, , ,

4 τροφές που μειώνουν αποδεδειγμένα τη χοληστερόλη

Τα διατροφικά προγράμματα που βασίζονται σε λαχανικά και φυτά είναι ιδανικά για την επίτευξη και διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή

4 τροφές που μειώνουν αποδεδειγμένα τη χοληστερόλη

Τα διατροφικά προγράμματα που βασίζονται σε λαχανικά και φυτά είναι ιδανικά για την επίτευξη και διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μην είναι ο,τι καλύτερο τελικά για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε υγιή επίπεδα. Αντιθέτως, είναι καλύτερο να καταναλώνετε επιλεκτικά κάποιες τροφές, που μειώνουν τη χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα μιας σημαντικής μελέτης, δημοσιευμένης το 2011, που παρουσίασε ένα «portfolio», ένα πακέτο δηλαδή τεσσάρων τροφών που η καθεμία αποδείχτηκε ότι μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτές οι τροφές είναι:

Advertisment

• Οι ξηροί καρποί

• Η φυτική πρωτεΐνη που λαμβάνεται είτε από τροφές με βάση τη σόγια, όπως το τόφου, το γάλα σόγιας ή άλλα υποκατάστατα κρέατος ή από όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια

• Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, το κριθάρι, τα μήλα, το πορτοκάλια, τα μούρα, η μελιτζάνα και η μπάμια

Advertisment

• Η μαργαρίνη με βελτιωτικά από φυτικές στερόλες ή συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά.

Από το 2011 και μετά, διάφοροι κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη της αποκαλούμενης ως δίαιτας portfolio. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη ξεκίνησε μια μετα – ανάλυση όλων των δεδομένων που είναι διαθέσιμα για αξιολόγηση και έχει συνοψίσει τα οφέλη της δίαιτας portfolio για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η πρώτη ερευνήτρια της νέας αυτής μελέτης είναι η Laura Chiavaroli από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Cardiovascular Diseases.

Μειωμένη χοληστερόλη κατά 17%

Συγκεκριμένα, η δίαιτα portfolio συστήνει την ημερήσια πρόσληψη 42 γραμμαρίων ξηρών καρπών, 20 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών, 2 γραμμαρίων φυτικών στερόλων και 50 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης. Τα ποσοστά βασίζονται στην ημερήσια κατανάλωση 2.000 θερμίδων.

Η Chiavaroli και οι συνάδελφοι εξέτασαν τυχαιοποιημένες και μη- τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που ερευνούσαν την επίδραση αυτού του διατροφικού μοτίβου «σε σύγκριση με κάθε άλλη διατροφή που δεν περιείχε τα στοιχεία του portfolio».

Συνολικά, η ανάλυση βρήκε ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας portfolio μειώνει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, όπως επίσης και τα τριγλυκερίδια (ο πιο κοινός τύπος λιπαρών στο ανθρώπινο σώμα), την αρτηριακή πίεση και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (που είναι δείκτης φλεγμονής). Πιο συγκεκριμένα, η δίαιτα portfolio μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 17% και τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας καρδιακής πάθησης στη διάρκεια μιας δεκαετίας κατά 13%.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν: «Τα πρόσφατα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το διατροφικό μοτίβο portfolio οδηγεί σε κλινικά ουσιαστικές βελτιώσεις στην LDL χοληστερόλη, όπως επίσης και σε άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και στον ανάλογο κίνδυνο μέχρι και 10 χρόνια μετά». Η παρούσα μελέτη τονίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες φυτικές τροφές που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και στην τόνωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.onlinepcd.com/article/S0033-0620(18)30094-X/fulltext

https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/food-labelling/health-claims/assessments/summary-assessment-health-claim-about-protein-cholesterol-lowering.html

https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/what-foods-are-included-in-the-portfolio-diet

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση