατύνει το ακουστικό εύρος του αυτιού κι έτσι ο Γάλλος να μπορεί να ακούει τα δύσκολα Αγγλικά. “Κουρδίζουμε” το αυτί του ατόμου να συλλαμβάνει τους ήχους που επιθυμούμε.

Έχουμε γεννηθεί όλοι πολύγλωσσοι. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα προκειμένου να μάθουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μια ξένη γλώσσα. Το αυτί είναι πάντα η προϋπόθεση και το μυστικό των ξένων γλωσσών.

της Άννας Μαλισιόβα


Το φαινόμενο “Tomatis” αναγνωρίστηκε το 1957 από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.

Η μέθοδος έχει υποστηριχθεί και πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα “Socrates” της Ε.Ε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση