Άκανθος πτέρνας και πέλματος. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται (Άσκηση, Διατροφή, βότανα, ποδόλουτρο κ.λ.π.)

Τι είναι η άκανθος πτέρνας και πέλματος; Γιατί αποτελεί μια τόσο συχνή πάθηση των ποδιών και πως αντιμετωπίζεται; Γνωστή και σαν οπισθοπτερνική θυλακίτιδα ή

Άκανθος πτέρνας και πέλματος. Τι είναι και οι τρόποι αντιμετώπισής της

Τι είναι η άκανθος πτέρνας και πέλματος; Γιατί αποτελεί μια τόσο συχνή πάθηση των ποδιών και πως αντιμετωπίζεται; Γνωστή και σαν οπισθοπτερνική θυλακίτιδα ή παραμόρφωση του Haglund, η άκανθα ή άκανθος της πτέρνας είναι ένα μικρό οστεόφυτο που μπορεί να εμφανιστεί στο οπίσθιο ή στο κάτω μέρος της πτέρνας και είναι αποτέλεσμα μιας υποτροπιάζουσας φλεγμονής, της πελματιαίας απονεύρωσης.

Στο σημείο που χρονίζει η φλεγμονή σχηματίζεται ένας ιστός στον οποίο εναποτίθενται άλατα, που στη συνέχεια οστεοποιούνται, δημιουργώντας την άκανθα. Ο άκανθος που στην ακτινογραφία φαίνεται σαν μυτερό αγκάθι, προκαλεί ερεθισμό στη γύρω περιοχή του ποδιού που βρίσκεται, με αποτέλεσμα, να προκαλείται έντονος πόνος, όταν στεκόμαστε όρθιοι, όταν βαδίζουμε ή όταν τρέχουμε.  Η άκανθα της πτέρνας συνυπάρχει σε ποσοστό 50% με την πελματιαία απονευρωσιοπάθεια.

Advertisment

Άκανθος ποδιού: Τα αίτια εμφάνισης

  • -Η άκανθος σχηματίζεται συνήθως λόγω ηλικίας
  • -Στρες
  • -Μπορεί να σχηματιστεί σε υπέρβαρους ανθρώπους
  • -Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που συνηθίζουν να φορούν ψηλά τακούνια
  • -Παπούτσια που δεν εφαρμόζονται καλά
  • -Κακή στάση του σώματος κατά το περπάτημα
  • -Ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (λόγω δουλειάς κ.λ.π.)
  • -Σκληρά αθλήματα
  • -Κοιλοποδία (ψηλή καμάρα) ή Πλατυποδία (χαμηλή καμάρα)
  • -Σακχαρώδης Διαβήτης
  • -Τραυματισμός

Συμπτώματα της ακάνθου στην πτέρνα

-Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην επιφάνεια της πτέρνας. Ο πόνος είναι εντονότερος αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά από μια μεγάλη περίοδο ανάπαυσης, κρατάει περίπου 2-3 λεπτά και μειώνεται σταδιακά καθώς βαδίζουμε.

-Αν τα παπούτσια πιέζουν το οστεόφυτο, ενδέχεται η γύρω περιοχή να κοκκινίσει και να δημιουργηθεί φλεγμονή, κάτι που θα προκαλεί υπερβολικό πόνο.

-Στην πελματιαία άκανθα, κατά την πίεση του πέλματος, ο ασθενής αισθάνεται ένα δυνατό πόνο, σαν να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, που εντοπίζεται είτε στο κέντρο είτε στην εσωτερική πλευρά του πέλματος. Καθώς περπατάμε και το πόδι ζεσταίνεται, ο πόνος υποχωρεί. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ο ασθενής συνεχίσει τις δραστηριότητές του, ο πόνος θα χειροτερεύσει.

Advertisment

-Στην οπίσθια άκανθα, ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Η πτέρνα πονάει πολύ και συχνά, το πρήξιμο φαίνεται καθαρά. Ο πόνος εμφανίζεται σταδιακά και εξαρτάται από τη σωματική δραστηριότητα και τα παπούτσια που φοράει ο ασθενής.

Η αντιμετώπιση της ακάνθου της πτέρνας

Παπούτσια και εξοπλισμός που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου

Το υποπτέρνιο μπορεί να μειώσει την τοπική πίεση στην περιοχή της φλεγμονής και να μειώσει έτσι, τον πόνο της άκανθας.

Φοράμε ειδικούς νάρθηκες, που κρατούν την πελματιαία απονεύρωση τεντωμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χρησιμοποιούμε πάτους σιλικόνης.

Φοράμε μαλακά παπούτσια και χρησιμοποιούμε ειδικά επιθέματα για την άκανθα.

Χρησιμοποιούμε ορθωτικά πέλματα που απορροφούν τους κραδασμούς στη βάση της πτέρνας. Το ορθωτικό πέλμα στηρίζει τις αρθρώσεις, την ποδική καμάρα κι έτσι, το πόδι λειτουργεί φυσιολογικά, χωρίς να πιέζεται η πελματιαία απονεύρωση στο περπάτημα ή την αθλητική δραστηριότητα.

Ασκήσεις για την αντιμετώπιση της άκανθας

Η διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας και η ανάπαυση είναι απαραίτητες, προκειμένου να ελεγχθεί η φλεγμονή και κατά συνέπεια και ο πόνος.

-Κάνουμε ειδικό πρόγραμμα διατάσεων του αχίλλειου τένοντα και της πελματιαίας απονεύρωσης υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή, που βοηθούν στον περιορισμό των υποτροπών της πάθησης, όταν εφαρμόζονται έγκαιρα, στην περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

– Κάνουμε Διατάσεις Γαστροκνημίας για μείωση του πόνου και αποφυγή των υποτροπών: Στηρίζουμε τα χέρια μας στον τοίχο, έχοντας το ένα πόδι λυγισμένο μπροστά και το πίσω τεντωμένο. Διάταση κάνει το πίσω πόδι και θα πρέπει να αισθανόμαστε στην γάμπα, ένα ελαφρύ τράβηγμα. Μένουμε σε αυτή τη στάση για 20 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 5-10 φορές. Η άσκηση αυτή, γίνεται στην αρχή με τεντωμένο το πίσω πόδι και στη συνέχεια, την κάνουμε με λυγισμένο.

-Κάνουμε την παρακάτω άσκηση: Καθόμαστε σταθερά, σε καναπέ ή σε καρέκλα. Ρίχνουμε μια πετσέτα μπροστά μας, στο πάτωμα και προσπαθούμε να την πιάσουμε με τα δάχτυλα των ποδιών μας. Κάνουμε την άσκηση τρεις φορές την ημέρα. Θα μειώσει τον πόνο που προκαλεί η άκανθα καθώς μας βοηθάει να ανακτήσουμε την κινητικότητα στο πέλμα μας.

-Κάνουμε διατάσεις πελματιαίας απονεύρωσης: Με το χέρι μας τραβάμε την άκρη του ποδιού μας από τα δάχτυλα προς την πλευρά του κορμού, μέχρι να νιώσουμε το τράβηγμα στο πέλμα. Μένουμε σε αυτή τη στάση για 20 δευτερόλεπτα. Κάνουμε 5-10 επαναλήψεις.

Η διατροφή και τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση

Εφόσον η άκανθα προκαλείται από φλεγμονή, είναι βέβαιο ότι η επιλογή μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι σωστή. Αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι τα λαχανικά, ο ανανάς, το πληγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και το πράσινο τσάι. Ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα είναι ο κουρκουμάς και το σκόρδο. Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αγωγή

Η παγοθεραπεία θα βοηθήσει επίσης να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή.

-Εάν το πρόβλημα είναι οξύ ή είναι αδύνατον να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, τότε θα χρειαστεί η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, για να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της άκανθας

Εάν, όλες οι παραπάνω μέθοδοι δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα, αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο και εφόσον ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινότητά του εξαιτίας του προβλήματός του, τότε, ίσως θα πρέπει να σκεφτεί να καταφύγει στη χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, η οπίσθια άκανθα αφαιρείται με μια μικρή τομή, οπότε, παύει να υφίσταται πρόβλημα. Η επέμβαση διαρκεί 30-45 λεπτά, η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο τη ίδια μέρα και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, μετά από μερικές μέρες.

Άλλοι φυσικοί τρόποι ανακούφισης της ακάνθου

Ποδόλουτρο με κολλοειδές αλεύρι βρώμης

Το ποδόλουτρο με κολλοειδές αλεύρι βρώμης μαλακώνει τα πόδια και μπορεί να ανακουφίσει τόσο από τον πόνο της άκανθας όσο και των κάλων. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από καταστήματα υγιεινών τροφών. Ρίξτε σε χλιαρό νερό και κάντε ποδόλουτρο για 10 με 15 λεπτά.

Λάδι από καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι γνωστή για τις μαλακτικές της ιδιότητες. Μπορείτε να εφαρμόσετε λάδι από καλέντουλα στο σημείο της άκανθας για 7 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Πρησμένα πόδια: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση