Το ψάρι είναι μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με απειροελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης αρκετά ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνες όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη). Ακόμα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο και μια μεγάλη πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Τα ψάρια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το ψάρι αποτελεί μια φανταστική τροφή ως προς τα θρεπτικά του συστατικά μιας και με ελάχιστες θερμίδες αποκομίζουμε πάρα πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυσικά τα Ω3 λιπαρά τα οποία μάλιστα σπανίζουν!
Advertisment
Αξίζει να αναφερθούμε στα ω3 λιπαρά με περισσότερες λεπτομέρειες. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ψαριών είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά διατηρούν την καρδιά και τον εγκέφαλό μας υγιή.
Δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια είναι το EPA (eicosapentaenoic acid) και το DHA (docosahexaenoic acid). Το σώμα μας δεν παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οπότε πρέπει να τα πάρουμε μέσω της τροφής που τρώμε. Αυτά βρίσκονται σε κάθε είδος ψαριού, σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Μερικές καλές επιλογές είναι ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και η ρέγκα. Στην παρακάτω σελίδα μπορούμε να βρούμε 7 ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα 3 με πιο πολλές λεπτομέρειες.
Δείτε τη σελίδα εδώ
Advertisment
Πόσες φορές τη βδομάδα μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι;
Η απάντηση είναι εξαρτάται! Ειδικότερα, (κυρίως τα πιο μεγάλα) ψάρια περιέχουν υδράργυρο ένα μέταλλο που κάνει κακό στην υγεία μας. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι απολύτως τοξικός για το σώμα προσβάλλοντας κυρίως το νευρικό σύστημα. Ο υδράργυρος επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Όταν εισέλθει στο σώμα δεν απεκκρίνεται εύκολα επειδή είναι 14 φορές βαρύτερος από το νερό.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (EPA) συνιστά την κατανάλωση μέγιστου ημερήσιου 0,1 μικρογραμμαρίων υδραργύρου για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος 70 κιλών, μπορεί να προσλάβει σαν μέγιστη τιμή 7 μικρογραμμάρια υδραργύρου , δηλαδή 0.007 milligrams για κάθε μέρα (εβδομαδιαίως 0,049mg)
Για να γίνει πιο σαφής η παραπάνω πρόταση, στην ακόλουθη σελίδα υπάρχει ο πίνακας που αναπαριστά την ποσότητα υδραργύρου στα ψάρια σε μορφή milligrams ανα κιλό ψαριού.
Δείτε τον πίνακα εδώ
Για παράδειγμα, 1 κιλό ξιφίας εμπεριέχει 0,995mg υδραργύρου! Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσουμε μια μερίδα 250 γραμμαρίων, θα προσλάβουμε περίπου 0,25mg υδραργύρου! Δηλαδή περίπου 36 φορές περισσότερος υδράργυρος από τον κανονικό! Αν λοιπόν φάμε 250 γρ. ξιφία, δεν πρέπει να λάβουμε ψάρι για 36 μέρες!
Ένα αντίθετο παράδειγμα αποτελεί η σαρδέλα! 1 κιλό σαρδέλας εμπεριέχει 0,013mg υδραργύρου! Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να προσλάβει περίπου 0,007mg υδραργύρου, ακόμα και μισό κιλό σαρδέλα αν καταναλώσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!
Διαβάζοντας τον πίνακα τις παραπάνω σελίδας, ένα ψάρι σαν τις σαρδέλες ή τις γαρίδες μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα ακόμα και πολλές φορές τη βδομάδα! Ένα ψάρι όμως όπως ο ξιφίας , ο τόνος και το σκουμπρί πρέπει να τα αποφεύγουμε διότι είναι γεμάτα υδράργυρο!
Συνοπτικά, τα ψάρια αποτελούν μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη , βιταμίνες και αρκετά από τα ψάρια εμπεριέχουν τα Ω3 λιπαρά οξέα. Κάποια ψάρια μπορούμε να τα καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, κάποια άλλα όμως πρέπει να τα αποφεύγουμε λόγω βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος. Διαβάζοντας το παρόν άρθρο και με τη βοήθεια του πίνακα στη σελίδα που προαναφέραμε, μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τα όριά μας σε σχέση με τη ποσότητα υδραργύρου που μπορεί να λάβει το σώμα μας.
Άγγελος Σινόπουλος