Πώς να αγαπήσω τον εαυτό μου. Πρακτικά βήματα

Αν αναρωτιέσαι πώς να αγαπήσεις τον εαυτό σου μάλλον έχεις φτάσει σε σημείο να μην μπορείς να καταπιέζεσαι άλλο. Μάλλον είναι ώρα να δώσεις

Πώς να αγαπήσω τον εαυτό μου. Πρακτικά βήματα

Αν αναρωτιέσαι πώς να αγαπήσεις τον εαυτό σου μάλλον έχεις φτάσει σε σημείο να μην μπορείς να καταπιέζεσαι άλλο. Μάλλον είναι ώρα να δώσεις το χρόνο και το ενδιαφέρον στο εαυτό σου που τόσο καιρό παραμελούσες. Είναι κάτι που πρέπει να δεις συνολικά και όχι σαν μεμονωμένο πρόβλημα και ίσως έτσι να ανακαλύψεις πως πρέπει να αλλάξεις πολλά από όσα μέχρι τώρα θεωρούσες φυσιολογικά και δεδομένα.

Ας το δούμε όμως λίγο πιο πρακτικά

1. Αρχικά συνειδητοποίησε ποιος είσαι πραγματικά

Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και παίρνει χρόνια για να μπορέσουμε να βιώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό σε κάθε κατάσταση, χωρίς ενοχές και χωρίς να μας νοιάζει το τι θα πουν οι άλλοι.

Advertisment

Αυτό που μπορούμε όμως άμεσα να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε ποιοι δεν είμαστε… και δεν είμαστε αυτό που λένε οι άλλοι για εμάς, ούτε αυτό που πιστεύουν ή θέλουν για εμάς. Αυτό που είμαστε πραγματικά πηγάζει από μέσα μας και όχι από κάποιο εξωτερικό παράγοντα. Πρέπει να αποταυτιστούμε από όλους τους ρόλους που παίζουμε στην ζωή μας και τότε θα αρχίσει να πηγάζει από μέσα μας η λάμψη του πραγματικού μας εαυτού.

2. Συνειδητοποίησε τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά στη ζωή σου

Καμιά φορά, αν όχι πάντα, φτάνουμε σε σημείο ίσως και να μισούμε τον εαυτό μας όταν βλέπουμε τις μέρες και τα χρόνια να περνάνε χωρίς να κάνουμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά για εμάς, από τα πιο απλά που μπορεί να είναι το να χάσουμε τα περιττά κιλά μέχρι τα πιο σημαντικά όπως το να κάνουμε την δουλειά που κάποτε ονειρευόμασταν.

Όπως και να έχει όμως, για να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και το τι θέλουμε πραγματικά, πρέπει να ψάξουμε μέσα μας και θα δούμε πως καμιά φορά δεν είναι και τόσο εύκολο να βρούμε τι μας γεμίζει και ίσως να πρέπει να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα μέχρι να το ανακαλύψουμε. Όμως ρώτα ειλικρινά τον εαυτό σου, αν είχες όλα τα προβλήματα σου λυμένα τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις;

Advertisment

3. Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου όπως είναι πρέπει πρώτα να μπορέσεις να τον αποδεχθείς

Για τον καθένα αυτό ίσως να σημαίνει κάτι διαφορετικό όμως το σίγουρο είναι πως όλοι έχουμε μια πτυχή του εαυτού μας για την οποία δεν είμαστε και τόσο περήφανοι ή νιώθουμε ότι είναι απλώς ένα μειονέκτημα. Όποια και αν είναι η κατάσταση, αυτό που προτείνω είναι να δεις αρχικά μήπως ακούς τη φωνή κάποιου άλλου να σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλός ή πως δεν αξίζεις. Δες ειλικρινά ποια είναι η δικιά σου γνώμη για τον εαυτό σου και αν βρεις κάποια σκέψη που να σου λέει το πως δεν είσαι αρκετά καλός, είναι απλώς μια σκέψη που πρέπει να πετάξεις.

4. Κάνε πράγματα για τον εαυτό σου

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, ποιοτικό χρόνο, κάνε κάτι για σένα για να νιώσεις καλά να χαλαρώσεις, σταμάτα να ανέχεσαι πράγματα που δεν σ’αρέσουν και να συμβιβάζεσαι με καταστάσεις που δεν σου προσφέρουν τίποτα, φρόντισε τον εαυτό σου, φάε σωστά, γυμνάσου, διάβασε και κυρίως απομακρύνσου από τοξικούς ανθρώπους. Προσωπικά κατάλαβα πως δεν είχα κάποιο πρόβλημα όταν σταμάτησα να ακούω τους γύρω μου και να παίρνω τις γνώμες τους ως κάτι σημαντικό.

Επίλεξε προσεκτικά τα άτομα που έχεις γύρω σου. Όσο και να μη θες το να επηρεαστείς από τους γύρω σου είναι κάτι αναπόφευκτο και όπως έγραψε κάποτε ο Ρίτσος, να τον αγαπάς τον εαυτό σου και όταν τον αγαπήσεις πραγματικά θα μάθεις να απαιτείς κοντά του μόνο ανθρώπους που θα θρέφουν και την ψυχή του, τίποτα λιγότερο από αυτό. Για αυτό σου λέω επίλεξε προσεκτικά τα άτομα που βάζεις στη ζωή σου.

Να θυμάσαι πως για να αγαπήσεις τον εαυτό σου χρειάζεται προσπάθεια υπομονή και επιμονή, πολλές φορές θα αποτύχεις όμως οφείλεις να προσπαθήσεις ξανά και θα δεις πως κάποτε θα είναι κάτι εντελώς φυσικό για σένα όπως είναι και για εμένα, όμως είναι κάτι το οποίο χρειάστηκε χρόνο για να το καταφέρω, μα δεν είχα άλλη επιλογή και ούτε και εσύ έχεις. Οφείλεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου γιατί να θυμάσαι πως είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος που έχεις στη ζωή σου.

Σωτήρης Τσέλιγκας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες
Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση